Domů     Medicína
Ach, ta prostata nedá pokoj…
21.stoleti 19.5.2009

Na 650 000 mužů v ČR různě zlobí prostata –od zánětů přes různé formy zvětšení a nezhoubné bujení až po obávanou rakovinu. Dá se možným tragédiím nějak předcházet?
Na 650 000 mužů v ČR různě zlobí prostata –od zánětů přes různé formy zvětšení a nezhoubné bujení až po obávanou rakovinu. Dá se možným tragédiím nějak předcházet?

Prostatické potíže negativně ovlivňují kvalitu života. Často to poznávají i ženy, neboť mužské starosti se zřetelně promítají do sexuálního soužití. Jsou to mnohdy právě slečny a paní, které přinutí partnera k návštěvě lékaře.

Není to jen postižení stáří
Je vám přes čtyřicet? Tak máte, bohužel, šanci poznat doslova na vlastní kůži, jak může nezhoubné zbytnění (zvětšení) prostaty (benigní hyperplazie prostaty – BHP) potrápit. Odborníci nedokážou říci, proč v tomto věku z celkem neznámých důvodů začíná a v průběhu dalších desetiletí pokračuje aktivace klidné prostaty a dochází k množení buněk – zejména v jádru kolem močové trubice.
To pak vyvolává na močovou trubici zvýšený tlak a ztěžuje odchod moči z těla. Jaké obtíže postiženého provázejí? Časté nutkání na močení; problém se zahájením močení, i když máte nutkání; silné nutkání na močení, ačkoli pak močíte jen malinko; slabý proud moči; opakované přerušování proudu moči v průběhu močení; zvýšená frekvence močení (zejména v noci); neschopnost vyprázdnit močový měchýř. Doslova viditelným příznakem je, když se v moči objevuje krev.

21. STOLETÍ upozorňuje:
Nejnovější zjištění ukazují, že BHP stále více postihuje už třicátníky, ba i ještě mladší muže. Nelze ji však zaměňovat v období sexuální aktivity se zánětem prostaty, který zaženou antibiotika.

Soužení znají i ženy
Za „potížemi s prostatou“ se ovšem mohou skrývat i choroby, které s ní vůbec nesouvisejí. A naopak – nejnebezpečnější onemocnění prostaty, jakým je karcinom, mnohdy zůstává dlouho bez příznaků. A pak náhle připomíná explozi výbušniny!
Důkazem, že onemocnění prostaty je častokrát problémem partnerským, jsou i nedávno uveřejněné výsledky britského průzkumu, které obviňují sexuální aktivitu coby původce nárůstu výskytu karcinomu prostaty. „Nebezpečný je předčasný začátek sexuálního života. V dospělosti má sexuální aktivita podle našich zkušeností a dlouhodobých pozorování spíše ochranný vliv,“ řekl 21. STOLETÍ doc. MUDr. Jaroslav Novák, CSc. , primář urologického oddělení pražské Fakultní nemocnice na Bulovce.

21. STOLETÍ varuje:
Pověstným Damoklovým mečem je fakt, že zákeřný nádor se ve stadiu, kdy ho lze ještě vyléčit, často nijak neprojevuje. O to důležitější je preventivní lékařské vyšetření.

Vědci zatím mnohé neobjasnili
Nejčastějším problémem je zbytnění (zvětšení) prostaty. Ve věkové skupině kolem padesáti let trápí pětinu, kolem šedesátky postihuje asi 60 % mužů, ještě o deset procent víc trápí sedmdesátníky. Naštěstí účinnou léčbu potřebuje pouhá čtvrtina tohoto počtu.
BHP je jedním z nejběžnějších onemocnění. Zpravidla postihuje jen část přechodné zóny prostaty. Jednou z příčin vzniku jsou změny v rovnováze pohlavních hormonů. K rizikovým faktorům BHP počítáme vedle vyššího věku – vliv testosteronu, dědičnost (existuje i familiární forma BHP), stravovací návyky, přítomnost diabetu, hypertenze (vysokého krevního tlaku)…
Nevyjasněný vztah mají potíže k sexuální aktivitě, požívání alkoholu a příslušnosti k určité rase.

21. STOLETÍ zjistilo:
Nejnovější výzkumy ukazují, že nejvíce náchylní na onemocnění prostaty jsou černoši, nejméně čínští zemědělci. Zdůvodnění však chybí!

Hlavní roli hraje čas
Ať jsou příčiny jakékoli, klíčem k řešení problému (třeba jako u rakoviny prsu) je přijít včas k lékaři. Mnozí postižení návštěvu odkládají, neboť se obávají, že prožijí nějaká muka pekelná. Je to opravdu tak?
Na to 21. STOLETÍ odpověděl doc. Jaroslav Novák: „V současné době používáme vyšetřovací postupy, které jsou neinvazivní, tedy nebolestivé. Strach, že vyšetření pohlavních orgánů a vyšetření přes konečník je záležitost bolestivá, lze vyvrátit.“ Existují moderní bezbolestné vyšetřovací metody – prostřednictvím prostatického specifického antigenu (PSA), ultrazvukem (transrektální ultrasonografie – TRUS), digitální rektální vyšetření – (DRE), biopsie…

21. STOLETÍ připomíná:
Stále se ovšem užívá i tradiční metoda, kterou ani moc neucítíte, když víte, že lékař do konečníku vsune prst v rukavici při použití znecitlivějícího gelu. Hlavně že hned víte, na čem jste.

Tady už jde o život!
Nejzávažnější formou onemocnění je karcinom prostaty. Zamilovala se do něj smrt, protože už patří na druhé místo v počtu onkologických onemocnění mužů. Podle údajů z ledna 2009 se v poslední době výskyt rakovinného bujení zvyšuje.
 „Chlapec, který se dnes narodí, má asi šestnáctiprocentní riziko, že onemocní karcinomem prostaty, a asi tříprocentní riziko, že na toto postižení zemře,“ upřesnil pro 21. STOLETÍ prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc., zástupce přednosty urologické kliniky VFN v Praze. Dodejme, že je předsedou České urologické společnosti. Nádor nesmí přestoupit přes hranice prostatické žlázy, jinak přichází trýznivá bolest, vrcholící mučivou smrtí. Lékaři pak spoléhají na radikální operaci nebo ozařování..


Čeho se týká genetika?
V některých rodinách se jako podivné strašné dědictví z generace na generaci předávají u žen zvýšené dispozice k rakovině prsu. Obdobně to jinde platí pro muže s prostatou.
Ve střehu musí být všichni, v jejichž rodině CaP u dvou příbuzných vznikl ve věku mladším 55 let. Potom totiž riziko karcinomu stoupá z původních šestnácti až na 50 procent! (Při dvou a více nemocných v rodině někteří odborníci dokonce uvádějí nárůst rizika až desetinásobný!)
Víc k tomu pro 21. STOLETÍ upřesnil urolog doc. Novák: „Jestliže se v rodině vyskytují zhoubná onemocnění prostaty, když byl nemocný otec, dědeček, sourozenci, tak i při absenci potíží by měl muž nejpozději ve čtyřiceti letech navštívit praktického lékaře i specialistu v oboru urologie. V případě, že se v rodině karcinom prostaty nevyskytuje, je nutné vyšetření prostaty absolvovat v padesáti  letech.“

21. STOLETÍ dodává:
Lékařskou pomoc bychom měli bez ohledu na věk vyhledat při častém močení, změně zbarvení moči a dalších příznacích, které uvádíme výše v separátní kapitolce.

Pozor na PSA!
Mnohé o stavu naší prostaty už naznačí hodnota prostatického specifického antigenu (PSA), který produkují epiteliální buňky prostaty. Je specifický pro onemocnění prostaty, nikoli tedy jen pro nebezpečí karcinomu. V každém případě je vždy hlavní přijít k odborníkovi včas.
Více se dozvíte:
Bukovský: Návod na přežití pro muže, Ambulancia klinickej výživy, Bratislava, 2007
M. Vokurka, J. Hugo: Velký lékařský slovník, Jessenius Maxdorf, 2005
http://www.yourcomm.cz

Prostata (předstojná žláza) je součástí mužského pohlavního ústrojí (s chámovody a semennými váčky), tedy reprodukčního systému.
Známe ji jako oválnou žlázu, která obepíná počátek močové trubice pod močovým měchýřem. (Po narození není větší než zrnko hrachu, v dospělosti jako vlašský ořech.) Prostatu tvoří několik desítek drobných žlázek, které ústí spolu s chámovodem a semennými váčky do močové trubice v její prostatické části. Mezi žlázkami je hladká svalovina, která se podílí na jejich vyprazdňování. Prostata produkuje hustou mléčnou zásaditou tekutinu, která se vylučuje při ejakulaci a obsahuje látky nutné pro optimální pohyblivost spermií.
21. STOLETÍ upřesňuje: Prostata řecky znamená stojí před či ochránce.

Nepodceňujte rizika
Většina mužů se za typické projevy prostatických obtíží stydí a snaží se najít jiné řešení než konzultaci s lékařem.Více než polovina postižených tyto problémy přehlíží nebo je řeší jen neefektivními prostředky.
Pokud prostatickým příznakům nevěnujeme dostatečnou pozornost, dost často to plíživě vede až k úplné zástavě močení – tzv. akutní močové retenci. Dokonce hrozí poškození ledvin vrcholící až jejich selháváním, doslova hazardováním se životem.


Pomocníkem se stává i vhodná životospráva
Postižení týkající se prostaty bývá někdy genetické; v některých rodinách se předává jako přesmutná štafeta. Jinak pomáhá osvědčená životospráva. Problémům s prostatou často předejdeme, když zhubneme, přestaneme jíst máslo a margarín, někteří experti doporučují omezit i konzumaci plnotučného mléka. (Tvrdí, že údajně obsahuje láku IGF – 1, která podporuje dělení buněk.) Naopak se doporučuje alespoň dvakrát týdně konzumovat rajská jablíčka (v jakékoli podobě). Stejně se osvědčuje i sója a výrobky z ní. (Obsahuje tenistčin, bránící růstu prostaty.) Výborný je zelený čaj, naopak se nemá příliš holdovat alkoholu. Nedoceněným pomocníkem je tykev, zejména semena a olej. Prostatu chrání tím, že obsahují mj. zinek, karotenoidy a esenciální mastné kyseliny.
Vědci potvrzují, že účinnou prevencí proti rakovině prostaty je vitamin D. Vyskytuje se v rybích játrech (hlavně tresčích), rybím oleji, v mořských rybách (sardinky, sledi, makrely, lososi), dále v některých mléčných výrobcích, vejcích, ořechách…
Mohutným zdrojem je ultrafialové záření; slunění se však nemůže přehánět, aby nás nepostihl jiný druh rakoviny – kůže!

Cifry,při kterých mrazí
Karcinom prostaty (CaP) je nyní nejčastěji diagnostikovaným nádorem u mužů jak v ČR, tak v celé EU. Úmrtnost na CaP u nás od roku 1970 vzrostla téměř dvojnásobně. A co víc – v ČR množství nebožtíků, zemřelých na  CaP, už od roku 2005 převyšuje počet obětí zhoubného novotvaru plic.
21. STOLETÍ upozorňuje: Riziko rakoviny prostaty s věkem narůstá daleko rychleji než u jiných zhoubných nádorů. Ve 20 % případů souběžně probíhá CaP a zánět prostaty. Většina CaP roste pomalu a nemá tendenci metastázovat.

Léčení není stereotypní
Léčba CaP závisí na rozsahu onemocnění, tj. na velikosti a umístění nádorového ložiska, do jaké míry je postižení pokročilé, zda jsou potvrzeny metastázy nádorových buněk. Důležitý je věk a celkový stav nemocného. Odborníci liší postup léčebný (kurativní) a postup zmírňující obtíže a bolesti (paliativní).
Radioterapie: Metoda, která využívá ionizujícího záření k ničení nádorové tkáně.
Hormonální léčba:Užívá se u pacientů, jejichž onemocnění se již nedá léčit jen radikální operací.
Chirurgická kastrace (orchiektomie): Odstraní varlata, což znamená ztrátu pohlavní aktivity a schopnosti ztopoření penisu (???)
Léčba bisfosfonáty (?): Snižují odbourávání kostní tkáně nádorovými buňkami (metastázy), zpomalují tento proces a působí i proti bolestem (analgeticky).
Chemoterapie: Léky – cytostatika ničí nádorové bujení. Cytostatika však nepůsobí jen na nádorovou tkáň, ale, bohužel, i na buňky zdravé tkáně a mají specifické vedlejší účinky.
Léčba bolesti: Často se první příznaky CaP ohlašují bolestmi v kostech. Pak přicházejí na pomoc léky – analgetika.
Operace: Při radikální prostatektomii se chirurgicky odstraní celá prostata i se semennými váčky.

Trápení při močení nemusí být BHP
Někdy se za „potíže s prostatou“ mylně považují symptomy (příznaky) dolních močových cest (Lower Urinary Tract Symptoms – LUTS). Řečeno laicky, jde o různé potíže s močením. LUTS se týkají i močového měchýře, ať již postiženého zánětem, nádorem či tzv. „hyperaktivitou“. Ty většinou bývají jen dočasné.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz