Domů     Technika
Automobilová vize budoucnosti: vozy komunikují mezi sebou
21.stoleti 17.10.2008

Kdy budou auta schopná komunikovat se semafory? Budou v budoucnosti stále dopravní zácpy? Německá automobilka Volkswagen se pokusila na podobné otázky odpovědět. Zároveň představila vizi, jak by mohly vypadat automobily vzešlé z jejích dílen v roce 2028.Kdy budou auta schopná komunikovat se semafory? Budou v budoucnosti stále dopravní zácpy? Německá automobilka Volkswagen se pokusila na podobné otázky odpovědět. Zároveň představila vizi, jak by mohly vypadat automobily vzešlé z jejích dílen v roce 2028.

Svou představu budoucnosti automobilů zveřejnil Volkswagen na stránkách www.volkswagen2028.com. Jednoduše navržená stránka se točí okolo krátkého, poněkud křečovitého, leč interaktivního filmu, který divákovi zprostředkovává informativní úvod. Děj se odehrává v roce 2028, kdy otec vypráví svému synovi o světě před dvaceti lety. Během tohoto vyprávění si může uživatel vybrat jakýkoli z mnoha odkazů, aby se podíval na automobilovou budoucnost. Vývojáři a designéři z výzkumných oddělení automobilky doprovázejí uživatele při jejich „cestě“ a vysvětlují vize zítřka.

Auto a´ la handsfree

V krátké budoucnosti by i delší cesta automobilem neměla být nudná a otravná. Naopak, měla by být zábavná a pestrá. „Naši designéři a vývojáři vytvořili exkluzivně pro tento projekt tři nové koncepty, které mají ilustrovat automobilový svět zítřka. Pojmenovali jsme je ‚one‘, ‚ego‘ a ‚room‘ a ukazují náhled tvarů, které naše studie mohou v budoucnosti mít,“ vysvětluje Jochen Sengpiehl, šéf marketingu značky Volkswagen. Studie demonstrují, jak mohou vozy budoucnosti komunikovat se semafory, jak mohou holografické displeje pomáhat řidičům a jak si řidiči mohou ještě lépe užít řízení, přestože vozy neprodukují žádné emise.
Auto s názvem „one“ je určeno lidem, kteří rádi cestují sami. Takový vůz svým tvarem připomíná velké bluetooth handsfree do ucha. Noční můra některých řidičů – parkování – je s tímto vozítkem úplná legrace. Má totiž flexibilní podvozek, takže se vejde téměř všude.

Automobil? Spíše zábavní centrum

Koncept „ego“ využijí milovníci rychlé jízdy. Jedná se v podstatě o dvousedadlový sportovní vůz. Ovšem pozor, sportovní vůz budoucnosti nebude podle vize Volkswagenu žádnou pojízdnou rakví. Automobily budou vybaveny mnoha čidly, která neustále monitorují okolí. Nějaká zpětná zrcátka? Ani omylem! Obraz se bude holograficky promítat před čelním sklem. Řízení takového auta bude skutečným zážitkem.
Pro rodiny s dětmi pak bude vhodný vůz „room“. Ten ani nepotřebuje řidiče, takže rodiče během jízdy mohou veškerý čas věnovat svým ratolestem. Automobil je vybaven mnoha asistenčními programy a vysoce sofistikovanou navigací. Sám se zařadí do kolony na dálnici, sám si sleduje, na kterém exitu má z dálnice odbočit na běžnou silnici. Ale to zdaleka není vše. Kdo má početnou rodinu, ví, že cestování třeba se třemi dětmi je někdy za trest. Automobil „room“ je však nejen dopravním prostředkem, ale i zábavním centrem. Pustí vám film, či hudbu, vše podle vašeho gusta, lze v něm hrát i různé počítačové hry. Pomocí internetu vůz neustále aktualizuje mapy a třeba vyhledá, v kterém obchodě jsou momentálně nejnižší ceny toho kterého zboží.

Z výfuku jen vodní pára

Podle Volkswagenu budou v roce 2028 vozy řízené počítačem. Zapomeňte na fosilní paliva, pohon obstará kombinace biopaliv a elektrické energie. Elektřina je vyráběna ve vodíkových palivových článcích, takže jedinou „zplodinou“ z výfuku je vodní pára. Podobně jako v populárním seriálu Návštěvníci lze změnit povrchovou úpravu podle řidičova přání.
Automobily jsou síťově propojené, tudíž je na minimum omezena možnost dopravních nehod. Ale nejen to, vzájemnou komunikací mezi jednotlivými automobily se dá předcházet i dopravním zácpám. Vozy si ovšem budou schopny „pokecat“ nejen mezi sebou, ale i s dopravním značením nebo se semaforem. V dopravní špičce bude možno z vozů vytvořit automaticky řízenou kolonu, jež se napojí na světelné dopravní signály a vozům umožní projet na „zelenou vlnu“.

Metla na nevěrníky?
Že nám technika zasahuje i do každodenního života, na to jsme si už zvykli. Ale satelitní navigační systém Galileo, který má být po svém spuštění zabudováván do všech nových aut, může způsobit revoluci i v mezilidských vztazích. Díky němu totiž nebude nijak složité najít kteréhokoliv člověka nebo jeho auto, ať se nachází kdekoliv. Těžko se pak manžel bude vymlouvat, že byl na fotbale, když jeho stopa byla nalezena v jakémsi podkrovním bytě a automobil stojí před dotyčným domem.
Projekt systému Galileo, který je společným dítětem Evropské komise a Evropské kosmické agentury, má však samozřejmě jiné ambice, než stíhat záletníky a nevěrnice. Mobilní telefony mají být napojeny prostřednictvím čipu na satelit a z něho pak mohou získat řadu využitelných informací. S takto vybaveným telefonem pak lze bez problémů najít nejbližší bankomat, specializovaný obchod nebo v tlačenici ztraceného přítele, pokud i on má podobné vybavení. Ale nejen to, systém svého uživatele upozorní na slevy v blízkém obchodě, na zpoždění rychlíku, nemluvě o aktuálních dopravních informacích.

Více se dozvíte na www.volkswagen2028.com

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz