Domů     Objevy
Dostaneme už lupénku na lopatky?
21.stoleti 19.11.2009

Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte – tedy včetně tohoto textu!Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte - tedy včetně tohoto textu!

Přes 125 milionů lidí trpí záludnou a zatím nevyléčitelnou chronickou nemocí. Už nyní  má více než 300 000 obětí – mužů, žen i dětí. Odborníci tvrdí, že počet postižených poroste. Nelze vyloučit, že tiká v mnohém z nás. Hrozba, podobná „spící“ sopce, se nazývá psoriáza alias lupénka. Postižení teď mají novou naději.

Dokážete si představit, že budete po těle mít různé podoby psoriázy – od skoro neznatelných postižení (třeba ve vlasech) až po silné zrohovatělé šupiny, pokrývající téměř celé tělo jako u krokodýla? Nemůžete chodit v krátkých kalhotách, minisukni, tričku. Bojíte se jít vykoupat či jinak obnažit. Mnozí lidé si od vás budou štítivě odvracet ve strachu, že se nakazí. Odmítnou vaše pohoštění. Není divu, že vaše sebevědomí bude tát jako sněhulák zjara.

Není to infekční onemocnění!
Odborníci zdůrazňují, že psoriáza se nepřenáší jako infekční žloutenka či chřipka. Nemocného se nemusíme nijak obávat!
Bohužel tuto chronickou chorobu, známou už z dob před narozením Krista, se zatím nedaří zcela vyléčit. 21. STOLETÍ se vypravilo na cestu proti proudu řeky času, aby se pokusilo vystopovat historii léčby.
Pro stahující účinek se kdysi používal kamenouhelný dehet. Bohužel, jeho černá barva znečišťuje všechno kolem (nejen oblečení). Nezanedbatelné není ani to, že klienti pronikavě páchli na sto honů. V roce 1940 odborníci poprvé v boji proti kožním onemocněním jako zbraň nasadili vitamin A, který obsahují mj. zvířecí vnitřnosti a ryby. Dávky však poněkud předimenzovali, takže na postižené působily toxicky.

Nic se nedostane zadarmo
Lékaři se snaží částečně nemoc potlačit různými léky, které však mnohdy mají vedlejší negativní účinky. To se týká zejména kortikosteroidů. Jiní postižení hledají spásu ve slunění, lidé s méně viditelným postižením využívají rovněž koupele v Mrtvém moři.
Více než tři čtvrtiny nemocných mají mírnou formu lupénky (třeba ukrytou ve vlasech). Těm pomáhá zevní (místní) terapie. Pro horší formy se doporučuje léčba celková – včetně nejmodernější biologické terapie. Podle názoru některých expertů je dost drahá – náklady na léčení činí ročně cca 400 000 Kč na pacienta. Proto jako zázrak působí přípravky dr. Michaels, za které postižený vydá necelých 10 000 Kč.

Jak rodák ze Seychel k úspěchu přišel?
MUDr. Michael Tirant se narodil před 54 lety na Seychelských ostrovech. Otec-lékař se s rodinou přestěhoval do Austrálie, Tirant vystudoval biochemii a poté se jako vědec věnoval zdravotnickému výzkumu. Na svých klinikách po celém světě ošetřuje pacienty s lupénkou již od roku 1982. Při letošní návštěvě Prahy 21. STOLETÍ k objevu exkluzivně prozradil: „Byla to, jak se říká, osudová náhoda. Díky ní jsem zjistil, že krém, který používám na léčení něčeho jiného, účinně působí na lupénku. Můj preparát obsahuje po léta zkoumané extrakty z mnoha bylinek, oleje a ovocné kyseliny, které hrají hlavní roli. Například v tělovém mléku je olej ze slunečnice, levandule, eukalyptu či rozmarýnu.“
Loni byl dr. Tirant v USA nominován na prestižní cenu The Greatest Minds od 21st Century.

Čeho se týká genetika?
Vědci stále více poznávají, že mnohé zákeřné choroby mívají genetické příčiny. Tak se v mnoha rodinách jako podivná tragická štafeta předávají různé choroby – např. rakovina. Jak je to s lupénkou?
„Pokud psoriázou trpí jeden z rodičů, má potomek až třicetiprocentní šanci, že ji dostane také. Tato pravděpodobnost se zvýší až na 75 procent, pokud zmíněnou chorobou trpí oba rodiče,“ upřesnila pro 21. STOLETÍ od prof. MUDr. Jany Hercogové, CSc., přednostka dermatovenerologické kliniky FN Bulovka v Praze. Tento typ lupénky, vázaný na dědičnost, vzniká ve věku do 40 let.
Pravdou je, že genetické dispozice k ní má mnohonásobně více možných postižených. Připomíná tak zdánlivě nečinný vulkán, který náhle exploduje. Poprvé o sobě lupénka dává vědět mezi 10. až 30. rokem života; nejkritičtější je období dospívání, kdy mladí lidé dbají o svůj optický zjev. Další vlna přichází kolem šedesátky.

Hledáme cestu z bludiště
A co může být oním spouštěčem, který dosud ukryté dispozice, jakési naše vnitřní magma, vyvrhne na povrch? Mnohdy to je dlouhodobý stres, nedostatek spánku, některé civilizační choroby, ale i hormonální změny v pubertě či klimakteriu. Výzkum potvrdil, že někdy iniciátorem mohou být chemikálie, ale i některé složky potravy, ba i zkažené zuby (obdobně jako u problémů se srdcem).
Nedávný rozsáhlý průzkum organizace National Psoriasis Foundation (USA) mezi lidmi sužovanými psoriázou ukázal, že život s tímto postižením je horší než ischemická choroba srdce. Jedinou nemocí, kterou považovali za ještě horší, se stala deprese.
Je to však jako bludný kruh, protože u mnoha psoriatiků deprese vyvolává právě jejich onemocnění. Nejnovější důkazy potvrzují, že velkou roli při léčbě hraje i psychika, víra ve výrazné zlepšení stavu. Stále zářivějším příslovečným světélkem na konci tmavého lupénkového tunelu se zdají být nové přípravky dr. Michaels. Aplikují se 2x denně po dobu 6–8 týdnů na pokožku těla i vlasovou pokožku

Odborníci: Účinnost činí 82 %
Mnohý medikament si může výrobce vychvalovat až do nebe, ovšem hlavní je, jak funguje v praxi. V mnoha zemích se uskutečnily v období let 2005–2009 rozsáhlé studie o účinnosti zmíněných přípravků. Čeští dermatologové nyní zveřejnili výsledky testů, provedených na devíti českých dermatologických pracovištích a na slovenském DOST –Dermatovenerologickém oddeleniu sanatórneho typu ve Svidníku.
Pacienti trpící lupenkou při testech podstoupili maximálně osmitýdenní kúru, jejíž výsledky odborníky překvapily. Zcela zhojeno bylo totiž 60 % z celkového počtu 203 sledovaných pacientů. Dalších 15 % nemocných zaznamenalo zlepšení o 75 % a více než 7 % pacientů zlepšení o 50%. Celkovou úspěšnost tak lékaři při rozsáhlé studii vyčíslili na 82 procent.

Známe čerstvé poznatky z ČR a SR
Potvrdili tím dosavadní zkušenosti zahraničních kolegů z minulých let, kteří trojkombinaci čisticího gelu, masti a tělového mléka doporučují k léčbě i těžkých případů lupénky.
Přední český dermatolog, prof. MUDr. František Novotný, DrSc., z Pražského dermatologického centra vyzkoušel přípravky Dr. Michaels na 130 pacientech s chronickou lupénkou. Pro 21. STOLETÍ upřesnil: „Sto čtyři nemocní byli zcela zhojeni, dalších osmnáct klientů se zlepšilo o padesát až pětasedmdesát procent, čtyři nemocní se zlepšili o pětadvacet procent. Pouze tři případy se nezlepšily. U jednoho nastalo přechodné zhoršení, to však způsobilo virové onemocnění horních cest dýchacích“. Za obrovskou výhodu považuje skutečnost, že přípravky neobsahují záludné kortikosteroidy.
***
Kupodivu, vtíravá nemoc má paradoxně i svůj „svátek“ – od roku 2003 je každoročně 29. říjen Světovým dnem psoriázy. Posláním je osvětové působení na laickou i odbornou veřejnost a zpřístupnění účinné léčby všem nemocným. Také to dokazuje, že se stále více projevuje jako globální problém.

Více se dozvíte:
www.drmichaels.cz
www.franklpharma.cz

Jde o zrádnou poruchu autoimunity
Psoriáza představuje zánětlivé autoimunitní onemocnění, které se rádo vrací. Postihuje kůži, nehty a klouby. Základním problémem je porucha rohovění povrchové vrstvy kůže (epidermis) v důsledku zrychleného dělení keratinocytů („zárodečných“ buněk epidermis). Zatímco u zdravých lidí buňky dozrávají a odpadávají po čtyřech týdnech, u lupenkářů se tato doba zkracuje na pouhých několik dnů. V důsledku toho se naruší cyklus dozrávání keratinocytů a jejich přeměna v ploché bezjaderné elementy, které se jinak ve zdravé kůži z kožního povrchu olupují. Při charakteristickém průběhu lupénky se v důsledku zvýšené tvorby „nedozrálých“ keratinocytů objevují červená nebo načervenalá a ztluštělá ložiska, která pokrývají stříbřitě bílé nebo nažloutlé šupinky.

Trápila už v dávnověku
Lupénka není novodobou tzv. civilizační chorobou. Historicky se řadí mezi nejstarší popsaná kožní onemocnění. Pojem psoriáza pochází z řeckého slova „psora“, které původně označovalo svrab, později každé svědivé kožní onemocnění.
První zmínka je v díle Corpus Hippocraticum, vydaném100 let po smrti řeckého lékaře a filozofa Hippokrata (460–377 př. n. l.). Avšak až Ferdinand von Hebra (rodák z Brna) v roce 1842 ve Vídni přesně definoval lupénku a popsal její různé klinické formy.

Dědičná lupénka může zkrátit život!
Lupénka je do značné míry dědičná. Často ji provázejí přidružené choroby (komorbidity), v jejichž důsledku se délka života psoriatiků zkracuje až o několik let. Průměrný věk pacientů, které psoriáza postihla ještě ve věku do 25 let, může být až o 20 roků kratší než lidí bez lupénky.
Závažnou komplikací se stala bolestivá psoriatická artritida, která postiženého může dovést až do invalidního důchodu.

Začíná to již u dětí
Nejnovější poznatky dokazují, že psoriáza se často objevuje až po pubertě. Nicméně u 25–45 % pacientů první příznaky pokožku zasahují už před 16. rokem, u 10 % pacientů před 10. rokem a u 2 % postižených dokonce již ve věku do dvou let.
Před zahájením léčby odborníci u každého děcka pátrají po individuálních provokačních vlivech. Lokální léčba dětské psoriázy vyžaduje veliké zkušenosti. U dětí je totiž relativně vysoký průnik léků kůží a jejich vstřebávání je proto snazší, s větším rizikem nežádoucích účinků než u dospělého. Léčba zevní proto musí zaručit především bezpečnost dlouhodobého používání všech léků.  Dosud se většinou užívala klasická lokální léčba: kortikosteroidy, deriváty vitaminu D3, dehty, ichtyol a emoliencia.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz