Domů     Medicína
Nová studie: Rocker se nadře stejně jako dřevorubec!
21.stoleti 20.7.2009

Pro leckterého návštěvníka rockového koncertu se to může zdát jednoduché. Hudebníci si odehrají svou hodinu či dvě a pak jdou společně na pivo. Jenže zvládnout jeden koncert je z pohledu muzikanta pěkně náročný záběr, který není nepodobný špičkovému sportovnímu výkonu.Pro leckterého návštěvníka rockového koncertu se to může zdát jednoduché. Hudebníci si odehrají svou hodinu či dvě a pak jdou společně na pivo. Jenže zvládnout jeden koncert je z pohledu muzikanta pěkně náročný záběr, který není nepodobný špičkovému sportovnímu výkonu.

Být profesionálním hudebníkem není žádná legrace. Člověk, který se na tuto dráhu vydá, nemůže mít pouze cit pro hudbu, ale leckdy i pořádné svaly. Ne každý by bez tréninku zvládnul zahrát několik orchestrálních skladeb například na dvoukilový pozoun.

Pokus s punkovou kapelou

Apulanta je finská punková kapela, která je celkem známá i u nás. Její členové však nežijí jen punkem. Přistoupili totiž na to, že se zúčastní zajímavého pokusu. Finské vědce totiž zajímalo, jak dalece je fyzicky náročné vystoupení takové hudební skupiny.
Výzkum provedl Finský institut pracovního zdraví (FIOH). Hudebníkům byly nejdříve v laboratořích měřeny jejich základní životní funkce v klidovém stavu. Vědci přitom kladli důraz na meze jejich fyzických možností. Ukázalo se, že ač se často hovoří o šíleném způsobu života rockerů, členové skupiny Apulanta na tom byli fyzicky lépe než průměr jejich finských vrstevníků. Získaná data posloužila jako východisko při dalším měření, které ovšem probíhalo přímo při koncertu skupiny. Vědci se zaměřili především na tepovou frekvenci a na teplotu organismu.

Bubeník jako dřevorubec

Ukázalo se, že po devadesátiminutovém představení teplota těla vyskočí až na 38,4 °C. Tepová frekvence se zvyšuje až na 144 úderů za minutu, srdce tedy během sekundy udeří více než dvakrát.
A k jakým konkrétním výsledkům finští vědci dospěli? „Povolání kytaristy je fyzicky tak náročné, jako je kopání výkopu, stěhování nábytku nebo jiná fyzicky namáhavá práce,“ uvedl člen výzkumného týmu Henna Hämäläinen. I zpěvákův výkon se dá přirovnat k výkonu kopáče, který hloubí příkop. Bubeník je na tom podobně jako profesionální hráč badmintonu, dřevorubec, nebo člověk, který odlévá betonové základy stavby. Ani hráč na basovou kytaru si na nedostatek námahy nemůže stěžovat. Během koncertu je na tom stejně jako boxer, oštěpař nebo řezník.
Výzkum se týkal pouze fyzické náročnosti a měření psychických elementů se zatím vyhnul. Každopádně, při vystoupení hudebníky motivují nejen diváci, ale i vlastní entusiasmus. Podle vědců je pravděpodobné, že rockeři naměřenou námahu pociťují subjektivně mnohem méně.

Fyzická náročnost profese podle výdeje energie

profese      kJ/kg.min *  kcal/kg.min **

hodinář      0,105    0,025
úředník, kreslič, konstruktér    0,105    0,025
řidič nádražního vozíku    0,140    0,033
tiskař, laborant    0,145    0,035
lékař (při běžné praxi)   0,155    0,037
řidič kombajnu     0,170    0,041
krejčí, barman     0,185    0,185
soustružník     0,205    0,205
zdravotní sestra     0,225    0,054
elektrikář      0,235    0,056
řidič lokomotivy     0,245    0,058
opravář aut, zedník, tesař    0,265    0,063
malíř       0,300    0,071
zemědělec     0,375    0,090
kovář       0,380    0,091
bubeník     0,420   0,101
baletní tanečník    0,440    0,105
horník      0,455    0,109
obsluha vysokých pecí    0,525    0,126
dřevorubec      0,590    0,141
hutník      0,750     0,179

* kolik se spálí kilojoulů na jeden kilogram váhy za jednu minutu
** kolik se spálí kalorií na jeden kilogram váhy za jednu minutu


Rizikové povolání? Tlumočník ve znakové řeči

Některé profese mohou být docela nebezpečné. A nemusí se hned jednat o třeba automobilového závodníka nebo pyrotechnika. Studie amerických vědců z Rochester Institute of Technology (RIT) ukázala, že riziko s sebou nese i povolání tlumočníka do znakové řeči. Pohybový aparát je při znakovém tlumočení namáhán podobně jako při těžké práci v továrně. Vedoucí výzkumné skupiny Matthew Marshall dokonce prohlásil, že rizika nemocí z povolání hrozí u tlumočníků mnohem častěji než u jiných profesí.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz