Domů     Medicína
Promítání vlastních snů? Proč ne?
21.stoleti 21.4.2009

Tajemství lidských snů lidstvo odjakživa přitahovalo. Kde se berou ty bizarní obrázky, které se člověku honí během spánku? A daly by se třeba zrekonstruovat a poté třeba promítat? Kupodivu daly, japonští vědci v tomto ohledu provedli první krůčky.Tajemství lidských snů lidstvo odjakživa přitahovalo. Kde se berou ty bizarní obrázky, které se člověku honí během spánku? A daly by se třeba zrekonstruovat a poté třeba promítat? Kupodivu daly, japonští vědci v tomto ohledu provedli první krůčky.

Pokusy o výklad snů se objevují už v bibli. Ovšem skutečně vědecký rozměr snům dodal rakouský psycholog Sigmund Freud. Ten ve své knize Výklad snů interpretoval téměř čtyřicet svých vlastních snů a společně s tím zde formuloval i svou teorii o nevědomí, vědomí či vytěsnění. Ovšem možnost, že by si mohl své sny promítnout, tu si jistě ani taková kapacita, jakou Freud byl, nedokázal představit.

Cesta do hlubin duše

Vědci z japonského soukromého institutu ATR Computational Neuroscience Laboratories provedli průlom i v této oblasti. Dokázali totiž promítat obrázky přímo z lidského mozku. Na počítači se tak objeví obrázek toho, co se právě odehrává v lidské mysli. „Je to vůbec poprvé na světě, kdy se povedlo přímo z činnosti mozku vizualizovat to, co lidé vidí. Aplikováním této technologie by mohlo být možné nahrát a přehrát subjektivní obrazy, které lidé vnímají jako sny,“ prohlásili vědci z institutu.
Vědcům se zatím povedlo promítnout obrázky, které nejsou příliš složité. Ale podle jejich vlastních slov tato technologie po náležitém zdokonalení, bude moci promítat ve slušné kvalitě nejen sny, ale i to, co se děje v lidské mysli ve stavu bdění. Cesta do nejniternějších myšlenek člověka se tak otevírá, nezapomínejme ovšem na to, že taková technologie je velmi snadno zneužitelná.

Jak chytit signál v neuronu

Princip, na jakém je technologie převádění snů na obraz postavena, je vlastně vcelku jednoduchý. Jakmile oko spočine na nějakém objektu, na oční sítnici se objeví jeho obraz. V případě japonského výzkumu se jednalo o čtvercovou síť se sty políčky. Poté se obraz promění na svazek elektrických signálů, který neurony putuje do mozku, kde je zpracován.
Japonským vědcům se podařilo zachytit právě ony elektrické signály, ze kterých byl pak obraz na počítači znovu postaven. K tomu vědci připravili speciální software. Zatím jednalo o nepříliš ostré a čitelné obrázky, ale doba, kdy skrze počítače bude možné číst myšlenky, je zřejmě za dveřmi. Zda je to dobrá či špatná zpráva, nechť laskavý čtenář posoudí sám.
Vysněná tabulka

17. února 1869 se ruský vědec Dmitrij Mendělejev měl zúčastnit jakéhosi zasedání a dobu před odjezdem z Petrohradu si krátil tím, že na papír psal prvky, seřazené podle atomové hmotnosti. Po chvíli zbystřil. Zdálo se mu, že mezi některými prvky se objevuje zatím ne zcela určitý řád. Uvědomil si, že je nablízku velkého objevu.
Svou cestu okamžitě zrušil a horečně hledal způsoby, jak dojít ke svému cíli. Avšak vždy, když už se zdálo, že je blízko svého objevu, nějaký detail mu jeho práci zhatil. „V mojí hlavě se všechno skládá dohromady, ale já to nedokážu vyjádřit,“ naříkal vědec.
Vyčerpáním po chvíli usnul. „Ve snu jsem spatřil tabulku, ve které byly všechny prvky na správném místě. Když jsem se probudil, okamžitě jsem vše napsal na papír,“ řekl později Mendělejev. Prvky byly uspořádány podle své atomové hmotnosti a vlastnosti prvků se opakují v určitých periodách. Proto tedy periodická tabulka.

Další článek
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz