Domů     Historie
Oheň pomáhá lidem mnohem déle, než vědci tušili!
21.stoleti 19.11.2009

Co bylo potřeba k tomu, aby se lidé vydali na cestu k civilizaci a kultuře? Především dvě věci: schopnost dorozumět se a schopnost používat nástroje. Vyrobit ovšem takový nástroj není žádná legrace, k tomu jsou nutné určité technologie. A k těm je zas nutný oheň.
Co bylo potřeba k tomu, aby se lidé vydali na cestu k civilizaci a kultuře? Především dvě věci: schopnost dorozumět se a schopnost používat nástroje. Vyrobit ovšem takový nástroj není žádná legrace, k tomu jsou nutné určité technologie. A k těm je zas nutný oheň.

Schopnost využívat oheň znamenala pro naše předky pořádný kulturní skok. Po dlouhou dobu byla vědecká obec přesvědčena, že první lidé začali používat oheň k výrobě nástrojů někdy před 25 000 lety, jak o tom svědčily různé archeologické nálezy v Evropě. Nyní je však vše jinak. Nejnovější objevy ukazují, že člověk dokázal oheň zkrotit podstatně dříve, již před 75 000 lety!

Na počátku byla pravěká huť

Nejlepší vynálezy vznikají obvykle omylem. Třeba takové víno. Někomu šťáva z hroznů zkvasila a onen dotyčný zjistil, že výsledná tekutina je více než zajímavá. Stejně tak tomu bylo jistě i s ohněm. Jakýsi pravěký šikula zjistil, že kameny, které oheň olízl, se mnohem lépe zpracovávají. „Výroba s pomocí ohně začala v okamžiku, kdy nějaký člověk přišel na to, že kameny se po zahřátí snadněji štípou. Ten objev se pak mezi lidmi předával dál a technika se postupem času zdokonalovala,“ řekl jeden z autorů nového objevu antropolog Curtis Marean z Arizonské státní univerzity.
Naleziště, které ukázalo, že lidé si s ohněm hrají už velmi dlouho, se nachází v Jihoafrické republice, konkrétně v lokalitě Pinnacle Point. V tomto antropologickém ráji se našla ohniště z doby před 72 000 lety a vedle nich zbytky opracovaného křemence. „Máme tu důkaz, že lidé, kteří zde tehdy žili, dokázali ovládat oheň s velkou zručností a znalostí,“ prohlásil další z výzkumníků Kyle Brown z univerzity v Kapském Městě.

Vědce překvapila vyspělost

Vědci se nespokojili jen se samotným nálezem, ale pravěkou technologii si i sami vyzkoušeli. Dejme opět slovo Curtisi Mareanovi: „Křemenec zrudl a velmi snadno se dal dělit. Vypadal stejně jako ten, který jsme objevili na jednom z nalezišť. Nebyl problém vyrobit věrohodné kopie nástrojů, jež se v té době používaly.“
A jaké nástroje to byly? Samozřejmě takové, které sloužily k obživě, tedy hlavně nože nebo oštěpy. „Tento nález ukazuje, že tehdejší lidé měli překvapivě dobré znalosti. Důkaz o takovéto technologické vyspělosti prvních lidí pobřeží jižní Afriky poskytuje další podporu teorii, podle které z tohoto místa pocházejí předci prvních lidí. Ti se v Africe objevili před 100 000 a 200 000 lety,“ podotkl Marean. Odtud se potom naši předci vydali na sever, do Evropy a do Asie.

Tajemství strážce ohně

*Hořením se obvykle rozumí rychlé slučování kyslíku a paliva za přítomnosti tepla, doprovázené plamenem. Ten je tvořen rozžhaveným plynem – plyn udržuje reakci a zároveň produkuje světlo a teplo.
*Oheň tedy obvykle není plazma nebo ionizovaný plyn, jaký se najde třeba uvnitř žárovek, ale také na hvězdách. První skutečně ověřený důkaz o tom, že lidé měli k dispozici oheň, je starý 700 tisíc let, tehdy však ještě k výrobě nástrojů nesloužil.
*Oheň hraje také důležitou úlohu v kultuře a filozofii. Neoplatonici jej vnímali jako božskou podstatu, v některých náboženstvích znamená očištění. Pro staré kultury je oheň jedním z nejdůležitějších prvků lidského světa.
*Výrazem nejvyšší potupy v řecké Spartě bylo odepření ohně. Potrestaný člověk byl odsouzen k zimě, noční tmě a syrovému jídlu. Starověké a středověké národy oheň považovaly za jeden ze čtyř základních živlů, kam patří ještě voda, země a vzduch. Za autora myšlenky o čtyřech živlech je pokládán Empedoklés z Akragantu.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz