Domů     Zajímavosti
Kdo vytváří tajemné obrazce v obilí?
21.stoleti 20.9.2008

Tak jako dovolené a prázdniny patří k létu i tajemné kruhy v obilí (Crop Circles). Časem se vytvořily dvě skupiny nesmiřitelných protivníků: Jedni tvrdí, že vše je dílem lidí (hlavně recesistů), druzí se zaklínají, že agrosymboly mají na svědomí neznámé síly.Tak jako dovolené a prázdniny patří k létu i tajemné kruhy v obilí (Crop Circles). Časem se vytvořily dvě skupiny nesmiřitelných protivníků: Jedni tvrdí, že vše je dílem lidí (hlavně recesistů), druzí se zaklínají, že agrosymboly mají na svědomí neznámé síly.

Cílevědomé sledování tohoto fenoménu začalo až v 70. letech 20. století. První obrazec, pozorovaný 15. 8. 1972, se podobal trojúhelníku. Svědci ho spatřili na pšeničném poli v okolí bájného anglického Warminteru. Projevoval se ohnutými pšeničnými klasy jakoby sčesanými ve směru hodinových ručiček.

S dalším zobrazením (v podobě tří kruhů) se v anglickém Punchbowlu setkal inženýr NASA Pat Delgado roku 198 – ? O dvě léta později zaznamenal fyzik Colin Andrews obrovskou formaci pěti kruhů utvořených opět z polehlých pšeničných klasů. Andrews a Delgado zahájili systematický výzkum těchto obrazců. V průběhu roku 1991 se objevilo 850 nových obrazců – a to jen ve Velké Británii. Zde vypuklo doslova šílenství, neboť o všech úkazech informoval tisk, kruhy se staly nedílnou součástí TV i rozhlasových relací.

Jak takové obrazce vznikají?
Hypotéz o vzniku se objevuje skoro jako žížal po teplém deštíku. Příznivci mají bohatý arzenál vysvětlení – včetně nadpřirozených sil, ba i samotného ďábla. Převažuje názor, že je za pár sekund vytváří mikrovlnné gravitační záření, což je nepozemská technologie. Jiní fandí vyšší nadpozemské inteligenci. Existuje i názor, že jde o varování před špatným chováním obyvatel Země. V Anglii dokonce už 15 let nadšenci v obilí vytvářejí obří „tázací piktogramy“, které využívají údajně odhalených principů a symbolických prvků z pravých kruhů. Samozřejmě ani zde nechybějí údajné návštěvy UFO. Obrazce jsou nejzřetelněji vidět ve vysokém obilí. V různých místech Země se však objevují i na plochách, kde rostou brambory, zelenina, řepka, cukrová třtina, tabák, rýže, slunečnice, ovocné stromy, ale mj. také bodláčí a  vřes. Specifickou skupinu prý tvoří kruhy v trávě – nejsou ploché, ale prostorové, takže méně viditelné.

PRO
Bc. Jan Černý,
amatérský badatel, UFO klub Záblesk v Jaroměři

Zkoumáme, kdo a proč je vytváří
Většinu agrosymbolů vyšlapou lidé, přičemž spolky skeptiků jim k tomuto účelu poskytují i podrobné návody. Možná i z toho plyne obava našich vědců zabývat se problematikou agrosymbolů oficiálně. Situace v zemích, kde se s tímto fenoménem setkávají déle, je však jiná. Zde byl již obecně přijat fakt existence agrosymbolů pravých – tedy takových, které vznikají nám dosud neznámým způsobem – a jejich padělků.
Výsledkem práce zahraničních vědců jsou rovněž články publikované v renomované vědecké literatuře, především na téma biofyzikálních anomálií, zjištěných na rostlinách v pravých agrosymbolech. Dnes si již nepokládáme otázku, zda jsou některé z těchto obrazců pravé – ta již byla jasně zodpovězena. Otázky současné doby znějí jinak: Kdo a z jakého důvodu vytváří tyto obrazce? Lidé na celém světě se snaží pochopit jejich smysl. My se řídíme se především anomálními stopami, které daný jev zanechá na rostlinách. V České republice se především zabýváme zkoumáním těchto materiálních stop agrofenoménů a na jejich základě se potom pokoušíme  vytvořit systematiku těchto jevů a metodiku jejich zkoumání. Čtenářům předkládám dvě webové adresy, kde se dozvědí mnohem více: www.cropcircles.cz (databáze agrosymbolů v ČR) a www.bltresearch.com (informace o biofyzikálních anomáliích na rostlinách).

PROTI

Leoš Kyša,
Český spolek skeptiků SISYFOS

Kruhy se nezkoumají, ale vyznávají
Kruhy v zemědělských plodinách u nás bohužel nejsou předmětem seriózního vědeckého zkoumání. Je to škoda! Určitě by si to tento fenomén zasloužil. Vrhnout by se na něj ovšem neměli fyzikové, ale religionisté a psychiatři. Nejde o kruhy samotné. Ty nejsou nic jiného než dílo partiček amatérských umělců, kteří patří do kategorie tvůrců graffiti. V létě vyšlapou pár kruhů v obilí, po zbytek roku svérázně zkrášlují šedé zdi v ulicích, vlaky a tramvaje.
„Obilný lán je pro nás jako bílé plátno, které je třeba zkrášlit,“ vysvětlil mi jeden z českých circlemakers – tvůrců kruhů. Hlavně je to zábava: upozornit na svou práci bulvární média a pak se plácat do kolen nad tím, jak vyznavači kruhů hodnotí jejich dílo jako produkt tajemné energie Matky Země, psychické energie mocných energetiků – čarodějů či zašifrovaný vzkaz od jiných civilizací, dokonce našich potomků z budoucnosti.
Pozoruhodné by bylo zkoumat vyznavače kruhů. Každoročně zjišťují, kde se kruhy objevily. Procházejí se v uličkách povaleného obilí, meditují, napojují se na vesmírnou energii a snaží se rozšifrovat utajená poselství mimozemšťanů.
Kruhy v obilí se i u nás staly předmětem uctívání vyznavačů New Age (Nový věk). Nic je nepřesvědčí o tom, že je na svědomí nemá prýštící energie Matky Země, ale partičky recesistů.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
Společným rysem všech tzv. nefalšovaných agrosymbolů mají být polehlé plochy rostlin, které neznámá síla ohnula těsně nad zemí. Na rozdíl od „falešných“ však nejsou zpřelámány a po jistém období dále rostou.
A proč jich je nejvíce v jižní Anglii? Příznivci to zdůvodňují tím, že právě tam jsou po tisíce let megalitické stavby – včetně bájného Stonehenge.
Četné důkazy z různých zemí však svědčí o tom, že kruhy v obilí mohou vznikat působením rozmanitých přírodních vlivů. Stočení stvolů rostlin do jednoho směru zvládnou i obyčejné vzdušné víry. To dokázali japonští vědci, když uvedený jev roku 1992 simulovali v laboratoři. Může jít i o specifické obrovské elektrické výboje vyvolávající mikrovlny. Zdrojem se třeba stane porušené geomagnetické pole. Podivněji vyznívá domněnka, že kruhy vytvářejí dokola pobíhající jeleni, zajíci či hárající ježci. Nechyběli lidé, kteří se k autorství obrazců přihlašovali. Nejčastěji prý využívali provazu či velké latě.
Nelze věřit, že každý kruh je tzv. pravý. Mnozí badatelé tvrdí, že pobyt v kruhu jim vyléčil chronickou chorobu (např. bolesti kloubů). Určité obrazce však prý mají naopak energii zápornou – lidé tam i omdlévají, přestávají zde fungovat baterie fotoaparátů, mobilů apod. Zvířata se takovým místům s hrůzou vyhýbají. Nic z toho ovšem nebylo vědecky ověřeno!
Na pátrání se podílejí i psychologové, meteorologové, zoologové, archeologové, ba i historici. Mnozí z nich jsou členy britské organizace CCCS (Center for Crop Circle Studies), zkoumající tento fenomén.
Odborníci Českého klubu skeptiků SISYFOS upozorňují, že zajímavé je, jak se tvorba kruhů řídí mediálním zájmem o ně. Circlemakery prý prostě jejich dílo nebaví, když si ho nikdo nevšímá. Letos se zdá být „úroda“ bohatší. Dokazují to i záznamy o čerstvých objevech na různých místech ČR (viz www.cropcircles.cz). „Sezona“ bývá od května do září – tedy v čase, kdy na polích rostou zemědělské plodiny. Na jasné vědecké vysvětlení si ještě počkáme. Ovšem působení nějakých nadpřirozených či mimozemských sil už teď může 21. STOLETÍ vyloučit!

Více se dozvíte:
L. Kříž: Povídání v magických energiích, IKAR 2008
J. Koch, H. Jürgen Kyborg: Záhadná poselství hvězd, Dialog 2007
www.circlemakers.org
http://www.circlemakers.wz.cz/
http://navod.hvezdarna.cz/navod/kruhy.htm


Čtenářská anketa internetového vydání 21. STOLETÍ
Záhadné kruhy v obilí (agrosymboly, piktogramy) podle vašeho názoru jsou:
Vždy dílem mimozemských civilizací, neznámých energií či nadpřirozena 20%
Vždy dílem lidí – podvodníků, recesistů či duševně postižených osob 22%
Výtvorem lidí, jen ve výjimečných případech důkazem působení přírody či neznámých sil 30%
Výjimečným jevem vytvořeným přírodními vlivy (vzdušné víry aj.) 12%
Nemám dostatek informací 16%

Předchozí článek
Další článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz