Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.8.2008

Co třeba takový medvěd, který vám nejen poradí cestu, ale i vynadá, pokud za volant usedáte s „náladičkou“? Nebo harddisk, který má při volném pádu pud sebezáchovy? A nebo klavír, na který se dá hrát, aniž by se jej pianista dotkl? Zdaleka nejen o tomto všem se dočtete na následujících řádcích.

Medvěd, který poradí
Navigační systém jinak

Plyšový medvídek je neodmyslitelnou součástí každého dětského pokojíku. Možná však nastane doba, kdy jeho výskyt bude stejně hojný i v automobilech. Třicet centimetrů vysoký plyšák je v podstatě robot. Uvnitř medvídka je skrytý navigační systém, díky kterému je schopen poradit správnou cestu. Řada lidí si plete pravou a levou stranu, i na ně však japonští vynálezci ze společnosti iXs Research Corporation mysleli: plyšák umí hýbat končetinami a ukazovat jimi potřebný směr. Medvídek ovšem umí dohlédnout na bezpečnost provozu. Pokud jeho detektor alkoholu ucítí, že řidič si pravděpodobně před cestou přihnul, vesele se zeptá: „Poslouchej, nepil jsi náhodou?“. A někomu možná polezou na nervy jeho slova „Dávej si bacha“, když auto prudce zabrzdí nebo náhle změní směr jízdy.
+ Sympatický společník na cesty
– Na nervy lezoucí společník na cesty

Předpokládaná cena: 18 000 Kč

Magické osvětlení
Lustr z optických vláken

Vybrat správné osvětlení do místnosti není legrace. Německý designér Steffen Bauer přišel s neotřelým nápadem, jak tento problém vkusně a elegantně vyřešit. Optická vlákna spletl do tvaru koule, výsledek doplnil LED-diodami a magická lampa, která dokáže měnit barvy, je na světě.
+ Zajímavá myšlenka
– Cena není nijak nízká

Předpokládaná cena: 15 500 Kč

Temný USB hub
Hvězdné války jsou zpět

Filmy Star Wars jsou po celém světě velmi populární a hojně navštěvované. Asi proto nepřekvapí, že postavy v nich figurující inspirují řadu designérů. Darth Vader představuje nejen síly temna, ale může zafungovat i jako netradiční USB hub. I když asi ne každý by chtěl mít doma reprezentanta temné strany Síly. I když příznivci Hvězdných válek vědí, že Vader nakonec procitne, umoudří se a přidá se na stranu dobra.
+ Fanoušci Star Wars mají další artefakt do sbírky
– Někoho spíše postraší

Předpokládaná cena: 1000 Kč

Olympijské hry doma
Ptačí hnízdo nebo reproduktor
?

Centrum olympijských her v Pekingu se nachází na stadionu zvláštní konstrukce. Stadion je koncipován jako strukturalistická loď a nese název „Ptačí hnízdo“. Struktura stavby je síťovitá a nepravidelná. Okolo tribun je vedeno zvláštní podloubí nebo hadovitý vestibul, kde jsou obchody i restaurace. To všechno může mít nyní každý doma a ani mu to nezabere příliš místa. V prodeji se totiž objevila miniatura stadionu, která zároveň funguje i jako reproduktor počítače. Stadion, který váží jen 250 gramů, se skutečně jen tak nevidí.
+ Netradiční tvar reproduktorů
– Nesportovní typy jej asi příliš neocení

Předpokládaná cena: 300 Kč

Harddisk s čidlem volného pádu
Pozná svého majitele

Od společnosti Toshiba pochází Harddisk SecuRed s kapacitou 200 GB, chráněný čidlem volného pádu a krytem, který je odolný proti polití. Je vybaven i čtečkou otisků prstů, zabezpečením pomocí hesla a šifrováním uložených dat. Dokáže rozpoznat volný pád, nárazy nebo otřesy v jakémkoli směru. Jakmile k takové situaci dojde, čidlo ihned oddálí čtecí hlavy harddisku od ploten, čímž ochrání cenná data. Po takové události se uživatel může opět přihlásit a pracovat s daty bez jakýchkoli problémů.
+ Čidlo volného pádu,
    zabrání neautorizovanému přístupu
– Za tuto cenu lze sehnat harddisk s vyšší kapacitou

Předpokládaná cena: 4510 Kč

Řidiči, pozor!
Jak nepřekročit rychlou jízdu

Leckterý motorista si tu a tam rád zazávodí. Vesele sleduje ručičku tachometru, která zanedlouho dosáhne téměř nadoblačných výšin. V lepším případě to skončí pokutou, ten horší případ snad ani není třeba domýšlet. Dceřiná společnost General Motors Vauxhall Motors představila systém, který sleduje rychlost, která má být na té které silnici dodržována. Do automobilu se zabuduje kamera, která zachytí 30 snímků za sekundu. Vnímá i značky a na palubní desce upozorní nepozorného řidiče, že v obci by osmdesátkou rozhodně jet neměl.
+ Malý příspěvek k větší bezpečnosti na silnicích
– Notorické závodníky asi stejně od vysoké rychlosti neodradí

Předpokládaná cena: 15 000 Kč

Šestinásobná rychlost zápisu
Nové disky Blu-Ray

Společnost Panasonic vyvinula první disk formátu Blu-ray (typu BD-R) se šestinásobnou rychlostí zápisu. Nové disky budou uvedeny na japonský trh ještě letos v červenci a nabídnou kapacitu 25 a 50GB. Laserový paprsek zde umí snadněji zaostřit na požadovanou pozici při čtení a zápisu dat, kdy se disk otáčí šestinásobnou rychlostí. Disky jsou také pokryty odolnou vrstvou proti poškrábání a znečištění
+ Rychlost zápisu
– V České republice k dostání až koncem roku

Cena: Zatím nestanovena

Piano, jehož není nutné se dotýkat
Mozart by se divil

Nedotknete se klaviatury, a přesto se samozřejmostí virtuose vystřihnete třeba Čajkovského klavírní koncert b moll. Jistě, pokud vůbec na piano hrát umíte. Infračervené senzory zde snímají polohu prstů a podle toho vydávají náležité zvuky. Celé nařízení nese příhodný název Air Piano.

+ Zajímavá hračka
– Klasický klavír nahradí jen stěží

Předpokládaná cena: 40 000 Kč

Speciální síť proti komárům
Bič na malárii

Malárie patří mezi tři nejvýznamnější epidemie způsobující onemocnění. Ročně zabije více než milion lidí. Víc obětí zaznamenáváme pouze u tuberkulózy a AIDS. Malárii způsobuje malinký jednobuněčný organizmus – Plasmodium, který přenáší komáři rodu Anopheles. Každých 30 sekund zemře v Africe na malárii jedno dítě a téměř každé druhé oběti je méně než 5 let. Společnost BASF představila síť proti komárům, která je napuštěná speciálním insekticidem. Obyčejná, ničím nenapuštěná síť sice představuje pro komáry fyzickou překážku, avšak nedokáže zabránit štípání spících lidí přes očka sítě. Pokud se však síť napustí insekticidním přípravkem, představuje skutečnou ochranu a vyřadí komáry z akce. V Keni se tímto způsobem snížila úmrtnost novorozenců ve vysoce rizikových oblastech o 44 %.
+ Zachraňuje lidské životy
– … a proto si žádné minus nezaslouží


Webkamera pro MacIntosh
Nerozostřené videohovory

Společnost Logitech představila svou první webovou kameru kompatibilní s platformou Mac®, vybavenou špičkovou technologií automatického ostření a optikou značky Carl Zeiss®: model s označením Logitech® QuickCam® Vision Pro webcam for Mac. Tato nová webová kamera poskytuje slušně prokreslené detaily a čistý obraz, takže i při videohovorech například přes Skype není obraz deformován.
+ Pěkný obraz
– Osobní kontakt je osobní kontakt…

Předpokládaná cena: 2590 Kč

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz