Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.12.2008

Ani v tomto čísle našeho časopisu nemůže scházet rubrika Technické hity, kde vážně i nevážně nahlížíme do světa zajímavých produktů, které vznikají po celém světě. Dnes se budeme věnovat především světu počítačů, ale půjdeme se třeba i zalyžovat.

Digitální fotografie i bez počítače

20 000 fotek v kabelce

Čím se toto album liší od hojně rozšířených fotorámečků? V prvé řadě tím, že je navrženo pro časté přenášení a listování mezi fotografiemi, zatímco fotorámeček obvykle pouze položíte na dobře viditelné místo, zvolíte snímek, který na něm bude staticky zobrazen, a poté si ho všimnete jen tehdy, chcete-li aktuální snímek vyměnit za jiný. Album pojme také mnohonásobně více fotografií (až 20 tisíc), mezi kterými si pomocí navigačních šipek snadno přepínáte

+ Velká kapacita
Předpokládaná cena: 4950 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Malý, ale šikovný

Netbook NB100

Netbook NB100 má velmi sympatické míry. Ty sice nedosahují údajně ideálních 90–60–90, ale i tak jsou velmi sexy. Úhlopříčkou displeje činí 8,9″ (22,6 cm) a jeho rozměry pouhých 22,5 × 19 x 3 cm. Netbook Toshiba NB100 poskytuje optimalizovaný výkon pro vybraný segment cílových uživatelů: tento nový model mohou jako primární zařízení používat ti, kdo nevyžadují velký výpočetní výkon nebo úplnou funkční výbavu obvyklou u notebooků, jako například školáci nebo starší generace.

+ Malý a lehký
– Náročnějšího zákazníka asi neuspokojí
Předpokládaná cena: 9990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Jak nedělat křivé fotky

Občas se to fotografům-amatérům stane: nedrží svůj aparát úplně rovně a na finálním snímku je to znát. Montovat na foťák vodováhu je přece jen trochu pitomost, ale problém lze vyřešit speciální kostkou. Ta pracuje právě na principu vodováhy. S fotoaparátem je i s kostkou možné manipulovat lehce, vždyť malá krychlička váží jen 20 gramů.

+ Pomůcka pro začátečníky
– Každý trochu zkušenější fotograf by měl být schopen svůj aparát držet rovně
Předpokládaná cena: 150 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 25 %

Pro klidnější lyžování

Konstrukce šetřící klouby

Zima je v plném proudu a lyžaři vzali hory útokem. Ač se lyžařské vybavení neustále zdokonaluje, přece jen na některých lyžařských terénech klouby trpí. Konstrukce Ski-mojo pohlcuje část tlaku a klouby si mohou alespoň trochu odpočinout. Zařízení pomáhá lyžařům i při odrazech.

+ Šetří nohy i záda
– Vysoká cena
Předpokládaná cena: 14 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Klávesnice pro blondýnky

„Ano! Tohle chci!“

Že počítačovým vývojářům schází humor? Omyl. Nová klávesnice, příhodně v růžové barvě, zohledňuje řadu populárních vtipů o blondýnkách. Některé klávesy tu jsou označené poněkud jinak, než je zvykem. Klávesa Esc je pojmenována NO!, místo backspace je OOOPS! nebo na klávese Enter je napsáno „Yes! I Want It!“ (Ano! Tohle chci!).

+ Celkem vtipné
– Vůči chytrým blondýnkám poněkud neférové
Předpokládaná cena: 1200 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 30 %

Jak brát léky pravidelně

Něco pro zapomnětlivce

Když někdo musí brát pravidelně léky, není to v žádném případě nic příjemného. Zvláště když se tu a tam na nějaký ten prášek zapomene. S tímto výrobkem se však zapomnětlivost ztratí. Dokáže totiž braní léků nejen připomínat, ale až čtyři různé druhy léků i dávkovat. Přístroj je vybaven LCD displejem a napájejí jej běžné baterie.

+ Připomene, kdy brát léky
– Aby skutečně splnil svou funkci, je nutné jej brát všude s sebou
Předpokládaná cena: 4500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Mikrofon pro hráče

Logitech® Wireless Microphone

Aby hráči počítačových her mohli mít větší volnost a vysoce kvalitní reprodukci hlasu, společnost Logitech oznámila uvedení bezdrátového mikrofonu s úplným názvem Logitech® Wireless Microphone – který se vyznačuje autentickým, profesionálním designem. Vzhledem, že baterie zde vydrží až 20 hodin, mohou hráči hrát znovu a znovu – a přitom je téměř nebude obtěžovat nutná výměna baterií. Mikrofon nabízí dosah až 10 metrů, používá bezdrátovou technologii v pásmu 2,4 GHz a lze jej snadno připojit pomocí praktického USB přijímače. Ten navíc slouží jako stojánek, do něhož lze mikrofon uložit, když se právě nepoužívá. Bezdrátový mikrofon je kompatibilní s herními konzolemi PLAYSTATION®3, PlayStation®2 a Xbox 360™.

+ Další vylepšení pocitu z hraní her
– Hrát 20 hodin v kuse může jen šílenec nebo člověk závislý
Předpokládaná cena: 1990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 40 %

Tiskárna pro kancelář

OKI C3600

Barevná tiskárna OKI C3600 je určená především uživatelům z prostředí malých a středních kanceláří, kteří ke své práci potřebují kompaktní tiskárnu s možností postscriptu. Nově uvedená tiskárna ve své třídě vyniká především kvalitou a rychlostí černobílého i barevného tisku. Je také tišší a díky malým rozměrům se dobře hodí i do kanceláří s omezeným prostorem.

+ Nezabere tolik místa
– Do frekventovanějších provozoven vhodná méně
Předpokládaná cena: 8600 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Sněhová bitva

Zbraň, která je naprosto bezpečná

Mezi oblíbené zimní „sporty“ patří i koulování. Člověk by řekl, že do oblíbených sněhových bitev technika zasáhne jen stěží. Ale ouha! Na světě je už sněhomet. Má tři zásobníky, do kterých se nacpe sníh. Přístroj pak už sám koule „vyrobí“ a může se střílet. Dostřel sněhometu se pohybuje okolo 15 metrů.

+ Zajímavý nápad
– Ručně uplácaná koule je stejně nejlepší
Předpokládaná cena: 720 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 15 %


Proti velkým písmenům

Ještě jedna povedená klávesnice

Leckdo to zná, omylem zmáčknete klávesu Caps Lock, a najednou je na monitoru text napsaný velkým písmem. Tomu se teď dá předcházet. Výměnná klávesa, která se za proradný Caps Lock vymění, má jednu zvláštnost – je vybavena dvěma ostny. Poté je již téměř jisté, že nechtěným textům s velkými písmeny definitivně odzvoní.

+ Ušetří čas s přepisováním či přehazováním malých písmen za velká
– Někdy se Caps Lock přece jen hodí
Předpokládaná cena: 15 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 15 %

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz