Domů     Příroda
NOVINKA: KVÍZ 21. STOLETÍ: Stanete se i vy obětí globálního oteplování?
21.stoleti 19.6.2009

Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte – tedy včetně tohoto textu!Sem vložte příslušný text včetně HTML syntaxe nebo v případě nevyužití této části vše vymažte - tedy včetně tohoto textu!

V průběhu posledních deseti let neminul snad den, kdy by nejrůznějšími médii neprošel alespoň jeden článek na téma „globální oteplování“. Tato dvě slova se stala zaklínadlem, které jedny vábí jako krysařova píšťala, druhé zase odpuzuje jako repelent komáry.

I velmi drobná změna v průměrných teplotách dokáže nepředvídatelně zamávat planetárním klimatem, v němž do sebe vše zapadá jako dílky dětské stavebnice. Ať už za globálním oteplováním stojí člověk, nebo přirozené cykly, kterými planeta prochází i bez toho, aby musel člověk nějak významně přiložit ruku k dílu, jedno je jisté: v příštích letech pocítí všechny živé organismy na Zemi vliv globálního oteplování na vlastní kůži čím dál víc. Některým z nich sice dává oteplování řadu důvodů k oslavě, většina na něj však poměrně nepříjemně doplácí. Náš test by vám měl pomoci ukázat, do které skupiny budete patřit vy. Zkuste si tentokrát trochu pohrát společně s 21. STOLETÍM.

1.Jezdíte rádi k moři?
a) ano b) ne

Okrajové oblasti moří patří k místům, která jsou globálním oteplováním ohrožena nejvíce. Díky postupnému zvyšování teploty planety mizí zejména ledovcové čepičky kolem pólů, v nichž bylo uloženo obrovské množství vody. Zkapalněná voda proudí přímo do oceánů a podílí se na zvyšování jejich hladiny čím dál vyšším tempem. V současné době se klimatologové kloní k těm horším verzím scénářů – nárůst hladiny moří do roku 2100 se odhaduje na téměř 1 m! Zaplavování pobřežních oblastí nezpůsobí jen problémy v přímořských letoviscích, ale v první řadě povede k masovému exodu lidí z postižených oblastí.

2.Máte nějakou alergii?
a) ano b) ne

Řada odborníků předpokládá, že alergie, tedy nepřiměřené imunitní reakce organismu, budou v budoucnu pro lidstvo znamenat čím dál větší hrozbu. Jejich příčiny je třeba vidět především v proměně lidského života. Okolo nás se vyskytuje řada látek a mikroorganismů, na které není naše evoluční paměť nastavena a naše imunita si s nimi nedokáže poradit. Jednou z nejdůležitějších skupin alergenů, tedy látek, které vzbuzují alergické reakce, jsou pyly rostlin. Díky globálnímu oteplení začíná řada stromů, které produkují nežádoucí pyl, kvést dříve a sezona kýchání a smrkání se tak řadě lidí výrazně protáhne.

3. Pozorujete rádi zvířata?
a) ano b) ne

To, kde přesně se jednotlivé druhy organismů ve světě zabydlí, je dáno množstvím nejrůznějších faktorů. Jistě nikoho nepřekvapí, že jedním nejdůležitějších je teplota. Lednímu medvědovi by se zkrátka na rovníku nelíbilo – pro svůj způsob života prostě potřebuje chladné severské pláně. Zvyšování teploty však dokáže kartami po stovky let ustálených vztahů pěkně zamíchat. Řada zvířat (právě například lední medvědi) přichází o své přirozené prostředí a stěhují se proto do míst nových. Řada posledních studií například ukázala, že chladnomilné organismy mají tendenci migrovat na sever a do vyšších horských poloh. Pokud se však některým z nich nepodaří včas utéct na příhodnější místečka a poradit si tam s novou, dříve neznámou konkurencí, pak prostě vyhynou.

4.Myslíte si, že k Arktidě a Antarktidě patří jen bílá barva?
a) ano b) ne

Problém, zda severské oblasti budou bílé nebo třeba fialové, nejspíše jen tak někoho netrápí. Ale jen do té doby, než si uvědomíme, jak významnou roli při tvorbě planetárního klimatu hrají. Bílá barva polárních čepiček totiž odráží mnohem více slunečních paprsků než barvy jiné. Na místech, kde býval dřív pouze sníh a led, se však díky oteplování začíná postupně odhalovat horninové podloží, které stále rychleji začíná zelenat koberci rostlin, dlouho uvězněných pod ledovci. Díky nim bude planeta odrážet méně slunečních paprsků a zahřívání bude pokračovat.

5. Jezdíte na ryby k severským jezerům?
a) ano b) ne

Jak souvisí globální oteplování a severská jezera? Během několika posledních desetiletí vyschlo v severských oblastech Severní Ameriky a Asie na 125 jezer. Proč ale k něčemu takovému dochází právě na severu, a nikoliv na jihu? Globální oteplování ještě nedospělo tak daleko, aby severská jezera vysušilo na poušť. Pozoruhodným efektem je však jev, který odborníci přirovnávají k „vytažení špuntu z vany“. Neviditelná ruka globálního oteplování vytáhne špunt tak, že nechá roztát permafrost, stále zmrzlou půdu pod jezery, která pak velmi rychle zmizí. Společně s jezery zmizí i všechna zvířata a rostliny, která v nich a jejich okolí žila.

6. Bojíte se nových epidemií?
a) ano b) ne

Roztávání stále zamrzlé půdy severských tunder bude mít v budoucnu na svědomí ještě mnohem více než jen ubývání jezer. Oteplená atmosféra totiž ze zakletí věčného ledu vysvobodí nejednoho spícího džina. Jedním z nich bude i řada mikroorganismů, které nepříznivé podmínky přežívaly díky tomu, že své buňky zbavily veškeré přebytečné vody a vytvořily tzv. spory. Sluneční teplo je však snadno probudí k životu a ke globální epidemii je už jen kousek. Dalším džinem uvězněným v permafrostu je i metan, který se zde naakumuloval díky dlouhodobé činnosti bakterií. Vypuštění obrovských zásob metanu do atmosféry další oteplování ještě urychlí.

7. Využíváte techniku, která závisí na satelitních družicích?
a) ano b) ne

Jeden z naprosto nečekaných důsledků oteplování atmosféry pocítí všichni, kteří užívají jakékoliv zařízení závislé na satelitních družicích (příjem satelitního televizního signálu, GPS, satelitní telefony atd.). Nejsvrchnější vrstva atmosféry, v níž se pohybují satelity, je sice velmi řídká, stále však způsobuje odpor, který satelity brzdí. Se zvyšujícím se množstvím CO2 v atmosféře však dochází k ochlazování nejsvrchnějších vrstev atmosféry a vzduch je zde proto čím dál řidší a satelity proto začínají létat rychleji než dříve. Že to tam nahoře, kde se to satelity jen hemží, způsobí pěkný zmatek, je jasné.

8. Máte vlastní zahrádku?
a) ano b) ne

Proměna všech vztahů, které souvisí s globálním oteplováním, se projeví i na zahrádce a dvorku každého z nás. Životy rostlin i živočichů závisí do značné míry na jejich vnitřních hodinách, které aktivuje světlo nebo teplo. Zkrácení zimy bude mít za následek mimo jiné to, že probudí většinu hmyzu podstatně dříve. Ptáci, kteří se do značné míry podílejí na udržování jeho populací na uzdě, však mohou ze svých zimovišť přiletět příliš pozdě na to, aby stačili zabránit populační explozi, a škůdci budou moci nerušeně likvidovat vše, co jim přijde do cesty.

9. Jste příznivci vysokohorské turistiky?
a) ano b) ne

Ledovce přirozeně nenajdeme pouze v okolí pólů. Velká řada z nich pokrývá i rozsáhlá vnitrozemská území, zejména ve vyšších horských polohách. Mizení vnitrozemských pevninských ledovců také není příliš dobrou zprávou. Jejich ubývání v první řadě výrazně proměňuje mikroklima vysokých hor. Z přírody tedy nejenže postupně mizí řada původních druhů, zároveň ale ubývá i sněhu pro zimní lyžařské radovánky. Tíha ledovců držela také na uzdě některé horotvorné procesy. Spolu s jejich zmizením porostou hory do výšky rychleji, než tomu bylo v minulosti.

10. Vlastníte nemovitosti v okolí řek či uprostřed rozsáhlých lesů?
a) ano b) ne

O tom, zda je globální oteplování příčinou rozsáhlých živelních katastrof typu povodní či požárů, vedou odborníci dlouhé spory a definitivně jasno mít nejspíš jen tak nebudou. Řada amerických vědců je však přesvědčena, že rozsáhlé požáry, které sužují zejména západní státy USA (Kalifornii, Arizonu, Nevadu), mají původ v brzy přicházejícím jaru, kvůli němuž půda a zejména lesy snadněji vysychají. Totéž nejspíše platí i pro řadu jiných lesních porostů na nejrůznějších místech zeměkoule. Povodně sice vznikají jinak než požáry, nejhlubším původcem řady z nich však budou nejspíše také jevy spojené s globálním oteplováním.


Jak jste dopadli?
Odpověděli jste u šesti a více otázek kladně? Pak to v budoucnu můžete být právě i vy, na koho si globální oteplování došlápne. Abychom si však nalili čistého vína – větší množství, tedy šest a více záporných odpovědí, ještě neznamená, že se vám podaří vyhnout všem negativním vlivům atmosférických změn. Ve stále více propojeném světě totiž stačí, aby motýl mávl křídly a někde na druhé straně planety spadne třeba dům. Nezbývá než doufat, že to nebude právě ten váš.

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz