Domů     Příroda
Objev: Sloni zvládají jednoduchou matematiku
21.stoleti 19.12.2008

Neumí počítat ani do pěti! – říká se občas o někom. Toto úsloví by se však nemělo používat ve vztahu ke slonům. Nejnovější výzkumy totiž ukázaly, že tito sympatičtí chobotnatci jsou výtečnými matematiky.Neumí počítat ani do pěti! – říká se občas o někom. Toto úsloví by se však nemělo používat ve vztahu ke slonům. Nejnovější výzkumy totiž ukázaly, že tito sympatičtí chobotnatci jsou výtečnými matematiky.

Slon indický svou hmotností okolo čtyř tun patří mezi největší suchozemské savce. Překonává ho už jen jeho africký příbuzný, jehož váha se může blížit až k sedmi tunám. (Nejtěžší zvážený slon dokonce dosáhl tun dvanácti!) V této hoře masa se však skrývá i slušná porce inteligence. Odborníci např. dokázalii, že slon – podobně jako člověk nebo některé opice – dokáže poznat sám sebe v zrcadle. O jeho učenlivosti svědčí i fakt, že mnohde je využíván jako domestikované zvíře. Ale to zdaleka není vše.

Experimentovala s jablky

Zoologická zahrada v japonském Tokiu se stala dějištěm neobvyklého pokusu. Nástrojů k němu nebylo zapotřebí příliš – stačil jeden slon, rozlehlý výběh a dva koše s ovocem. Výzkumným pracovníkem se stala japonská studentka ekologie Naoko Irieová. Ta do prvního koše vhodila tři jablka, zatímco do druhého jich umístila pět. Poté každý koš doplnila ještě dvěma kusy ovoce, takže nakonec bylo v prvním koši pět a ve druhém sedm jablek.
Třicetiletá slonice jménem Ašija nemohla do košů s ovocem ani nahlédnout, ani je prozkoumat svým zvídavým chobotem. Přesto podle Irieové bylo zřejmé, že při vhazování ovoce do nádob je slonice počítá. Celkem byla úspěšná v téměř 90 % příkladů.

Ani číslice šest není problémem

Řada vědců tvrdí, že mnoho zvířat zvládne základní počty, ale s číslem tři nebo čtyři už mohou mít problémy. A vše, co je výše, prý už přesahuje možnosti jejich chápání. Slonice Ašija však bez větších problémů zvládla i číslici pět a šest. „Zpočátku jsem tomu nemohla uvěřit,“ vypráví Ireová. „Ti sloni byli okamžitě schopni nejen tyto počty poznat, ale také  je srovnávat.“  Chobotnatci za chvíli pochopili, že pět a šest je rozdíl, jakož i to, že pět je více než tři.
Tato schopnost jednoduchého matematického uvažování má svůj adaptační důvod. Sloni se ve volné přírodě pohybují v početných stádech. V tomto stádu jsou přitom velmi silné sociální vazby, sloni se snaží ochránit slabší jedince – jak nemocné či zraněné, tak zejména slůňata. A schopnost jednoduchých počtů zřejmě slouží k tomu, aby se slůňata neztrácela.

Slon se stal závislým na heroinu

Zatímco v mnohých oblastech obyvatelé slony vnímají jako domácí mazlíčky, jinde tito mohutní tlustokožci takové štěstí nemají. Mladý čtyřletý slon se nedávno na jihu Číny dostal do spárů podloudné pašerácké bandy. Aby se stal poslušným, otrokáři mu do jeho banánů přidávali heroin. Ze zvířete se během krátké doby stal narkoman, těžce závislý na jedné z nejbezpečnějších drog.
Příběh má naštěstí šťastný konec, i když mladý slon si vytrpěl své. Bandu zneškodnila policie a slonovi se tak naskytla příležitost ke šťastnějšímu životu. Jenže krátce po osvobození zvířete se u něj projevily klasické abstinenční příznaky. Byl proto převezen do střediska pro ochranu zvířat, kde mu naordinovali metadonovou náhražku drogy. Po roce mohli jeho ošetřovatelé prohlásit, že slon je znovu „čistý“. Nyní se již čtyřnohý chobotnatec, pojmenovaný Si-kuang, prohání přírodou rezervace v čínské provincii Jün-nan.

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz