Domů     Zajímavosti
Diplomacie od A až po Z
21.stoleti 20.11.2008

Diplomacie se definuje jako oficiální činnost zaměřená na uskutečňování cílů, zájmů a úkolů zahraniční politiky. Nejde však jen o suchopárnou byrokracii, ale rovněž o magii, divadlo, ba i napínavou činnost s nejistým výsledkem. Vždy však k diplomacii patří následující pojmy:

Atašé (franc. attaché = přidělenec) – označení diplomatů, kteří jsou na zastupitelském úřadu (ZÚ) pověřeni specifickou agendou, pro kterou mají mít odpovídající vzdělání a školení (vojenský, tiskový, kulturní, obchodní…).
Briefing (angl. výslovnost brífink) – krátká informační schůzka, sloužící k rychlé výměně stručných základních informací nebo předání informací z jednání. Obdobně diplomaté (a nejen oni) stručně informují třeba novináře.
Comity (angl. výslovnost komity) – pojem označující vzájemný respekt států vůči zákonům a zvyklostem ostatních členů mezinárodního společenství.. Jde o způsob chování a jednání států navzájem, který vychází z respektu a vzájemné ohleduplnosti, aniž existují písemně nebo jinak kodifikovaná pravidla. Bohužel, v poslední době jsme svědky, že zejména některé mocnosti se chovají jinak.
Donucovací diplomacie – otevřená hrozba silou nebo užití omezené síly v situaci, kdy je některá země (resp. její vláda) považována za hrozbu mezinárodnímu společenství a kdy jiné metody diplomacie nevedou k žádoucímu výsledku. Varovat může jednotlivý stát i uskupení zemí, pokud je ovšem jejich hrozba věrohodná. (Aktuálním příkladem jsou různá varování Íránu.)
Etiketa (franc. étiquette, výslovnosnost: etyketa) – pravidla zdvořilého a slušného chování, zahrnujícího i způsoby vhodného oblékání podle příležitosti. Někdy se chybně zaměňuje s diplomatickým protokolem, který tvoří psaná i nepsaná pravidla zdvořilosti a formalizované způsoby chování mezi diplomatickými zástupci jednotlivých zemí, jakož i mezi nimi a orgány přijímajícího státu. Pravidla etikety tak nemusejí být vždy shodná s protokolárními, která mají přednost. (Například podle nich se s velvyslancem nejdříve zdraví jiný velvyslanec, nikoli nejprve jeho manželka, jak by odpovídalo běžné etiketě.)
Fact finding mission (angl. výslovnost: fakt fajnding mišn) – označení pro cestu diplomatů a jiných diplomatických agentů, jejímž účelem není vyjednávání ani předání nějakého poselství, ale zjištění stavu věcí přímo na místě. Po návratu následuje analýza zjištěných skutečností. V současné mezinárodní situaci s mnoha mezinárodními konflikty úloha takových cest  roste.
Generální konzul  – funkčně vysoký diplomat, jenž vede generální konzulát (GK), což je typ zastupitelského úřadu. Se souhlasem hostitelské země však zastupuje stát pouze ve vymezeném regionu – konzulárním obvodu. V zemi jeho činnosti obvykle vedle GK navíc působí velvyslanectví či další GK. Hlavní činností GK jsou konzulární, obchodně-ekonomické, školské, krajanské a další záležitosti. (Např. v přímořských oblastech, mj. v Chorvatsku, pomáhá v případě potřeby rekreantům ze své země apod.)
Hromadná nóta – písemný dokument, kterým obyčejně ministerstvo zahraničí hostitelské země sděluje (stejným textem) všem adresátům současně nějakou skutečnost, která se týká jich všech. Nóta v písemné podobě je nejobvyklejší formou diplomatické korespondence.
Chargé d’affaires (franc. výslovnost: šáržé dafér) – diplomatický zástupce pověřený u ministra zahraničních věcí. Podle současné praxe se většinou jedná o prozatímního zástupce vedoucího diplomatické mise (chargé d’affaires ad interim). Kdysi se častěji používal i titul cda en titre. Označoval diplomata působícího ve funkci vedoucího mise, která může, ale nemusí být velvyslanectvím a jehož pověřovací listiny zasílá ministr zahraničí svému protějšku v zemi přijímající. Je to tedy plnohodnotný šéf mise.
Imunita diplomatická – ochrana, vynětí z působnosti některých právních norem přijímajícího státu atd. Mezinárodní právo ji přiznává diplomatickým, stálým a zvláštním misím, jakož i mezinárodním organizacím pokud mají diplomatický status. Imunita chrání diplomaty a jejich rodinné příslušníky od okamžiku příjezdu do cizí země.
Jurisdikce (úřední pravomoc) – pod ni v každém státu spadají osoby, majetek, činy a události na jeho území (včetně pobřežních vod). Státy se však obvykle zdrží jurisdikce v případě, že k přestupku dojde na palubě cizí lodi, cizího letadla aj. vinou cizího státního příslušníka. (Nesmí se jednat o výrazné narušení veřejného pořádku či závažný trestný čin.)
Kyvadlová diplomacie – označení pro metodu, kterou využívají zejména USA. Princip: Vybraný diplomat ze třetí země opakovaně cestuje mezi dvěma místy (třeba metropolemi dvou zemí různě vzdálených) a snaží se zprostředkovat urovnání složitého problému mezi nimi. Výhodou je, že se nemusí organizovat setkání obou delegací. Strany , které jsou ve při, v klidu analyzují návrhy protistrany a přijímají politická rozhodnutí až na nejvyšší úrovni.
Legace (z lat. legare = vyslat) – diplomatická mise, kterou vede úředník na nižší než velvyslanecké úrovni.
Memorandum ( latinsky: to, co je určeno k zapamatování) – druh diplomatické korespondence, jejímž obsahem je vylíčení nějaké události či stanovisko (většinou politické, ale i právní) k určitému problému. Může jít i o shrnutí rozhovoru.
Nová diplomacie – trend, kdy se aktivní účastníci domnívají, že objevili nové diplomatické postupy, že pracují v zásadně nových podmínkách a využívají nástrojů do té doby nevídaných (hl. moderní technika).
Otevřená diplomacie – pojem označující veřejně kontrolovatelný výkon diplomacie, její přístupnost široké veřejnosti a mírumilovný charakter. (Většinou je však jen ideálem – i v ČR.)
Pohřební diplomacie – neplánová setkání vysokých představitelů zemí na pohřbech hlav států, vlád a význačných osobností. Zde často dochází k neformálním schůzkám.
Ratifikace – formální dodatečné schválení už podepsané mezinárodní smlouvy státním orgánem, který je k tomu povolán ústavou. (Aktuální je např. schvalování smlouvy o americkém radaru parlamentem ČR.)
Schengenský prostor – označení části Evropské unie, ve které mohou osoby překračovat hranice státu, aniž by musely procházet pasovou a celní kontrolou.
Špionáž – sběr a vyhodnocování informací na území cizího státu. Využívají se tzv. zdroje otevřené, důvěrné, ale i tajné. Děje se to jak legálně, tak většinou bez vědomí objektu zájmu, často i pro jeho vůli.
Tichá (tajná) diplomacie – diskrétně vedená diplomatická jednání mezi dvěma stranami nebo ze strany zprostředkovatelského státu, který se snaží napomoci vyřešení nějakého problému. (Někdy se využívá i telefonická diplomacie – např. přímé telefonické rozhovory mezi hlavami států o naléhavých mezinárodních záležitostech.)
Ultimátum – prohlášení vlády jedné země vůči vládě jiné země, které otevřeně vyhrožuje akcí (většinou vojenskou), v případě, že oslovená strana nesplní přesně uvedené podmínky.
Virtuální diplomacie – pojem pro diplomatickou činnost s využitím moderních elektronických médií (k rychlému sběru a přenosu informací a k usnadnění rozhodovacích procesů).
Zastavení hodin – taktický manévr při složitých jednáních, u kterých se předem dohodl čas ukončení. Pokud však existuje reálná naděje na kladné řešení, hodinový stroj se doslova nuceně zastaví, přičemž jednání pokračuje.
Ženevská konvence – mezinárodní dohoda, podle které všechny osoby, které se vzdají na bojišti, musejí být považovány za válečné zajatce, dokud kompetentní soud nerozhodne jinak.

Více se dozvíte:
V. Hubinger: Encyklopedie diplomacie, Libri 2006
R. G. Feltham: Příručka diplomata, Sociologické nakladatelství 2003

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz