Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 20.4.2009

Značka Daewoo představila nový koncept. Model Flex si můžete přestavět podle vlastních představ na ložnici, kancelář nebo na kempinkové vozidlo.Značka Daewoo představila nový koncept. Model Flex si můžete přestavět podle vlastních představ na ložnici, kancelář nebo na kempinkové vozidlo.

Flexibilní “Flex“ – komfort jako doma
Futuristický koncept automobilu z dílny GM Daewoo je odpovědí na požadavky na dopravu nové generace. Designová studie velkoprostorového vozu kategorie MPV má široké elegantní tělo a prostorný interiér, do kterého se vejde až devět cestujících. Variabilita modelu Flex nabízí přestavbu vnitřního prostoru na ložnici, kancelář, kempinkové vozidlo nebo dodávku. Šestiválcový diesel motor common-rail o výkonu 191 k slibuje bezpečnou a plynulou jízdu. Funkční propracovaná elektronika a poslední informační technologie poskytují aktuální informace o dopravní situaci a nabízejí nespočetné možnosti zábavy.

Tři v jednom
První kapesní přehrávač vybavený integrovanou pamětí 512MB, FM rádiem a mikrofonem pro funkci záznamníku představila firma iRiver. Díky speciálnímu systému AGC dokáže multifunkční model iFP-195T omezit nahrávání okolních ruchů a zaměří se jen na zvukový zdroj, díky speciálnímu systému nízké spotřeby energie dosahuje hrací doby kolem 20ti hodin na jednu AA baterii při přehrávání MP3. Podporuje také formáty WMA i ASF, lze do něj uložit až 17 hodin hudby s datovým tokem 64 kb/s. Oblíbenou skladbu lze nahrávat přímo z rádia. Mezi přednosti přehrávače patří také velmi malé rozměry a hmotnost (32 g bez baterií), odolnost vůči otřesům (v přehrávači není žádná mechanická část), jednoduché ovládání s velkým podsvíceným displejem, podpora až 37 jazyků včetně češtiny a možnost upgrade firmware. Do přehrávače je možno nahrát soubory všech typů, iFP-195T lze využít i jako přenosné paměťové médium.

Nejlehčí Wi-Fi notebook
Zatím nejlehčím notebookem s Wi-Fi na světě je model Toshiby Porégé R 100. Nablýskaný stříbrný elegán je tenký 1,9 cm a váží jen 1, 8 kg. Uživatelé ocení nejen jeho design, ale především výkon: 6,8 hodin provozu na baterie představuje v současnosti špičku v kategorii notebooků s technologií Intel® CentrinoTM.

Mít data “na očích“
Lidé získávající data do svých brýlí byli doposud výplodem představ autorů science fiction. Zobrazit potřebné texty či grafy v zorném úhlu pohledu a mít přitom volné ruce umožňují nové brýle s integrovaným QVGA mikrodisplejem “Eyetop“. Obyčejným videoportem je lze spojit s většinou kapesních počítačů, notebooků, PC, digitálních kamer, přehrávačů a podobných zařízení. Jsou navrženy tak, aby zobrazily potřebné informace v nejrůznějších mobilních situacích: na všech místech, za všech podmínek a přitom v absolutním bezpečí a s garancí naprostého soukromí. Díky jasnému, i za denního světla čitelnému barevnému minidispleji s vysokým rozlišením umožňují tyto vzhledem obyčejné brýle mít obraz doslova “na očích“.

Telefon v hodinkách
Hodinkám s integrovaným GSM telefonem, OLED barevným displejem (256 barev) s rozlišením 96×64 obrazových bodů, podporou GPRS (Class 10) a zabudovaným hlasitým odposlechem chybí snad už jen pověstný vodotrysk. Model Samsung GPRS Watch Phone se dokáže rozeznít čtyřiceti polyfonními melodiemi, nechybí mu podpora Bluetooth, MMS a WAP 1.2. Osmdesátigramové náramkové hodinky zatím seženete v Asii, u evropských prodejců by mohly být k dostání do konce letošního roku.

Zahoďte dráty!
Počítače už nemusí být závislé na kabelech a lidé můžou komunikovat, pracovat nebo se bavit, kdekoli a kdykoli budou chtít. Odpoutání se od drátů umožňuje mobilní technologie Intel® CentrinoTM, která spojuje bezdrátové funkce do nové generace mobilních počítačů a poskytuje uživatelům větší volnost připojování z nových míst a novými způsoby. Součástí technologie společnosti Intel Corporation pro mobilní počítače je nový mobilní procesor, související čipsety a funkce bezdrátových sítí podle standardu 802.11. Kromě bezdrátových komunikací mobilní technologie Intel® CentrinoTM prodlužuje provozuschopnost počítače při napájení akumulátory, umožňuje tenčí a lehčí konstrukci notebooků a poskytuje mimořádný výkon. Se skutečně mobilními notebooky si mohou lidé na služebních cestách při čekání na letišti kontrolovat svoji kancelářskou elektronickou poštu nebo si číst on-line noviny vydávané v jejich městě a ještě mít dostatek energie v akumulátoru, aby se mohli v průběhu letu domů dívat na film z DVD. Realitní agenti si mohou bezdrátově kontrolovat nejnovější soupisy při obědě s potenciálními kupci domu. Studenti se registrují na předměty příštího semestru nebo si hledají brigády přímo z vysokoškolské knihovny – a to vše z elegantního, lehkého systému, který je neomezuje svojí váhou. Notebooky s mobilní technologií Intel® CentrinoTM nalezneme v nabídkách předních výrobců počítačů z celého světa. Hotspoty – místa, odkud se uživatelé mohou připojovat s použitím bezdrátových technologií podle standardu 802.11 -neustále vznikají, do roku 2005 jich má být podle analytiků na celém světě více než 118 tisíc.

Péče o seniory
Mobilní datové služby pomáhají při hledání ztracených osob. Systém lokalizace osob založený na mobilním komunikačním standardu GSM, který v současné době používá většina mobilních sítí na světě, vytvořila společnost Siemens. Nazývá se “m.traction Senior Care Service“ a umožní lidem s lehkými orientačními problémy pohybovat se i mimo stávající obytnou oblast bez obav z toho, že by nedokázali najít cestu zpátky. Využití nalezne především v domovech důchodců či zařízeních s pečovatelskou službou. Lidé či pacienti ponesou se svým souhlasem na ruce nebo na noze skrytý, ergonomicky zformovaný textilní pásek s GSM modulem, který řídí přenos a příjem radiových signálů. Jeho součástí je i anténa, modul pro zpracování lokalizačních informací a akumulátor. Jakmile se někdo ztratí, zavolá ošetřující personál na centrum společnosti, obsluhující systém. Ta začne následně prohledávat systém a prostřednictvím radiového systému vyhledá současnou polohu hledané osoby. Na mapě se objeví poloha mobilní komunikační buňky a rádius, který pokrývá. Na základě této lokalizační informace lze výrazně zmenšit hledanou oblast, což urychluje hledání zejména v kritických či dokonce životu nebezpečných situacích.

Suverénně nejmenší
Nejmenší ovládaný robot na světě vyrobila společnost Epson. Miniaturní robot Monsieur I I se díky 0,4 x 0,4 velkému lineárnímu elektromotoru pohybuje rychlostí 150 milimetrů za sekundu. Dvanáct gramů vážícího minirobotka s objemem 7,8 cm3 napájejí tři zinkové baterie s napětím 1,7 voltů. Lze jej ovládat prostřednictvím Bluetooth mobilního telefonu či přenosného počítače.

 

 

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz