Domů     Technika
Jak se chránit před kybernetickými útoky v roce 2009
21.stoleti 9.1.2009

Kybernetické podvody vyšly uživatele již na miliardy dolarů. Jen v USA utrpěli neopatrní uživatelé během posledních dvou let v důsledku útoků virů, spywaru a phishingu na své počítače ztráty přesahující 8,5 miliard dolarů. Kybernetické podvody vyšly uživatele již na miliardy dolarů. Jen v USA utrpěli neopatrní uživatelé během posledních dvou let v důsledku útoků virů, spywaru a phishingu na své počítače ztráty přesahující 8,5 miliard dolarů.

1. Ověřte, že máte počítač vybavený komplexním bezpečnostním softwarem
Bezpečnostní software by měl minimálně obsahovat antivir, obousměrný firewall, nástroj proti spywaru, phishingu a řešení pro bezpečné vyhledávání na internetu. Další úroveň ochrany poskytuje antispam, nástroje rodičovské kontroly, ochrana bezdrátové sítě a šifrování důležitých souborů, které by mělo předejít zneužití informací v případě krádeže počítače. Samotný antivir dostatečnou ochranu neposkytuje.

2. Aktualizace zabezpečení
Zjistěte, zda váš bezpečnostní software disponuje funkcí automatické aktualizace, nebo zda vyžaduje ručně nastavit aktualizaci v pravidelných intervalech. Ruční aktualizaci nastavte v takovém případě na co nejkratší dobu (denně, týdně, dle toho, co dodavatel softwaru nabízí). Různé společnosti sledují nově se objevující hrozby a automatické aktualizace nabízejí, kdykoliv je potřeba. Uživatelé se v takovém případě nemusí o aktualizace zabezpečení vůbec starat.
Po zakoupení nového počítače rovněž zkontrolujte, zda předinstalovaný bezpečnostní software není pouze zkušební, časově omezená verze. V takovém případě si nějaký bezpečnostní software/službu kupte.

3. Rizika e-mailu 
Neposílejte e-mailem informace o platebních kartách a další citlivé informace. Neposílejte  takové údaje dokonce ani důvěryhodným lidem; to, že vy máte zabezpečený počítač, ještě neznamená, že ho musejí mít zabezpečený proti úniku dat i oni. Nestahujte/neotevírejte přílohy a neklikejte na odkazy v nevyžádaných e-mailech.

4. Hrozba phishingu 
Nenavštěvujte weby pokoušející se o phishing. Phishingové podvody používají podvržené e-maily a webové servery, které se tváří, jako by patřily důvěryhodným institucím. Podvodníci se tímto způsobem snaží od uživatelů vylákat citlivé informace nebo přihlašovací údaje k účtům. Ověřte si, zda máte zapnutou ochranu proti phishingu. Před zadáním citlivých informací vždy zkontrolujte adresu v adresním řádku webového prohlížeče.

5. Bezpečnost dětí
Vzdělávejte rodinné příslušníky v bezpečném používání počítače a věnujte pozornost internetovým aktivitám svých dětí. Zajistěte, aby děti nedokázaly vypnout nástroje rodičovské kontroly. Zdůrazněte jim, jaké informace jsou natolik citlivé, že by neměly být poskytovány při on-line kontaktu.  Mimochodem, další informace o tomto tématu najdete na webu Family Internet Safety Center společnosti McAfee na adrese www.mcafee.com/advice.

6. Hesla 
Používejte dostatečně dlouhá a správně zvolená hesla. Bezpečné heslo by mělo mít více než 6 znaků a mělo by být kombinací malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků. Nepoužívejte pro všechny účty stejné heslo.

7. Bezpečné vyhledávání a nakupování 
Podle společnosti Netcraft (průzkum z listopadu 2008) je na světě registrováno více než 185 milionů domén. V tomto množství je téměř nemožné zjistit, jaké servery jsou bezpečné a jaké představují pro uživatele riziko. Pomoci může technologie SiteAdvisor, která z hlediska bezpečnosti analyzuje webové servery a přiřazuje jim přehledná barevná označení (zelená barva pro bezpečné servery, žlutá pro potenciálně rizikové a červená pro rizikové). Aplikaci SiteAdvisor lze zdarma stáhnout z webu www.mcafee.com.

8. Zálohování 
Zálohujte si důležité informace a zabraňte úniku citlivých osobních informací.

9. Instant Messaging 
Služby pro zasílaní zpráv (Instant Messaging) používejte uvážlivě, neposílejte tímto způsobem osobní informace. Namísto skutečného jména zvažte pro tyto aplikace používání přezdívek. Ve svých skupinách kontaktů si dejte pozor na neznámé lidi.

10. On-line hry 
On-line hrajte, ale s rozmyslem. Hráči on-line her jsou dnes druhým nejoblíbenějším cílem autorů malwaru. Mnoho trojských koní se specializuje právě na krádeže hesel k on-line hrám. To představuje další důvod, proč je třeba zkontrolovat, zda máte bezpečnostní software aktualizovaný. Zkontrolujte také, zda i v režimu hraní on-line je zabezpečení stále funkční. Nesdílejte v on-line hrách důvěrné informace, zejména ne v chatu s ostatními hráči.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz