Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 20.6.2009

Co nás dnes čeká na pravidelném výletě do světa moderních technologií? Mimo jiné se zasmějeme na cestách s hercem Pavlem Liškou, projedeme se na supermoderním bicyklu, navštívíme i počítačové pracovny a nakonec se podíváme i na praktické využití počítačů třeba v koupelně.

S Pavlem Liškou na cestách
Dynavix Nano

Nejtenčí širokoúhlá GPS navigace na trhu se šířkou pouhých 11,5 mm vyniká střízlivým designem, snadným a příjemným ovládáním a především opravdu zábavnými hláškami, které namluvil herec Pavel Liška. Navigace obsahuje multimediální centrum (hudba, video, obrázky), RDS-TMC a nadstandardní funkce jako Bluetooth a FM vysílač. Dynavix Nano navíc umožňuje mít cesty pod kontrolou díky integrované funkci Kniha jízd, která usnadňuje sestavování účetní knihy.
+ součástí navigace je aktivní držák a 8 GB MicroSD karta.
– pouze jedno barevné provedení.
Cena: dodám do korektury
Hodnocení 21. STOLETÍ: 90 %

Karbonový pirát silnic
Boardman Road Pro Race Prepared
Toužíte-li po přesné replice kola, se kterým Britka Nicole Cooke vyhrála na Letních olympijských hrách v roce 2008 v Pekingu silniční závod žen s hromadným startem, pak je Boardman tím pravým. Konstrukci tohoto top modelu tvoří ultralehký T800 karbonový rám s vidlicí ze stejného materiálu. Jeho celková hmotnost je pouhých 6,58 kg, přičemž v ní jsou zahrnuta i karbonová kola Zipp 404, pláště Vittoria Corsa CX a doplňky Ritchey WCS. 
+ předností je 20 rychlostní řazení. Tento závodní speciál je navíc vyráběn v pěti různých velikostech.
– na českých silnicích bude kolo opravdu trpět
Cena: 96 990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Převratná technologie sluchátek
JABRA BIZ TM 2400

Světová jednička v oboru nejnovějších řešení sluchátek GN NETCOM přichází se skutečnou perlou. Je to náhlavní souprava určená především pro kontaktní centra a kanceláře. Prvotřídní kvalita zvuku, otočné raménko mikrofonu s rozsahem 360°a zcela nový design dělá z těchto sluchátek unikátní pomůcku pro všechny, kdo s nimi tráví většinu pracovního času. Zvuk nejvyšší kvality zajišťují ručně sestavované neodymové reproduktory se speciálním potahem. Pevné připojení raménka mikrofonu, běžné u jiných sluchátek, je zde nahrazeno dotykovým otočným pozlaceným spojem. Klíčové partie sluchátek jsou zhotoveny z chirurgické oceli, která jim zajišťuje prakticky neomezenou životnost. Jabra BIZ 2400 USB je také první drátová USB souprava se zabudovaným Bluetooth® připojením, které umožňuje jednoduše přepínat mezi hovory i z mobilního telefonu.
+ preciznost zpracování, odolné materiály a dokonalý zvuk
– poněkud vyšší cena
Cena: v zahraničí okolo 4500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 95 %

Trochu jiný Segway
Pozdrav od Generals Motors

Možná jste už někde v parku zahlédli lidi, vezoucí se vestoje na zvláštním elektrickém dvoukoláku. General Motors nyní zkouší něco podobného, ale v jeho vozítku se nestojí, nýbrž sedí, a vejdou se do něj dva lidé. Ale i on má jen dvě kola. V městském provozu se jeho maximální rychlost přibližuje šedesáti kilometrům v hodině.
+  šetrný k životnímu prostředí.
–  na delší cesty se přece jen moc nehodí
Cena: 135 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

První přenosný přehrávač Blu-ray disků na světě
Panasonic DMP-B15

Model s typovým označením DMP-B15 je vybaven zajímavou funkcí VIERA CAST. Stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači vstoupíte přímo do archivu NOVA.CZ, můžete si přehrávat klipy na YouTube, prohlížet fotky na webových stránkách Picasa nebo sledovat předpověď počasí či informace o cenách akcií na dalších stránkách. V českých obchodech jej bude možné pořídit již tento měsíc.
+  mobilita
–  panasonic zatím tají cenu
Cena: věříme, že nepřekročí 5000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 90 %

Průzkumný robot
Něco pro hračičky
Na první pohled robůtek vypadá jako součást armádního arzenálu. Ve skutečnosti je to však hračka, i když velmi šikovná. Zkoumat může prakticky cokoliv, je vybaven kamerou a povely dostává přes Wi-Fi. Je možné jej i programovat.
+  zábavný přístroj
–  v ČR zatím nedostupný
Cena: 9000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Optický disk s kapacitou 500 GB
Jak využít holografii v praxi

Společnost General Electric se může pochlubit průlomem v technologii holografického uchovávání dat. Výzkumná divize společnosti představila optický disk, který dokáže uložit 500 gigabytů na jediný disk podobný DVD či CD. Pro představu – 500 GB je vice než čtyřtísícinásobek množství informací, jež je lidský mozek schopen pojmout za celý život. Kapacita tohoto disku, vyvinutého společností GE, je 500 CD, 100 DVD či 20 Blu-ray disků. Holografické uchovávání dat spočívá zjednodušeně řečeno v tom, že je informace na disku uchovávána trojrozměrně. Starší média jako jsou CD či DVD uchovávají informaci pouze dvojrozměrně. Celý proces funguje na způsobu vtisknutí chemických změn ve forem vzorců, tedy hologramů, na disk po celé jeho ploše. Tyto vzorce pak čte laser podobný těm v Blu-ray přehrávačích. Při kapacitě 500 GB však tyto disky dokážou uchovat více než dvacetinásobek dat oproti Blu-ray diskům.
+ vysoká kapacita
– v obchodech si jej zatím ještě nekoupíme
Cena: u prototypu zatím nestanovena
Hodnocení 21. STOLETÍ: 95 %

Utržená sluchátka
Sony DR-BT101

Pokud hledáte náhlavní sluchátka bez drátů, jsou sluchátka Sony DR-BT101 tou správnou volbou.  Můžete si s nimi užít bohatý a čistý zvuk díky 30mm neodymové budicí jednotce. 12 hodin přehrávání je dost i na dlouhé cestování. Oba dva zmíněné modely podporují Bluetooth® profily A2DP, AVRCP, HFP a HSP, takže zůstanete ve spojení se svou oblíbenou hudbou za každých okolností.
+ čistý zvuk
– jen v jedné barvě
Předpokládaná cena: 300 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Kufr pro Ferrari
Jak využít karbon

Materiál, který se využívá ve Formuli 1, může najít širší uplatnění. Co třeba takový karbonový kufřík? Pokud někdo má potřebu udělat na své okolí dojem takovým kufříkem, má nyní příležitost. Kufr je prioritně určen pro značku Ferrari, ale lze si jej pořídit i bez vozů pocházejících z Maranella.
+  Využití moderních materiálů
–  Vysoká cena
Předpokládaná cena: 80 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 30%

Kohoutek, který vás pozná
Vodovodní baterie s pamětí

A na závěr něco pěkně „vymakaného“ do koupelny. Pryč je éra pákových či dokonce otočných baterií. Tento vodovodní kohoutek si vás prohlédne, a jakmile vás pozná, pustí vodu, která má teplotu a tlak přesně takovou, jakou vyžadujete. Kohoutek se pak ovládá dotykovým displejem a díky LED diodám pak vodě dodá i barvu.
+  Moderní technologie v praktickém životě
–  V ČR zatím nedostupné
Předpokládaná cena: 20 000
Hodnocení 21.S TOLETÍ: 80%

Předchozí článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz