Domů     Zajímavosti
Dá se léčit s pomocí čaker?
21.stoleti 19.10.2009

Umíte si představit, že nebudete mít pouze jedno tělo, ale nejméně dvě, ba i víc? Ta ostatní jsou neviditelná, astrální. Přesto však potřebují výživu, která se do nich prý dostává magickými otvůrky, zvanými čakry. Umíte si představit, že nebudete mít pouze jedno tělo, ale nejméně dvě, ba i víc? Ta ostatní jsou neviditelná, astrální. Přesto však potřebují výživu, která se do nich prý dostává magickými otvůrky, zvanými čakry.

Myšlenka, že člověk nemá pouze hmotné tělo, které vidíme, ale i několik nehmotných (tzv. vyšších), se v Indii objevila už 700 let před Kristem.

Ovládají nejen tělo
Čakry (v překladu kruhy, kola) různých řádů představují podle indické tantrické filozofie vířivá energetická centra, kterých je v těle až několik tisíc. Navzájem je údajně propojují kanály, ve kterých proudí energie prána, jejíž proud lze ovlivnit meditací, jógou či jinými rituály a odstranit tak jeho blokády.
Podle jogínského učení jsou čakry důležitými místy, ovládajícími tělo i prostor mimo něj. Nejdůležitější postavení má sedm čaker 1. řádu, které se napojují na energetickou dráhu procházející podél páteře. Při průměru až 15 cm vystupují nad povrch těla. Skládají se z různého počtu menších vírů. Čakry s čísly 2 až 6 jsou dvojité a mají přední a zadní aspekt.
Každá čakra vyživuje pránou (energií) s ní spojené orgány, ale má vliv i na psychologii nebo prožívání určitých aspektů života a předává bioenergii do barevné aury. Ta představuje jemné energetické vyzařování člověka. Zrcadlí jeho charakter, vlastnosti, zdravotní stav, duševní vývoj a duchovní podstatu. U každého člověka je nezaměnitelná – podobně jako otisky prstů.

Brouci to také zkoušeli
Hinduistická tradice upřesňuje, že první, a to nejspodnější čakra (múladhárá), se nachází v dolní části páteře u kosti křížově. Má se zde ukrývat kundaliní (hadí síla), kterou lze probudit pomocí určitých asán – tělesných pozic v józe.
Zájem o jógu a zájem o její léčitelský význam na Západě výrazně vzrostl v 60. letech minulého století, kdy se jejími fandy stali hudebníci skupiny Beatles.Také ti věděli, že cílem vzestupu kundaliní je dosáhnout šesté a sedmé čakry nahoře. Při dosažení 6. čakry (tzv. ádžňa, Šivovo oko) se prý probouzí nadsmyslové vnímání člověka, který se tím stává jasnozřivým. Pokud s pomocí hadí síly dosáhneme sedmé čakry (sahasrára), dochází prý k mystické extázi a spojení s absolutnem.
Něco podobného jako Indové s čakrami zná i tradiční čínská medicína, židovská kabala či tibetský buddhismus.

Ovlivňují fyziologické procesy
Čakry prý soustřeďují energii astrální, mentální i éterickou. Transformují energii ze dvou silových polí (kosmického a zemského) a také z našeho prostředí (strava, vztahy atd.) do takové podoby, aby ji mohlo využít tělo. Každá čakra se silně váže na fyzické tělo a ovládá určité fyziologické procesy. Třeba první odpovídá ze kosti, zuby, nehty, tlusté střevo, nohy a konečník, zatímco sedmá – nejvyšší – za velký mozek a lebku. Nedostatek energie v čakrách vede ke vzniku nemoci.

Jde o rovnováhu
A jak je to s možným léčením pomocí čaker? Pokud chceme, aby lidské tělo bylo zdravé, musí jeho čakry správně fungovat, být v rovnováze a přijímat bioenergii. Dokud není v rovnováze celé energetické pole člověka, je obvyklé, že čakry energii přijímají i vydávají. Poruchy nebo deformace v činnosti čaker se projevují jako nemoci, špatné mezilidské vztahy nebo těžké životní situace.
Při léčbě se doporučuje brát v úvahu biorytmy určitých tělesných orgánů. Pokud jsou všechny čakry v harmonii, je prý všestranně harmonický i život člověka.


PRO
Lubomír Kříž,
parapsycholog, badatel, spisovatel
Astrální energii mají i mikrobi

Každá protoplazma, což je živá hmota, potřebuje ke své existenci vesmírnou astrální energii. Ta vstupuje do organismu otvory, které se v indické filozofii nazývají čakry. Jde o neviditelné magické otvory, do kterých proudí nebo jimi vystupují u živých organismů astrální energie.
Čakrami tedy vstupuje do astrálního těla energie, která ho vyživuje. Stejně tak jako člověk musí jíst potravu potřebnou pro fyzické tělo, tak i astrální tělo musí být napojeno na nějakou energii. Pomocí čaker lze tudíž léčit různé neduhy.
Je zajímavé, že astrální energii mají nejen lidé a zvířata, ale i všichni mikrobi, včetně bakterií a virů. Podle toho, jaká astrální energie do virů a bakterií vstupuje, se dají přesně identifikovat. Tak nemusíme provádět žádné složité kultivační zkoušky.

PROTI
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc.,
přední představitel Českého klubu skeptiků SISYFOS
Je to pouhé šarlatánství

V dnešní léčitelské praxi byly čakry vytrženy ze souvislosti indického učení a doplněny různými moderními představami. V praxi využívají léčitelé čakry k léčbě duševních i orgánových chorob a odvolávají se zpravidla jen na sedm primárních, hlavních čaker. Ty leží podle páteře, počínaje od základní čakry ležící v podbřišku až k čakře lebeční. Léčitelé se snaží ovlivnit orgány nebo duševní stav pacienta prostřednictvím jeho čaker nebo tvrdí, že jsou schopni vnímat svými čakrami vesmírnou energii a předávat ji pacientům. Představa o čakrách patří do mystické indické filozofie a nemá žádnou oporu v biologických poznatcích. Veškeré léčitelské metody, odvolávající se na čakry, jsou pouhým šarlatánstvím.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
21. STOLETÍ se shoduje s vědeckými názory, které nepopírají zdravotní prospěšnost různých druhů jógy. Ta se zřejmě zrodila už před 5000 lety v pákistánském údolí řeky Indus. Starobylá hindská disciplína měla být souhrnem veškerého duševního a tělesného cvičení, které se zaměřuje na spojení duše jedince s vyšším vědomím či univerzálním duchem.
Musíme upozornit na to, že se objevují lidé, kteří nabízejí např. energetické tabulky údajně vydávající vesmírnou energie k léčení, regeneraci a posílení energetického systému člověka Má jít o silný energetický zářič, který prý mj. posiluje auru a čakry. Bohužel, mnozí důvěřivci se tím nechají oklamat.
21. STOLETÍ souhlasí s názory odborníků, kteří upozorňují, že zmíněná hinduistická tradice je schematická a čakry neodpovídají skutečnosti. Nejsou podloženy poznatky současné biologie i jiných vědeckých disciplín, které mají k dispozici nejmodernější diagnostická zařízení.

Existuje 8. čakra?
Rozruch nyní vzbudila kniha „Osmá čakra“ od Jude Currivanové. Přináší výsledky zkoumání moderní vědy ve spojení s „vědou alternativní.” Domnívá se, že oba tyto zdánlivě protichůdné systémy spolu mohou žít v harmonii a vzájemně se doplňovat. Jakým způsobem?
Sedm základních čaker existuje ve spojitosti s lidskou osobností. Ta osmá nás odkazuje na kolektivní vědomí jednoty, představuje bránu do vyššího vědomí. Stejně jako v hudební stupnici známe osm tónů, kde i ten nejvyšší hraje svou důležitou roli, tak je i existence osmé čakry nepostradatelná. Právě díky uchopení této čakry můžeme poznávat nám dosud vzdálené. Mnohými znalostmi již disponovali staří mistři. Dnešní věda to pouze znovu objevuje, nalézá. Výzkum kosmu ani kvantová fyzika prý nejenže nejsou v rozporu s duchovními naukami, ale naopak jejich účinnost potvrzují a vysvětlují. To je však již otázka dalšího vědeckého bádání.

Více se dozvíte:
L. Kříž: Povídání v magických energiích, EUROMEDIA – IKAR 2008
J. Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Naklad. Věra Nosková, 2008
J. Currivanová: Osmá čakra, Metafora, 2007
http://cs.wikipedia.org/wiki/


ČTENÁŘSKÁ ANKETA Z INTERNETOVÉHO VYDÁNÍ 21. STOLETÍ
Pomocí čaker podle Vašeho názoru lze léčit:
Všechny zdravotní problémy každého člověka 25%
Jen určité zdravotní problémy u všech lidí 6%
Určité zdravotní problémy, a to pouze u některých jedinců 18%
Nic a nikoho, protože takové léčení není vědecky podloženo 39%
Nemám dostatek informací 12%

Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz