Domů     Technika
Robot, kterému tluče srdce
21.stoleti 19.11.2008

Emoce už nejsou výsadou jen živočišné říše. Zní to možná jako z laciného hororu, ale je to tak. Technologové ve Velké Británii vyvinuli robota, který dokáže projevovat své city.Emoce už nejsou výsadou jen živočišné říše. Zní to možná jako z laciného hororu, ale je to tak. Technologové ve Velké Británii vyvinuli robota, který dokáže projevovat své city.

Zápletka z béčkového sci-fi filmu, která je již stokrát ohraná. V budoucnosti lidstvo spoléhá na práci robotů. Ti si však jednoho dne uvědomí svou existenci a vzbouří se. Vše vyvrcholí bojem na život a na smrt mezi roboty i lidmi. Je něco takového reálné?

Jak vytvořit dýchajícího robota
Život je příliš komplikovaná záležitost a lidstvo jej neumí vytvořit třeba v laboratorních podmínkách pomocí míchání různých nukleových kyselin. Tak daleko naše civilizace není a jen tak asi nebude. Asi jen těžko tedy dokáže vdechnout život a s tím související prožívání, city a emoce umělému stvoření typu robota. Lze ovšem vytvořit alespoň iluzi něčeho takového.
Vědci z univerzity v britském Bristolu představili veřejnosti robota, který dokáže city projevovat. Tento stroj dýchá a tluče mu i jeho „srdce“. Pokud robota obejme člověk, robotu se jeho dech i tep zpomalí a jeho končetiny jsou v tu chvíli vláčnější.

E. T. a Golem
Pokud však robotovi vynadáte, vyvalí na vás své oči a „životní pochody“ se mu zrychlí. Jeho dýchání je v tu chvílí zrychlené a mělké. Robot se umí i lekat a v momentě, kdy je něčím nepříjemně překvapen, trhne celým svým tělem. „Tento robot se srdcem vypadá jako kříženec E.T. mimozemšťana a legendárního Golema. Je to napůl hračka a napůl robot,“ prohlásila Holly Caveová z vědeckého muzea v Londýně.
Je samozřejmé, že tento robot sám o sobě nic necítí, stále je to jen pouhý mechanismus z plastů a oceli. To, co se projevuje jako emoce, mají na svědomí samozřejmě jen obvody a program v nich „kolující“. Nicméně podle výzkumníků jsou projevy robota velmi přesvědčivé. „Například děti na něj reagují různým způsobem. Buď se na něj dívají jako na loutku a chtějí jej obejmout a přitulit se k němu, nebo ho naopak chtějí vystrašit,“ řekla rozverně Holly Caveová. „To, jak budou v budoucnosti vzájemně reagovat lidé a roboti, vyvolává spoustu zajímavých a morálních otázek,“ dodává už vážněji.

Myšlenkou ovládaný robot
Japonský technolog Jukyjasu Kamitani z ATR Computational Neuroscience Laboratories v Kjótu pomocí magnetické rezonance nahrál signály vysílané naším mozkem ruce při známé hře „kámen, nůžky, papír“. Na tomto základě vyvinul počítačový program, který impulzy převedl na příkazy pro ruku robota. Zatím robot nedokáže reagovat příliš rychle, ale podle Kamitaniho je jen otázkou času, kdy svým reakčním časem člověka překoná.

Práce pro 3,5 milionu robotů
Největší velmocí, co se týče vývoje robotů, je bezesporu země vycházejícího slunce. Výzkumná organizace Machine Industry Memorial Foundation dokonce odhaduje, že do roku 2025 by roboti mohli v Japonsku zastat práci za 3,5 milionu lidí. Roboti by například mohli hlídat zdravotní stav starších Japonců a nahradit tak lidské ošetřovatelky. Tokio odhaduje, že tímto způsobem by ušetřilo až 21 miliard dolarů za platby zdravotního pojištění. Navíc japonská populace stárne a reálně hrozí, že některá pracovní místa zde mohou zůstat trvale neobsazená.

Jak robot ke svému jménu přišel
Když Karel Čapek psal své drama o umělých lidech, později pojmenované R.U.R., přemýšlel, jak by je pojmenoval. Uvažoval o názvu „laboři“, ale ten se mu příliš nelíbil. Na pomoc mu přišel jeho bratr Josef a poradil mu, aby název odvodil od slova robota. Existuje však ještě druhá verze příběhu, kterou popsal Karel Čapek takto: „Roboti byli výsledkem mé cesty předměstskou tramvají a ta byla nepohodlně plná. Ohromilo mne, že moderní podmínky učinily lidi nevšímavými k obvyklému životnímu pohodlí. Byli namačkáni uvnitř i na schůdcích ne jako ovce, nýbrž jako stroje. Počal jsem přemýšlet o lidech ne jako o individuích, ale jako strojích, a po cestě jsem uvažoval o výrazu, který by označoval člověka schopného pracovat, nikoli však myslit. Tato idea je vyjádřena českým slovem – robot.“ Pojem robot pak velmi rychle pronikl do všech světových jazyků.

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz