Vesmír je plný smažených řízků

Smažený řízek je jedním z českých národních jídel. Možná i proto by se Češi mohli ve vesmíru cítit jako doma. Že obě věty nemají žádnou souvislost? Kupodivu mají, podle posledních výzkumů totiž prostor ve vesmíru voní právě jako smažený řízek. Možná někde tisíce světelných let daleko existuje galaktická kuchyně, jejíž hlavním artiklem jsou právě řízky.

Smažený řízek je jedním z českých národních jídel. Možná i proto by se Češi mohli ve vesmíru cítit jako doma. Že obě věty nemají žádnou souvislost? Kupodivu mají, podle posledních výzkumů totiž prostor ve vesmíru voní právě jako smažený řízek. Možná někde tisíce světelných let daleko existuje galaktická kuchyně, jejíž hlavním artiklem jsou právě řízky.

To vše je samozřejmě jen nadsázka. Asi žádný člověk netouží čichat vesmírné vakuum. Trénovaný kosmonaut by v něm vydržel něco málo přes minutu, ovšem mozek normálního člověka po patnácti až dvaceti vteřinách přemůže kyslíkový hlad a nastává anoxie. Nehledě na to, že lidský organismus je ze Země zvyklý na určitý tlak, ve vesmírném vakuu, kde tlak schází, začnou tělní tekutiny po nějaké době vřít.

Řízky, kov a motorka

Proto je samozřejmé, že ověřit si vůni vesmíru přímo na místě je zhola nemožné. Lze však určité podmínky vytvořit v laboratorním prostředí. Britským vědcům zřejmě otázka pachu vesmíru vrtala dlouho hlavou. Proto o spolupráci požádali americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) a pustili se do práce.
Výsledek jejich snažení? Vesmír je prý cítit nejen po zmíněném smaženém řízku, ale i po horkém kovu a svařování motorky. Což je skutečně zvláštní kombinace. Na celém výzkumu spolupracuje i Steven Pearce, což je chemik a zároveň ředitel společnosti pro výrobu vůní Omega Ingredients. A právě on vede hlavní práce na projektu, který by se dal nazvat „Výroba vůně vesmíru.“

Důvody, proč NASA ke spolupráci přizvala právě Pearce, jsou docela zajímavé: „Dělal jsem nějaké věci pro uměleckou výstavu loni v červenci a jednou z nich bylo napodobení vůně uvnitř ruské vesmírné stanice Mir,“ vzpomíná Pearce. „Lidé z NASA se o tom dozvěděli a kontaktovali mě s prosbou, jestli bych nemohl napodobit vůni vesmíru a pomoci tak kosmonautům.“

Využití při výcviku

Pearce a jeho spolupracovníci vycházejí především ze zkušeností kosmonautů, kteří za sebou mají výstup do volného kosmického prostoru. Podobně jako člověku, který posedí v hospodě, „načichne“ oblečení, kosmonautův skafandr projde podobným procesem. „Máme určité indicie, které naznačují, čím by vesmír mohl cítit. V první řadě z rozhovorů s kosmonauty, kteří vystoupili do vesmíru a pak se v kosmické stanici svlékali a sundávali přilby. Všichni se shodli na tom, že to, co se s nimi z vesmírného prostoru vrátilo dovnitř, vonělo jako smažený řízek, horký kov a dokonce i svařování motorky”, říká Pearce. Dodává dále, že s výrobou vůně řízku nebyl v laboratoři problém, horší to bylo s pachem horkého kovu. „Bude potřeba rozhýbat energii v molekulách.“
K čemu je takový výzkum vůbec dobrý? Navození podobných podmínek, jaké panují ve volném kosmickém prostoru, lépe pomůže při výcviku kosmonautů. S lehkou ironií a nadsázkou řečeno, i kvůli podobným experimentům se třeba už nestane, že by některému z kosmonautů uplavala brašna s nářadím.

Kde se vzal vesmír?

Současná fyzika dokáže vytvořit model vývoje vesmíru od svého počátečního stavu, ale otázka, jak tento stav vznikl, možnosti fyziky přesahuje. Všeobecně uznávanou teorií o vzniku vesmíru je tzv. „velký třesk“, kdy vesmír vznikl působením odpudivé gravitace (první, koho tato myšlenka napadla, nebyl nikdo jiný než Albert Einstein).
Bible praví, že na počátku bylo slovo, kdežto fyzika říká, že na počátku byla zvláštní superhustá hmota, která měla řadu neobvyklých vlastností, mimo jiné byla schopna produkovat zmíněnou odpudivou gravitační sílu. Ta způsobí to, že rozměrově nepříliš velká počáteční hmota se začne prudce rozpínat. Další zvláštností této hmoty je to, že i při rozpínání si dokáže udržet svou původní hustotu. Celková hmotnost je tedy úměrná objemu. Což v praxi znamená, že jak původní materiál roste, zároveň vzrůstá jeho hmota, a tím pádem i odpudivá gravitační síla. Rozpínání tak nabírá stále vyšší tempo. Během krátké počáteční chvilky, zlomku vteřiny zvaného inflace, kdy se během momentu vesmír „rozfouká“, se původní hrudka zvětší do větších rozměrů, než je současný pozorovatelný vesmír.

To vše není v rozporu s jedním ze základních zákonů fyziky – zákonu o zachování energie. Energie totiž sice vzrůstá, ale zároveň roste i gravitace, která má v energetické kolonce záporná čísla, takže se vše vykrátí a energie zůstává konstantní. Původní hmota zřejmě byla nestabilní, protože se rozpadá a poté vznikají elementární částice, které už mají vlastnosti normální hmoty s klasickou gravitační silou.

Rubriky:  Vesmír
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Objeví se autonomní vesmírné sondy s umělou inteligencí?

Objeví se autonomní vesmírné sondy...

Není tajemstvím, že se specialisté z NASA snaží již nějakou dobu...
Studenty zkonstruovaný slaměný dům má přinést cenné poznatky

Studenty zkonstruovaný slaměný dům...

Studenti ČVUT vybudovali unikátní slaměný dům, který nebude sloužit...
Další česká družice ve vesmíru

Další česká družice ve vesmíru

V pátek 23. června 2017 v ranních hodinách byla na oběžnou dráhu...
Jak si lidské tělo zvyká na kosmické prostředí?

Jak si lidské tělo zvyká na...

Vesmír je pro lidské tělo nehostinným prostředím, na které se ovšem adaptuje...
Nalezeno dalších deset planet podobných Zemi

Nalezeno dalších deset planet...

Profesionálním a amatérským astronomům se díky datům z mise K2 podařilo objevit...
Nejstarší planeta sluneční soustavy? Pravděpodobně Jupiter.

Nejstarší planeta sluneční...

Planetární rodina obíhající kolem Slunce čítá osm členů. A jak to...
Čína pomocí rentgenového teleskopu prozkoumá černé díry

Čína pomocí rentgenového teleskopu...

Čína vypustila do vesmíru svůj první rentgenový teleskop. Cílem je pozorovat...
Život na subhvězdných objektech? Astronomové tvrdí, že nic není nemožné!

Život na subhvězdných objektech?...

Hnědý trpaslík je zvláštní objekt. Není už planetou, nicméně není ani...
Stát se astronautem je téměř jako vyhrát v loterii

Stát se astronautem je téměř jako...

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) minulý týden vybral a představil...
Evropští vědci objevili ingredienci života v okolí mladé hvězdy podobné Slunci

Evropští vědci objevili ingredienci...

Astronomové využili radioteleskop ALMA k pozorování hvězd podobných Slunci...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rychlejší než blesk: Co jde možná nevěděli o oku

Rychlejší než blesk: Co jde možná...

Má pouhé 2 cm v průměru, váhu pár desítek gramů....
Tajemství Olméků: Co nám prozradí jejich obří sochy?

Tajemství Olméků: Co nám prozradí...

V Mexiku se tyčí gigantické kamenné hlavy. Jejich...
Jaké záhady kolem Ježíšovy poslední večeře ještě neznáte?

Jaké záhady kolem Ježíšovy poslední...

Onen moment zná každý, i ten, kdo Bibli viděl jen z...
Chcete být dlouhodobě šťastní? Kupujte zážitky, nikoli věci!

Chcete být dlouhodobě šťastní?...

Výzkumy ukazují, že důležitější než si koupit štěstí...
Měl císař Napoleon I. Bonaparte na povel i svoji kuchyni?

Měl císař Napoleon I. Bonaparte...

Po císařské korunovaci roku 1804 přesidluje...
Proč mají muži bradavky?

Proč mají muži bradavky?

Odpověď má co do činění s tím, jak se lidé...
Neberete si dovolenou? Známe minimálně 3 dobré důvody, proč to změnit!

Neberete si dovolenou? Známe...

Možná se i vám zdá, že nemůžete opustit všechno, co se...
Ananas ano, či ne? Zemřel tvůrce kontroverzní pizzy!

Ananas ano, či ne? Zemřel tvůrce...

Nenáviděná i milovaná. Pizza Hawai patří k nejvíce...
VIDEO: Nejdelší doutník na světě!

VIDEO: Nejdelší doutník na světě!

Loňský rok přinesl mimo jiné i jeden neobvyklý rekord....
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.