Kvasnice dokáží vyrobit umělou vanilku

Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které biologové zařazují mezi houby (Fungi). My lidé jsme se s nimi naučili spolupracovat už dávno. Toto spojenectví nám dalo například chléb či pivo. Američtí vědci nedávno naučili kvasinky produkovat látku s příjemnou vůní – vanillin. Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které biologové zařazují mezi houby (Fungi). My lidé jsme se s nimi naučili spolupracovat už dávno. Toto spojenectví nám dalo například chléb či pivo. Američtí vědci nedávno naučili kvasinky produkovat látku s příjemnou vůní - vanillin.

Vanillin je poměrně jednoduchou organickou sloučeninou, která byla poprvé izolována z plodů tropických orchidejí Vanilla planifola a Vanilla tahitensis. Tato látka v první řadě krásně voní a užívá se proto zejména při výrobě potravin, své místo si však našla i při výrobě léků na potlačení bolesti. O vanillin je prostě zájem a proto není divu, že se chemici už roky snaží připravit tuto atraktivní látku uměle. A dlouho se jim to také daří – vanillin pocházející ze skutečných vanilkových bobů tvoří v současné době pouhé jedno procento veškeré látky na trhu. Mezi chemiky proto už roky zuří nevypsaný boj o to, komu z nich se podaří vyrobit vzácnou přísadu co nejlevněji. Po dlouhou dobu byl vyráběn z látky zvané eugenol, která je součástí řady aromatických rostlinných olejů (bobkový list, muškátový ořech, skořice, hřebíček), od 20. let 20. století přesedlali chemici na materiály, které vznikají jako odpadové produkty při výrobě papíru. První ze surovin je však stále příliš drahá, výroba z ostatních  materiálů je zase příliš ekologicky náročná. Tým dánských biochemiků z Kodaňské univerzity se pokusil získat vanillin z produktu nesrovnatelně snadněji přístupného – obyčejného cukru  glukózy získávaného buď plodů vinné révy či z bramborových hlíz. Na pomoc si vzali dva osvědčené lidské pomocníky, pivní a chlebové kvasinky. Bez lidské pomoci by se však kvasinkám tento kousek nepodařil. Výzkumníci do nichž totiž museli vpravit geny, které kódují enzymy důležité pro hladký průběh reakce.  V pomyslném souboji o nejlepšího „pracanta“ zvítězily  kvasinky pivní, které dokázaly vyrobit 65 mg/litr, zatímco kvasinky chlebové jen 45 mg/l. V kvalitě však kvasinky vanilkové orchideje přeci jen ještě nedostihly – uměle připravený vanillin státe nechutná tak dobře, jako ten z přírody.

Rubriky:  Potraviny
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Jak se pozná pravý kaviár? Zasloužili se o to Češi.

Jak se pozná pravý kaviár?...

Česko-japonští vědci vyvinuli metodu pro rozpoznání pravého kaviáru. Ten je...
Horníci na asteroidech? Mikrobi!

Horníci na asteroidech? Mikrobi!

Výzkum vesmíru není jen čistě vědeckou prací, ale má i své praktické...
Jak měl člověk najednou o „kolečko víc“

Jak měl člověk najednou o „kolečko...

Kolo je plochá součást kruhového tvaru, která se může otáčet kolem svého...
12. dubna 1961 lidstvo pootevřelo vesmírnou bránu

12. dubna 1961 lidstvo pootevřelo...

12. dubna 1961 vzlétl první člověk do vesmíru. Stal se jím...
S čím se hraje baseball?

S čím se hraje baseball?

Baseball je kolektivní míčová hra, při níž se míč odpaluje za pomoci pálky. Tou se...
Humanoidní robot z Koreje

Humanoidní robot z Koreje

Jihokorejští vědci sestavili humanoidního robota, který by měl být schopen lidem...
Proč se věk nobelistů neustále zvyšuje?

Proč se věk nobelistů neustále...

Co mají všichni nositelé Nobelovy ceny za rok 2016 společného? Jsou...
Roboti a splněné sny

Roboti a splněné sny

Nevíte, kde vzít inspiraci pro své nápady? Můžete zajít...
Motor, který nesplnil všechna očekávání

Motor, který nesplnil všechna...

Wankelův motor je typem spalovacího motoru s rotačním pístem. Využívá...
Vybroušená krása

Vybroušená krása

Diamant je nejtvrdší známý přírodní minerál. Jde o krystalickou formu uhlíku....

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rychlejší než blesk: Co jde možná nevěděli o oku

Rychlejší než blesk: Co jde možná...

Má pouhé 2 cm v průměru, váhu pár desítek gramů....
Tajemství Olméků: Co nám prozradí jejich obří sochy?

Tajemství Olméků: Co nám prozradí...

V Mexiku se tyčí gigantické kamenné hlavy. Jejich...
Jaké záhady kolem Ježíšovy poslední večeře ještě neznáte?

Jaké záhady kolem Ježíšovy poslední...

Onen moment zná každý, i ten, kdo Bibli viděl jen z...
Chcete být dlouhodobě šťastní? Kupujte zážitky, nikoli věci!

Chcete být dlouhodobě šťastní?...

Výzkumy ukazují, že důležitější než si koupit štěstí...
Měl císař Napoleon I. Bonaparte na povel i svoji kuchyni?

Měl císař Napoleon I. Bonaparte...

Po císařské korunovaci roku 1804 přesidluje...
Proč mají muži bradavky?

Proč mají muži bradavky?

Odpověď má co do činění s tím, jak se lidé...
Neberete si dovolenou? Známe minimálně 3 dobré důvody, proč to změnit!

Neberete si dovolenou? Známe...

Možná se i vám zdá, že nemůžete opustit všechno, co se...
Ananas ano, či ne? Zemřel tvůrce kontroverzní pizzy!

Ananas ano, či ne? Zemřel tvůrce...

Nenáviděná i milovaná. Pizza Hawai patří k nejvíce...
VIDEO: Nejdelší doutník na světě!

VIDEO: Nejdelší doutník na světě!

Loňský rok přinesl mimo jiné i jeden neobvyklý rekord....
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.