Domů     Technika
Technobox
21.stoleti 18.9.2009

Technické hity

V malém těle velký zoom!
Panasonic Lumix ZX1

Zbrusu nová řada fotoaparátů Panasonic nese označení ZX a jejím prvním modelem je příznačně Lumix DMC-ZX1. Vyznačuje se především širokoúhlým 25mm objektivem Leica s 8násobným optickým zoomem, přičemž se nabízí funkce Extra Optického Zoomu, díky které lze docílit až 15,6 násobného zvětšení. Tento velmi malý kompaktní fotoaparát, který pohodlně padne i do kapsy u saka či košile, nabízí rozlišení 12,1MPix a dokáže nahrávat video v HD kvalitě.
Pořídíte s ním více kvalitních a ostrých momentek díky nejrychlejšímu inteligentnímu ostření na trhu a vylepšené funkci optické stabilizace POWER O. I. S. A budete-li na cestách s kamarády, pomůže vám až tři z nich najít v davu, pojmenovat je a uložit tak, abyste si snímky kdykoliv mohli podle jména snadno vyvolat.

Když zvuk vypovídá o čase
Osudový Epos

Heroické eposy, opěvující významné události, se začaly psát už v antice. Právě jimi se inspiroval Epos švýcarský, jehož historie odstartovala v roce 1925. Od té doby se hrdinně soustředí na výrobu kvalitních a originálních časomír, které se mohou pochlubit celou řadou komplikací. Krásným příkladem je opravdu luxusní model 3373, který disponuje pětiminutovou repeticí neboli „pětiminutovým opakováním“. Tato komplikace byla poprvé využita už v roce 1710 hodinářem Samuelem Watsonem, který ji patentoval a vyznačuje se tím, že po stlačení tlačítka odbije počet hodin a pětiminutových intervalů. Uložený automatický strojek ETA 2892-A2 získal nadstavbu v podobě Dubois-Dépraz – DD88. Jelikož se jedná opravdu o speciální a číslovanou edici bylo vyrobeno pouhých 200 kusů, a to z oceli 316L.
Provedení číselníku „open face“ dovoluje pohled na vrchní část dekorovaného strojku technikou „perlage“ skrze safírové sklíčko.
Cena: 244 500 Kč

Luxus na dosah
Mercedes-Benz třídy A

Automobilka Mercedes byla vždy synonymem pro luxusní vozy. To platí samozřejmě nadále, jenže nyní se stávají daleko dostupnějšími! Mercedes-Benz třídy A svým konceptem karoserie i vnitřním uspořádáním stále hledá konkurenty velmi těžko. V základní výbavě najdou cestující nejen oba přední, ale i hlavové airbagy, autorádio s CD přehrávačem, elektronický systém jízdní stability ESP, protiblokovací systém kol ABS, brzdového asistenta BAS a asistenční systém pro rozjezd do kopce. Velmi praktická je i možnost vyjmutí zadních sedaček či sedadla spolujezdce, v případě, že potřebujete odstěhovat větší náklad.
svým ergonomickým vybavením uzpůsoben pro variabilní a pohodlné přepravování vícečlenných rodin
Cena základní třídveřové verze s motorem A 160 Blue EFFICIENCY: 488 000 Kč

Když uklízet, tak moderně
Vysavač Roomba 560

Slíbili jste, že uklidíte, a přitom si chcete svůj drahocenný čas strávit daleko efektivněji? Pak je tu iRobot Roomba 560! Jedná se o vysavač, který za vás sám uklidí až 4 místnosti na jedno nabití, a navíc při vybití baterie se dojede sám nabít do automatické nabíjecí základny. Virtuální zeď s majákem zajistí, že Roomba 560 pečlivě uklidí jednu místnost, a teprve poté ho pustí uklízet další, přičemž dokáže detekovat špinavější místa na podlaze a věnuje jim delší čas.
Roomba 560 má vestavěný časový plánovač úklidu
Cena: 11 989 Kč

Na tisícinu sekundy!
Citizen Eco-Drive Superchronograph 1000

Holdujete automobilovým závodům a rádi si měříte čas okruhů? Pak je titanový model JW0071-58E definitivně hlavním favoritem na vaše zápěstí. Funkce jeho chronografu totiž dokáže stopovat čas jednotlivých okruhů, a to až dvaceti! Navíc dokáže vypočítat průměrnou rychlost pohybu. Samotné stopování je prováděno s přesností na 1/1000 sekundy a to po dobu 24 hodin. Mezi další komplikace patří 99 minutový časový odpočet, alarm či světový čas ve 43 světových destinacích.
Ohromnou výhodou těchto hodinek je pohonný systém Eco-Drive, který využívá totiž sluneční nebo umělé osvětlení z jakéhokoli zdroje. Proud světla tak prochází sklem a číselníkem hodinek a solární článek pod nimi přemění světelné záření na elektrickou energii. Tu následně uchovává v akumulátoru, který následně hodinky pohání a při běžném používání je neustále dobíjen po celou dobu životnosti.
Cena: 23 900 Kč

Pro domov i cesty
Netbook Dell s TV tunerem

Populární netbook Dell Inspiron Mini 10 dostal další upgrade a je nyní nabízen s televizním tunerem. K dostání jsou 2 varianty s označením „Dell Inspiron Mini 10v“ a „Dell Inspiron Mini 10 Premium“.  Mezitím co první je určen pro méně náročné uživatele, druhý nabízí to nejlepší, co je momentálně v této oblasti na trhu k dostání. Kromě displeje s HD rozlišením (1366 x 768), který nabízí stejný komfort jako běžné 15“ obrazovky, můžete nově přímo na netbooku sledovat své oblíbené TV pořady, a to díky zabudované televizní kartě.
Oba dva modely jsou nabízeny v šesti barevných provedeních
Ceny od 15 499 Kč

Natahovač automatických hodinek
Kadloo

Vlastníci mechanických hodinek dobře vědí, že při nepoužívání může dojít k vysychání lubrikace uvnitř strojku. Rubínová ložiska pak v důsledku toho mohou narušovat přesný chodu hodinek. Aby k tomu nedocházelo, je vhodné tedy časomíru pravidelně natahovat. Pokud hodinky získávají energii pomocí rotoru, disponují tedy automatickým nátahem, který vzniká např. při pohybu ruky, je možné docílit jejich pravidelného nátahu pomocí tzv. natahovače neboli watchwinderu. Tato skříňka, zhotovená ze dřeva či karbonu, je totiž připravena na nátah 6 vašich výstavních hodinek, přičemž dalších 8 lze uložit do speciálního šuplíku.
Většina mechanických hodinek disponuje 42hodinovou rezervou nátahu, takže při nenošení přes víkend se většinou zastaví. Právě díky natahovačům Kadloo tento problém odpadá.
Cena: 29 900 Kč

Dokonalé panorama
Sony DSC HX1

V nabídce jednoho z největších řetězců s elektronikou v ČR – Elektro Worldu – lze objevit i digitální fotoaparáty Sony. Vyobrazený model se vyznačuje zcela novým režimem snímání velkých panoramatických záběrů, s názvem „Seep Panorama“. Stačí totiž podržet stisknutou spoušť a pohybovat fotoaparátem z jedné strany na druhou, a excelentní snímek bude na světě.
9,1 Mpix, Exmor CMOS snímač, 20x optický zoom, širokoúhlý objektiv Sony G, až 10 snímků/s, záznam HD videa 1080/30p, 3” výklopný displej
Cena v Electro Worldu: 11 999 Kč

Předchozí článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz