Domů     Technika
Technobox
21.stoleti 20.6.2009

Technické hity

Tip Technoboxu:
ADSL od O2 bez poplatků za pevnou linku

O2 představilo novou nabídku služeb pro domácnosti, kterou si může každý připravit podle svého gusta. Základem je vysokorychlostní O2 Internet, případně O2 TV nebo O2 Volání. Ty si pak můžete zdarma doplnit dalšími službami. K internetu dostanete například zdarma O2TV Start, k televizi naopak bezplatné volání mezi dvěma mobilními čísly O2. Další služby si pak mohou zájemci dokoupit za zlomek běžných cen.

Nejlepší Golf všech dob
Popularita volkswagenu Golf je tak veliká, že za dobu, co se vyrábí, jich bylo prodáno více jak 26 milionů! A to už o něčem svědčí. Šestá generace nejprodávanějšího vozu Evropy se vyznačuje čistým a efektním designem a inovativním motorem s převodovkou snižující spotřebu až o 28% (všechny pohonné jednotky zároveň splňují limity emisní normy Euro 5). Automobil nabízí i špičkové technologie, jako automatickou kontrolu vzdálenosti (ACC), adaptivní podvozek (DCC) a velmi užitečného automatického parkovacího asistenta. O bezpečí se stará sedmero airbagů včetně kolenního airbagu řidiče, speciální hlavové opěrky působící proti poškození krční páteře, detektor zapnutí bezpečnostních pásů na zadních sedadlech a automatická světla pro denní svícení.
Svůj lví podíl na skvělých akustických vlastnostech nového Golfu mají i poprvé použité výjimečně tiché dvoulitrové motory TDI se vstřikováním common rail a výkonem 81 kW/110 k či 103 kW/140 k, vždy s filtrem pevných částic DPF.
Cena od: 359 900 Kč


Pilotní hodinky
Epos 3398 Chronograph
Mezi letošní basilejské novinky patří i letecké „pozorovací hodinky“ od švýcarské společnosti Epos. Jedná se o černěný ocelový chronograf s tradičními atributy, jako je trojúhelník s dvojicí teček na pozici 12, indexy a ručky ošetřené luminiscenční vrstvou (v tomto případě oranžové) a nýtovaný kožený řemínek. Srdcem těchto mechanických hodinek je slavný kalibr ETA Valjoux 7750 s automatickým nátahem. Právě tento strojek nabízí funkci chronografu a indikaci data na pozici 3.
Díky monometalické setrvačce, která koná 28 800 kyvů za hodinu, nabízí strojek přesnost na 1/8 sekundy (takže plynulý chod ručky je rozdělený na 8 kroků v průběhu jedné vteřiny).
Cena: 42 000 Kč

Bonaparte myslí na záda vašich dětí   ½ strany
Správný batoh

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké parametry by měla splňovat školní brašna? Pokud ne, tak máte nejvyšší čas! Brzy nastane doba, kdy budou obchody přesycené zbožím pro školáky a předškoláky a vy se budete muset rozhodnout, který batoh zakoupit. Podobnou otázku si však naštěstí položila společnost Bonaparte, která upozornila na čtyři hlavní kritéria:
Batoh především musí mít anatomický tvar konstrukce, schválený ortopedickým specialistou.
Musí obsahovat takové barvy a reflexní prvky, aby zvyšoval bezpečnost dítěte v silničním provozu.
Nesmí být těžký, přesto natolik veliký, aby dítě nemělo problém nosit v něm veškeré školní pomůcky.
Nedílnou součástí správného batohu je i jeho vzhled. Dítěti se musí líbit a zpříjemňovat mu pobyt ve škole.
Právě batoh, který tato specifika splňuje, se na trhu objeví v letošní školní sezoně s označením „Správný Batoh“. Ten byl dokonce testován ve spolupráci s ortopedickou protetikou p. Nehonského. Polstrovaná, anatomicky tvarovaná nosná konstrukce respektuje fyziologické křivky páteře, zejména hrudní kyfózu. Pomocí důmyslného nastavení anatomických polstrovaných ramenních popruhů lze batoh přizpůsobit na zádech dítěte tak, aby respektoval tvar hrudní kyfózy a jeho výšku. Všechny strany batohu jsou navíc opatřeny požadovaným množstvím reflexních materiálů a nutno říci, že při výběru barev batohů bylo opravdu dbáno na to, aby byly odlišné od barev, běžných v silničním provozu. Zářivě signální zelené či oranžové školní batohy tak zvyšují viditelnost dítěte i za denního světla. Uvnitř batohu o hmotnosti pouhých 1148 g jsou dvě komory a s přehledem se do něj vejdou učebnice, desky na sešity ve formátu A4, penál, pouzdro na svačinu či oblečení na tělocvik. Boční kapsy jsou pro přezůvky a pro láhev. Horní pevná klopa sice chrání batoh před deštěm, ale v případě, že by se jednalo o větší bouřku, je možné využít integrovanou pláštěnku.
Materiál zad batohu je prodyšný a AIRSYSTÉM zamezuje pocení zad dítěte v horkých měsících.
Cena: 999 Kč

Fotobrašny nejenom pro profesionály
Case Logic SLCC1

Mít své „nádobíčko“ v přehledné, ale hlavně funkční brašně je absolutní nezbytností. Nejenom že je nutný přístup k drobnému příslušenství, jako je antistatický hadřík, paměťová karta nebo IR spoušť, což v tomto případě zajišťují přední, zadní a postranní kapsy, ale svou roli hrají také vnitřní kapsy na náhradní akumulátor nebo ofukovací balonek. Toto pouzdro Case Logic SLCC na fotoaparát nebo videokameru s horním „plněním“ uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Je vyrobeno z nárazuodolného a povětrnostním vlivům odolávajícího materiálu EVA v kombinaci s nylonem. Vnitřní nylexová výstelka maximálně chrání přístroj uvnitř brašny.
Pohodlné nošení zajišťuje horní držadlo nebo odnímatelný ramenní popruh.
Cena: 749 Kč

Více než navigace…
Garmin Oregon 300

Hledáte navigaci do extrémů? Oregon 300 je první odolnou turistickou navigací s dotykovým displejem, integrovaným náměrovým kompasem a barometrickým výškoměrem s automatickou kalibrací. Přístroj vyniká svojí odolností proti vibracím a ponoření do vody. Je vhodný pro použití v ruce, na kole, ale díky velkému displeji i na motocyklu nebo v autě.
Samozřejmostí je podpora hry Geocaching nebo výpočet nejrychlejší nebo nejkratší trasy po silnicích a ulicích.
Cena Garmin Oregon 300: 10 990 Kč
Cena Garmin Oregon 300 PRO: cena 12 990 Kč včetně podrobné turistické mapy ČR, Topo Czech 2 PRO, v rozlišení 1 : 10 000

Nejlepší společník na prázdniny
Nikon D5000

Špičkový výrobce fotoaparátů konečně uspokojil amatéry a milovníky rodinné fotografie. Digitální jednooká zrcadlovka D5000 tak umožní na jedné straně hlavě rodiny experimentovat se snímky a fotografií (??), na straně druhé si fotoaparát užije i rodina, neboť nabízí velmi intuitivní ovládání a navíc je přístroj vybaven převratnou technologií záznamu videosekvencí v HD kvalitě, takže rodinnému archivu nebrání nic v rozšiřování.  Navíc díky množství zabudovaných editačních funkcí, rozsáhlé nabídce motivových programů, obrazovému snímači s 12,3 milionu pixelů a velkému rozsahu citlivostí v rozmezí ISO 200 až ISO 3200 lze velmi snadno pořídit vysoce kvalitní snímky.
Výklopný a otočný 2,7″ LCD monitor fotoaparátu umožňuje snímání z libovolného úhlu
Cena za tělo: 19 990 Kč
Cena s objektivem 18-55 II AF-S DX: 20 990 Kč

Předchozí článek
Další článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz