Domů     Vesmír
Jak se srážejí planety…
21.stoleti 19.12.2008

Země a Venuše se k sobě neodvratně přibližují. Již před nějakou dobou se chytily do gravitační pasti a nyní to vypadá, jako by se chtěly navzájem prohlédnout zblízka.

Ve chvíli, kdy vzdálenost mezi oběma planetami klesne na kritickou míru, nastane mohutná exploze. Po ní zde už zůstanou dva holé kusy skal, obklopené mračnem prachu. Nelze si dělat iluze, že takovou apokalypsu by mohlo přežít cokoliv živého.

Ne, něco takového nám skutečně nehrozí, Venuše ani jiné velké těleso se k Zemi nepřibližuje. Takže pokud si lidstvo samo nepodřízne větev, na které sedí, může ho čekat celkem poklidná budoucnost. Avšak astronomům se nyní naskytla jedinečná příležitost pozorovat ve vzdáleném vesmíru důsledky podobné srážky.

Vesmírný karambol v souhvězdí Berana

Nedaleko snadno poznatelného souhvězdí Andromedy leží na první pohled nenápadné souhvězdí Berana. I když „nenápadné“ asi není to správné slovo, protože naši předci ho zařadili mezi 12 znamení zvěrokruhu. A právě v tomto uskupení hvězd došlo ke srážce dvou planet, které se svojí velikostí přibližují naší Zemi.
„Je to něco velmi podobného, jako by to sebe narazily Země a Venuše,“ řekl americký astronom a fyzik Benjamin Zuckerman. Jeho kolega Gregory Henry z Tennesseeské státní univerzity v USA dodává: „Kdyby na některé z planet byl život, tato obrovská srážka by zničila všechno během několika minut, šlo by o moment zkázy.“ Dny života ve vzdáleném vesmíru by tak byly s konečnou platností sečteny.

Pohled do minulosti fascinuje

Pozorovatelský tým astronomů srážku ani následnou explozi neviděl přímo. Zachytil ovšem velmi hustá oblaka prachu, která obě planety (či lépe to, co z nich zbylo) zahalila. Ovšem vědci jsou přesvědčeni, že se skutečně jedná o důsledky srážky dvou planet: „Ačkoliv astronomové nikdy nic podobného nezaznamenali, je zcela zřetelné, že se jedná o obrovskou srážku ve zcela vytvořeném planetárním systému s katastrofálními následky,“ s jistotou prohlásil Zuckerman.
Hvězda, kolem které planety obíhají, nese nepříliš poetické označení BD+20°307. Jak jsme uvedli, nachází se v souhvězdí Berana asi 300 světelných let. Srážka planet se tedy odehrála před více než 300 roky (??). Na to, jaké další důsledky srážka měla, si tedy budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. 

Co může odvrátit hrozbu srážky planetky ze Zemí

1. Jaderný výbuch
Vedle tělesa dojde k jaderné explozi, která svou silou odkloní planetku z dráhy. K odklonu dojde pomocí úniku vlastního materiálu z tělesa.
2. Štít z planetky
Poblíž Země by byla připravena planetka, která by v nouzi nejvyšší byla vyslána proti nebezpečnému tělesu.
3. Laser
Tato možnost je spíše z oblasti sci-fi. Soustředěným paprskem by musel odvrátit těleso z jeho původní dráhy.
4. Družice
Na těleso se namíří družice, která bude působit jako střela. Na větší tělesa by ovšem tento způsob asi nezabral.
5. Gravitační traktor
Družice by svou gravitační silou postupně těleso odklonila ze zkázonosné trajektorie.
6. Barva
Těleso by se nabarvilo, čímž by se změnila odrazivost jeho povrchu. Tak by ho z jeho dráhy vytlačilo samo Slunce.

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz