Domů     Příroda
7 nejdelších jeskyní světa
21.stoleti 18.9.2009

Tajemné hluboké jeskyně leckomu nahánějí hrůzu. Přitom právě tyto prostory ve skalách byly prvními obydlími našich předků. I dnes jsou plné života, přebývají zde nejroztodivnější tvorové. Tajemné hluboké jeskyně leckomu nahánějí hrůzu. Přitom právě tyto prostory ve skalách byly prvními obydlími našich předků. I dnes jsou plné života, přebývají zde nejroztodivnější tvorové.

Například některé larvy si chemickými reakcemi vyrábějí světlo, které roztíná dosud neproniknutelnou tmu. Záhady jeskyní přitahují pozornost vědců mnoha oborů.

Vzhledem k tomu, že řada míst na naší planetě zůstává stále neprobádaná, může se brzy stát, že následující žebříček nejdelších slují bude muset být po objevení dosud neznámých jeskynních komplexů aktualizován. A i v objevených jeskyních se stává, že badatelé naleznou nové cesty a chodby, které jejich délku prodlužují.


Mamutí jeskyně (Mammoth Cave)
Délka: 593 km
Hloubka: 116 m
Země: USA (Kentucky)
Rok objevu: 1797

Je to téměř neuvěřitelné, ale komplex Mamutí jeskyně se všemi svými chodbami je delší než Česká republika od východu na západ. Nachází se v Kentuckém národním parku a jedná se vlastně o soubor navzájem propojených jeskyní. Každý rok speleologové objevují nové chodby, takže se dá předpokládat, že brzy délka jeskyně překročí magických 600 kilometrů. Kdyby se propojila s dalšími jeskyněmi, které jsou v okolí, její délka by pak překročila 800 kilometrů.
V 19. století se v jeskyni těžilo guano, což je nahromaděný trus mořských ptáků či netopýrů, který se postupně za velmi dlouhou dobu nashromáždil do mohutných vrstev. Tento materiál v sobě obsahuje nezanedbatelné množství dusíkatých látek, a proto se používá jako hnojivo. V roce 1941 byla jeskyně se svým okolím prohlášena za národní park a od té doby je turistickou atrakcí. Od roku 1981 se pak celý park skví na seznamu přírodního dědictví UNESCO.
Jeskyně je i domovem ohrožených jeskynních krevet. Horní část systému je suchá, žádné vápencové objekty typu krápníků se zde nenalézají. V nižších vrstvách, kam vedou hluboké propasti, se už nějaký ten krápník objeví.


Jeskyně klenotů (Jewel Cave)
Délka: 233 km
Hloubka: 193 m
Země: USA (Jižní Dakota)
Rok objevu: 1900

Romantický název daly této jeskyni kalcitové krystaly, jichž byla v době svého objevení plná. Již 8 let po jejím objevu byla tehdejším americkým prezidentem Theodorem Rooseveltem prohlášena za národní památku.
Objevena byla v podstatě náhodou. V roce 1900 si lidé žijící v blízkém okolí všimli, že z jeskynního otvoru o průměru 30 centimetrů vychází studený vzduch. Z toho bylo patrné, že ve skalním masivu musí být nějaký rozsáhlý prostor. Poté, co byl otvor rozšířen za použití dynamitu, ukázalo se, že předpoklad byl správný. Více než půl století však žili vědci v přesvědčení, že jeskyně je dlouhá sotva kilometr. V roce 1965 však byl objeven systém spletitých chodeb a projevila se skutečná délka jeskyně.
Jeskyně klenotů vznikla během 60 milionů let postupným rozpouštěním vápence. Krystaly se pak na stěnách jeskyně začaly objevovat ve chvíli, kdy rozpuštěný vápenec se začal znovu kondenzovat. Nechybí zde krápníky, jaké známe z Moravského krasu, jeskyně je plná stalaktitů (krápníků rostoucích ze stropu), stalagmitů (krápníky rostoucích z podlahy) i stalagnátů (ty vznikají ve chvíli, kdy se oba předchozí zmíněné druhy krápníků spojí a vytvoří cosi na způsob sloupu). Asi nepřekvapí, že tento přírodní klenot je oblíbenou turistickou atrakcí a návštěvníci si ji mohou prohlédnout po celý rok.


Optimistická jeskyně (печера Оптимістична)
Délka: 230 km
Hloubka: 15 m
Země: Ukrajina
Rok objevu: 1966

Většina dosavadních jeskynních rekordmanů se nachází na území USA, ovšem i v Evropě lze nalézt pořádné „macky“. Jedním z nich je jeskyně s veselým názvem Optimistická. Nachází se v ternopilské oblasti na západní Ukrajině asi 200 kilometrů od současných polských hranic. Byla objevena relativně pozdě, až v roce 1966, kdy oblast zkoumal lvovský speleologický klub Kyklop.
Optimistická jeskyně je nejdelší známou podzemní prostorou v sádrovci (hydratovaný síran vápenatý). Celý komplex je vtěsnán do pouhých dvou čtverečních kilometrů, takže systém chodeb je jedním nejdůmyslnějších bludišť, jaké kdy oko člověka spatřilo. Blízko těchto spletitých chodeb se nachází třináctá nejdelší jeskyně světa zvaná Jezerní, spojení mezi oběma systémy se však zatím nepodařilo nalézt.


Větrná jeskyně (Wind Cave)
Délka: 212 km
Hloubka: 197 m
Země: USA (Jižní Dakota)
Rok objevu: 1881

Nedaleko Jeskyně klenotů se nachází Větrná jeskyně. Své pojmenování získala podle průvanu, který z ní vane. Proud vzduchu je tak prudký, že prvním objevitelům soustavně strhával klobouky z hlavy. První průzkumníci doufali, že zde naleznou zlato, jejich snaha se však ukázala jako marná. Původně zde bylo posvátné místo indiánů z kmene Tetonů, dnes je veřejnosti přístupná, mezi spletitými chodbami je 50 kilometrů turistických tras.
Velká část jeskyně je pokrytá speciální kalcitovou formou, nazývající se boxwork (připomíná včelí plástve), dále se zde vyskytují keříčkovité útvary zvané frostwork. Vzhledem ke svým mnoha chodbám nese tento komplex neoficiální titul nejhustší jeskyně světa.
Nejen samotná jeskyně, ale i její okolí je zajímavé. Návštěvník si zde může prohlédnout jednu z posledních zachovalých amerických prérií. Prohánějí se zde stáda bizonů, jelenů wapiti, svá doupata si zde staví psouni.


Hölloch
Délka: 195 km
Hloubka: 939 m
Země: Švýcarsko
Rok objevu: 1875

Švýcarsko je zemí masivních horstev, takže asi těžko někoho překvapí, že i zde jsou rozsáhlé jeskynní systémy. Tím největším je jeskyně s poněkud hororových názvem Pekelná díra. Název je celkem příhodný, vždyť nejhlubší místo jeskyně se nachází téměř kilometr pod povrchem.
Podobně jako u jiných podobných jeskyní, badatelé zprvu neměli ani zdání o skutečné délce místních chodeb. Ještě po skončení druhé světové války měli za to, že měří pouhých pět kilometrů. V roce 1952 speleologové naměřili už 25 kilometrů chodeb a o šestnáct let později bylo známo už 100 kilometrů podzemních cestiček. Poté byla dlouho považována za nejdelší jeskyni světa, až nové objevy v USA a na Ukrajině ji o tento primát připravily.


Lechuguilla
Délka: 203 km
Hloubka: 488 m
Země: USA (Nové Mexiko)
Rok objevu: 1986

Jeskyně Lechuguilla je vskutku neobvyklým přírodním úkazem – její návštěvník může mít pocit, že se ocitl na zcela jiné planetě v nejvzdálenějším koutě galaxie. Její jedinečnost je způsobena množstvím sádrovcových a sirných usazenin, které interiéru dodávají charakteristickou žlutou barvu. Síra se sem pravděpodobně dostala z okolních ropných ložisek.
Ovšem málokdo se pohledem na útroby jeskyně může pokochat, Lechuguilla je totiž veřejnosti nepřístupná. O tom, jak je chráněná, svědčí i fakt, že týmu BBC trvalo dva roky, než získala povolení na natáčení dokumentu v jejích prostorách. Na jednu stranu je to škoda, leč jeskyně považována za nejkrásnější na světě, by jistě turistickým ruchem velmi trpěla. Útvary z nejjemnějších křehkých krystalů zde tvoří nádherný podzemní chrám. Když speleologové postupně odkrývali její tajemství, v každé místnosti objevili něco neobvyklého. Vrcholem byl nález tzv. Zrcadlového tanečního sálu, tvořeného až šestimetrovými sádrovcovými záclonami a neobvyklými vápencovými útvary.
Lechuguilla je součástí národního parku Carlbadské jeskyně. Park byl pojmenován podle českého města Karlovy Vary.


Ox Bel Ha
Délka: 180 km
Hloubka: 33 m
Země: Mexiko
Rok objevu: 1800

Systém jeskyní Ox Bel Ha je poněkud odlišný od všech předcházejících. Nachází se totiž pod vodou. Je vyhledávanou lokalitou potápěčů z celého světa. Systém je ovšem trochu zrádný, okolo hloubky 15 metrů se vyskytuje tzv. brakická voda, což je rozhraní mezi sladkou a slanou vodou, nazývané haloklin(m?)a. Toto rozhraní může potápění znepříjemnit, protože pohybem prvního potápěče dochází k mísení vody. Ta pak připomíná sirup a další potápěč má problém s viditelností.
Neobvyklé jméno jeskyně pochází z mayského jazyka. Znamená „tři východy vody“, protože systém je spojen třemi tunely s mořem. Mexičané pracují na jeho propojení s dalšími jeskyněmi, takže je jisté, že jeho délka ještě není konečná.

Další pořadí

 Název    stát  Délka v km Hloubka v m

8. Fisher Ridge   USA  180  109
9. Gua Air Jernih   Malajsie 176  355
10. Sac Actun*   Mexiko 172  72
11. Siebenhengste-hohgant  Švýcarsko 154  1340
12. Schonbergsystem   Rakousko 128  1060
13. Ozernaja    Ukrajina 123  8
14. Shuanghe Dongqun  Čína  120  593
15. Systeme de Ojo Guarena  Španělsko 110  193
16. Bullita Cave System  Austrálie 110  23
17. Reseau Felix Trombe  Francie 106  975
18. Sistema del Mortillano  Španělsko 103  848
19. Toca da Boa Vista  Brazílie 103  50
20. Sistema del Gandara  Španělsko 101  814

98. Demänovské jaskyne  Slovensko 34  174
106. Amatérská a Punkevní jeskyně Česká rep. 33  497

* pod vodou

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz