Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 20.2.2009

Někdy zůstává rozum stát nad tím, co vše lze prodávat. Jednou z novinek na trhu za velkou louží jsou třeba schody, které umožňují psům pohodlně vlézt do postele. Ale objevují se i praktičtější věci, jako třeba švýcarský nůž do kanceláře nebo koupelna řízená počítačem.

Švýcarský nůž trochu jinak

Bez otvíráku, zato s bluetooth

Švýcarské nože jsou dnes již legendární.

Nyní je mohou ocenit nejen trampové, ale i lidé pracující v kancelářích. Schází zde sice třeba pilka, která se v kanceláři obvykle stejně moc nevyužije, ale za to je nožík vybaven laserovým ukazovátkem, 32GB flashdiskem se zabezpečením pomocí otisku prstu nebo technologií bluetooth pro dálkové ovládání prezentací.
+ téměř kompletní kancelářské vybavení
– flashdiskem si konzervu neotevřete
Předpokládaná cena: 6600 Kč
Hodnocení 21.STOLETÍ: 70 %

Pro milovníky filmů i her

ProLite E2407HDS

Unikátní jas, kontrast a nastavení barev ve špičkovém rozlišení Full HD 1920×1080. To vše nabízí první 24″ širokoúhlý panel iiyama. Obrazovka svými parametry potěší jak fanoušky filmů, tak hráče počítačových her na PC nebo herních konzolích. Zážitek z obrazu zajišťuje nejen formát 16:9, ale i čas reakce 2 ms a displej zobrazující až 16,7 milionů barev.
+ vysoké rozlišení
– k dostání jen v černé barvě
Předpokládaná cena: 6700 Kč
Hodnocení 21.STOLETÍ: 80 %

Konkurent klasických mp3 přehrávačů

Hudba pod čepicí

Nemůžete-li bez své oblíbené hudby být ani při cestě třeba do práce, můžete si pořídit netradiční výrobek, který do jednoho spojil čapku a mp3 přehrávač. Sluchátka potřeba nejsou, reproduktory jsou zabudované přímo v látce. Přístroj má kapacitu jedno GB a lze s ním také poslouchat rozhlas na frekvenci velmi krátkých vln.
+ zajímavý nápad
– taková čepice se asi obtížně pere
Předpokládaná cena: 2500 Kč
Hodnocení 21.STOLETÍ: 50 %

Stylové dálkové ovládání

Logitech Harmony 1100

Logitech Harmony 1100 je plnobarevný dotykový displej o úhlopříčce 3,5 palce (8,9 cm). Novinkou tohoto posledního modelu dálkového ovladače je možnost umístit si pro jednotlivé aktivity na dotykovém displeji příkazy, které si sami vyberete. Ovladač je vybaven možností vysokofrekvenčního (rádiového) ovládání. Ve spojení s přijímačem Harmony RF Extender může tento přístroj ovládat zařízení umístěná za zavřenými dvířky skříně se systémem pro domácí zábavu nebo dokonce přístroje v jiné místnosti, a to až do vzdálenosti 30 metrů.

+ cenu CES 2009 za nejlepší inovaci v oblasti designu a konstrukce v kategorii produktů pro domácí zábavu
– přijímač RF Extender se prodává zvlášť
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %
Předpokládaná cena: 12 190 Kč

Borec v kuchyni

45 000 otáček za minutu

Kuchyňské náčiní se v naší rubrice často neobjevuje, ale dnes uděláme výjimku. Mixér, který by rozemlel i skálu, totiž za pozornost stojí. Jeho výkon dosahuje 3,5 koňské síly a počet otáček za minutu je téměř neuvěřitelný: za 60 sekund dokáže opsat kruh 45 000x. Možná i proto je preventivně vybaven krytem z polykarbonových vláken.

+ supervýkon
– do běžné kuchyně stačí obyčejný a levnější mixér
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %
Předpokládaná cena: 14 000 Kč

Kamera s mapou

Videokamery Handycam®

Pokud chcete mít svůj videozáznam spojen s místem jeho pořízení, možná vás zaujme novinka u videokamer Handycam® – automatická funkce označování souřadnicemi (geotagging) pomocí GPS. Vybrané HD modely (XR520VE/500VE/200VE) mají vestavěný citlivý GPS modul, který dokáže zaznamenat vaši pozici kdekoli na světě, kde je satelitní pokrytí. Videu i fotografiím se při cestě automaticky přiřazují zeměpisná data. Funkce Map Index potom při prohlížení záznamu ukazuje místa pořízení pomocí „špendlíků na mapě“ na LCD displeji*2. Prohlížení s využitím online map je také možné na počítači pomocí přiloženého programu Picture Motion Browser.

+ slušné vybavení
– mapy nepokrývají všechny regiony světa
Cena: zatím nestanovena
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Vodovodní baterie budoucnosti

Počítač v koupelně

Technické vymoženosti a počítačový věk zasahují i koupelny. Kohoutky? Pravěk. Pákové baterie? Překonané. Fotobuňka? Pro děti. Budoucnost koupelen je v počítačích. Pomocí nich si lze regulovat teplotu vody nebo její proud. Vše doplňuje přehledný LCD displej.

+ velmi praktická záležitost
– zatím výlučně na americkém trhu
Cena: 4000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Běhací pás pro psy

Jak zabavit čtyřnohého miláčka

Kdo má psa, ten ví, jak je pro čtyřnohého chlupáče důležitý pohyb. Ovšem když je páníček třeba nemocný, psisko si venku příliš legrace neužije. V takové chvíli může aspoň částečně posloužit běhací pás pro psy.

+ někdy se může hodit
– pes má běhat venku, a ne na páse, ze kterého může zblbnout
Cena: 11 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 20 %

Schody do postele

Pro sladké psí sny

A ještě jedna psí taškařice. Co by někteří páníčkové pro svého pejska neudělali. Je celkem běžné, že pokojoví psi mají svůj pelíšek ne někde na zemi, ale rovnou v posteli. Ale zvláště malý pes se do postele dostává obtížněji. Ale ani to už není problém, když si pořídíte psí schody do postele. V USA se už staly hitem, uvidíme, co na to stará dobrá Evropa.
+ pes se cítí jako král
– pes v posteli? …no, jak myslíte….
Cena: 6000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 10 %

V kůži zvláštního agenta

Mobilohodinky LG GD910

Společnost LG Electronics představila mobilní telefon v provedení náramkových hodinek s plně dotykovou obrazovkou. Model LG GD910 umožňuje 3G videohovory díky zabudované kameře a práci v síti GSM Quadband. Na první pohled působí LG GD910 jako luxusní náramkové hodinky. Ovšem jejich unikátnost spočívá ve funkcích vlastních mobilnímu telefonu, jako jsou hovory nebo odesílání tiskových zpráv.
Coby první telefon tohoto druhu na světě nabízí kompatibilitu s 7,2 Mbps HSDPA pro rychlý přenos dat a videohovory prostřednictvím zabudované kamery. Ovládání je intuitivní díky flashovému rozhraní a dotykovému čtyřcentimetrovému displeji. LG GD910 snadno propojíte s handsfree pomocí Bluetooth. Zejména fanoušky hudby zaujme přehrávač MP3 souborů a zabudovaný reproduktor.

+ zvládne i 3G videohovory
– v Evropě k dostání až v průběhu roku
Cena: odhadujeme do 10 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz