Domů     Technika
Japonci chystají hejno satelitů, velkých jako počítač
21.stoleti 20.7.2009

Japonsko je v mnohém specifickou zemí. Nachází na hranici tří tektonických desek a tato poloha způsobuje řadu nepříjemností. Japonce především ohrožují častá zemětřesení a rovněž vlny tsunami. Země vycházejícího slunce však proti přírodním živlům nasazuje novou zbraň, jejímž domovem bude vesmír.Japonsko je v mnohém specifickou zemí. Nachází na hranici tří tektonických desek a tato poloha způsobuje řadu nepříjemností. Japonce především ohrožují častá zemětřesení a rovněž vlny tsunami. Země vycházejícího slunce však proti přírodním živlům nasazuje novou zbraň, jejímž domovem bude vesmír.

Není větší než počítač, ale je mnohem chytřejší. O čem je řeč? O malém satelitu, který chce Japonsko vypustit na oběžnou dráhu. A ne o jednom, na orbitě by se jich měla objevit celá stovka.

Proti katastrofám i dopravním zácpám
Satelity začnou brázdit kolem země již v roce 2011. Nebudou těžší než 50 kilogramů a jejich vizuální podoba bude stejná, ač každý z nich bude mít různé úkoly. Část z nich bude varovat před hrozícími přírodními katastrofami, jiné se pro změnu zaměří na sledování dopravních situací v japonských městech. Vždyť země samurajů je v současnosti jedním z nejvíce motorizovaných států světa a dopravní kolapsy jsou zde běžnou součástí každodenního života.
Satelity budou pozorně sledovat dění na japonských ostrovech a získaná data budou odesílat do centrály na zemi. Tam je odborníci zpracují a na jejich základě navrhnou krizová řešení, například evakuaci před blížící se vlnou z moře.
Nejde však jen o samotné satelity a jejich funkci. Japonská vládní místa tímto způsobem stimulují i domácí ekonomiku. Hospodářský plán, který počítá s investicemi přesahujícími 150 milionů dolarů, má povzbudit Japonce k zakládání nových podniků, které by na výrobě satelitů spolupracovaly.

Věčný boj s Čínou
Japonsko sice má své vlastní kosmodromy, například ten v prefektuře Kagošima na jižním cípu ostrova Kjúšú, ale při vynášení svých družic spolupracuje i s jinými státy. Nové minisatelity by na svých raketách do cílového prostoru mělo dopravit Rusko. Jedna „kapesní“ družice bude stát okolo sedmdesáti milionů korun a japonská vláda si tuto cenu pochvaluje: „Tyto satelity mohou být připraveny a vyneseny na oběžnou dráhu podstatně rychleji a levněji než běžné družice,“ prohlásil mluvčí japonského ministerstva školství, kultury, sportu, vědy a techniky Tokujuki Aso.
Projekt má i svou prestižní stránku. Japonsko a Čína jsou dlouholetí rivalové a to se samozřejmě týká i japonského vesmírného programu. V poslední době získala Říše středu poněkud převahu, zejména tím, že do vesmíru dokázala kosmonauty vyslat vlastními silami. Japonci se mohou také pochlubit lidmi, kteří si mohli naši planetu prohlédnout zvnějšku, ale jen z oken amerických raketoplánů. Nicméně, japonské kosmické plány nejsou nikterak skromné. Například v roce 2020 by se po povrchu Měsíce měl procházet robot, který bude mít na zádech typický nápis MADE IN JAPAN.

Japonci míří k ISS
Výstavba a provoz mezinárodní kosmické stanice ISS se týká i Japonců. Letos se dočká svého prvního startu japonská transportní loď H-II Transfer Vehicle (HTV), která by ISS měla doplňovat zásobami.
Do roku 2015 by se HTV měla do kosmu podívat v sedmi případech. Loď bude vynášena nosnou raketou H-IIB z kosmodromu Tanegašima. Nákladní loď HTV má délku deset metrů, průměr 4,4 m a prázdná váží 10,5 tun. Ač je Japonsko robotická velmoc, HTV nemá na rozdíl třeba od evropské rakety ATV systém automatického spojení se stanicí. Po přiblížení lodi k ISS na cca 10 metrů bude ji bude muset posádka ISS „chytit“. Zdrojem energie jsou sluneční baterie na povrchu lodi.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz