Domů     Zajímavosti
PANORAMA
21.stoleti 19.8.2008

Grilování škodí zdraví, ale... Zázračná moc koření zvaného rozmarýn: „Oblíbené dýchánky spojené s opékáním steaků z hovězího, vepřového masa či z ryb – tzv. barbecue – ohrožují strávníky zvýšeným nebezpečím onemocnění rakovinou,“ tvrdí profesor potravinářství John Scott Smith z americké Kansaské univerzity.

Říká, že při prudkém smažení se na povrchu masa vytvářejí karcinogeny, především jejich složky známé jako heterocyklické aminy (HCA). „Stačí přidat trochu sušeného rozmarýnu do marinády a nepřítel je zničený,“ poukazuje vědec na zázračné působení byliny, která pod názvem Rosmarinus officinalis roste zejména ve středomořské oblasti. Samozřejmě, strávníci by nechtěli ve všem opékaném a grilovaném mase cítit jen vůni rozmarýnu. Brzo by se jim přejedlo. I to lze úspěšně vyřešit. Zejména extraktem byliny, který pozbývá obvyklé aroma. V jídle ho potom není vůbec cítit. Při teplotě kolem 180° Celsia jsou podle průzkumu vědců z Kansaské univerzity zdraví škodlivé heterocyklické aminy redukovány z 80 až 100 %. Proč rakovinotvorné látky ničí právě rozmarýn? Jeho extrakt má nejvíce složek, které si s těmito látkami dovedou poměrně účinně poradit. Určité množství jich má i bazalka, máta, šalvěj, saturejka, majoránka či dobromysl. „Když už chcete přírodně opékat, používejte co nejvíce tohoto koření,“ radí John Scott Smith.

Kolik mají protinožci sladké vody?
Austrálie se pyšní nejmohutnější artéskou studní na světě!
Nejznámějším zdrojem kvalitní podzemní vody v Austrálii je Velká artéská nádrž (GAB – Great Artesian Basin). Je to zásobárna, která leží pod 22 procenty povrchu celého světadílu. Je lokalizována  pod téměř vyprahlými regiony Queenslandu, Northen Territory, Jižní Austrálie a Nového Jižního Walesu. Jde o jednu z největších vodních nádrží na světě. Podzemní jezero dosahuje místy hloubky až tří kilometrů. Většina vody (vědci uvádějí až 80 %) je čerpána z přírodního zdroje zcela zbytečně. Nyní je čerpání pod kontrolou státních institucí.

Jak budovat na Luně?
Zednické mise budou na Měsíci stavět domy z prachu
Když se smíchá měsíční prach, který jsme viděli po přistání amerických astronautů 21. července 1969, s malým množstvím lepidla a uhlíku, vznikne speciální hmota, která je podobná tvrdé pryži. Na Měsíci by se z ní dalo stavět. Hodí se na stavbu nejen domů, ale i obrovských teleskopů či částí solárních sběračů a vysílačů. Vědci z americké kosmické agentury NASA už kdysi koketovali s myšlenkou odvézt na povrch Luny konstrukci pro smontování obřího teleskopu. Budoucím misím se však naskytla nová možnost – stavět z tamějšího materiálu. Vzniklý materiál, s vlastnostmi pozemského betonu, může mít mnohostranné využití. Od stavby zmíněných obřích teleskopů až po budování měsíčních základen v podobě eskymáckých iglú. Astrofyzici nedávno agentuře NASA prozradili svůj tajný sen – postavit v nejbližší době na Měsíci teleskop se zrcadlem o průměru 50 metrů. Dohlédli by s ním do všech temných zákoutí vesmíru. Zatím největší přístroj tohoto druhu je na Kanárských ostrovech. Má průměr 10,4 metru.

Nadvakrát objevená památka
Kamenická sekera s torzem lidského těla je magickým předmětem
„Sekera byla uložena v našich sbírkách více než 100 let. Nikdo si za tu dobu nevšiml její zvláštní výzdoby,“ popisoval před několika týdny v rozhovoru pro švédskou televizi pozoruhodný protáhlý předmět archeolog B. Nordqvist. Uměleckým dílem z doby kamenné je sekera asi 9000 let stará a ve tvaru kříže. Je do ní vyrytý obraz lidského těla bez hlavy. Podobné kusy byly objeveny, ale žádný nepocházel z tak dávné doby. „Stává se velmi zřídka, že něco tak výtvarně vyspělého na našem území vůbec objevíme. Figura bez hlavy může být magický symbol kouzelníka, který v bezhlavém tanci zaříkává zemřelé,“ vysvětlil Nordqvist, který je expertem na dobu kamennou ve švédském Národním muzeu.

Už se to rozjíždí
Na vesmírný výlet i na splátky
Ještě v roce 2005 se soudilo, že si cestu do kosmu může na naší planetě dovolit jen 500 až 1000 lidí. „Je to stejné číslo jako počet lidí, kteří si mohou koupit jachtu za sto milionů,“ řekl tehdy televizní stanici CNN Eric Anderson, šéf agentury Space Adventures, chystající výlety do kosmu. Pozoruhodné je, že několik světových bankovních domů dává na konkrétní výlet ke hvězdám finanční půjčku. Dokonce i se splátkovým kalendářem.


Do Řecka s ledem pod paží
Středomoří čekají nadmíru žhavá léta

V posledních letech lámou průměrné letní teploty v oblasti Středomoří všechny rekordy. Časopis 21. STOLETÍ se zajímal o předpovědi renomovaných vědců – meteorologů – pro tuto oblast. Proč? Na dovolenou tam jezdí nejvíc našich turistů. Mnoho z nich patří k čtenářům 21. STOLETÍ. Na současném vývoji počasí v této lokalitě se podílí zejména neustále se zvyšující koncentrace CO2 v ovzduší. Přední američtí meteorologové při spektrálním pozorování oblasti zjistili, že vyloženě tropických dnů přibývá i v období kdy směs CO2 v ovzduší výrazně nestoupá. To naznačuje, že vzrůst teplot ve Středomoří bude časově progresivní. V období nadcházejících 100 let se zdejší teploty budou podobat výhni v provozu na tavbu železa. Moře nebude tělo ochlazovat, spíše zahřívat. To vše bude mít velké nároky na vzrůst spotřeby všech energií. Rekreační pobyt se mnohokrát zdraží. Podle světových klimatologů a odborníků na atmosférické jevy budou nejteplejší 3 týdny v roce stejně žhavé jako na rovníku. Teploty ve stínu budou přesahovat 40° Celsia. Mekkou turistů se proto stanou severské oblasti naší zeměkoule.


Lidé možná chodili po čtyřech
Zdvihli jsme se na nohy, abychom ušetřili energii

Co je to trvalá bipedie? Není to žádná nepříjemná nemoc. Jde o pohyb po pánevních končetinách, typický pro člověka. „Na rozdíl od ostatních savců je trvalá bipedie vyvinuta pouze u lidí. Lidoopi a některá zvířata (například kůň či pes) mohou vykonat jen několik kroků,“ vysvětlují Američané Patricia Kramerová a Adam Sylvester z baltimorské Univerzity Johna Hopkinse ve státě Maryland, USA. Podle uvedených vědců se člověk vývojově učil chodit jako malé dítě od jednoho záchytného bodu ke druhému. Podle Sylvestera tak chodili naši předci od jednoho stromu se sladkým ovocem ke druhému. Stálá potřeba šetřit energii, která je vlastní každému živočichovi, naučila člověka chodit po dvou. „Lidé jsou odjakživa vzpřímení, tím se liší od zvířat,“ kontrují zastánci nedarwinovského vývoje lidského plémě.

Nejhorší je skonat ve zmatku
Davové šílenství je jako vodič elektrického proudu

Pokud někdo v mohutném davu zařve mohutným hlasem slovo „Bomba“ nebo „Hoří!“, lidé se začínají chovat odlišněji, než je obvyklé. Dav se dává na bezhlavý útěk a všechny ovládne panika. Šíří se lavinovitě a je nejčastější příčinou hromadných úmrtí udušením či ušlapáním. V sociologickém ústavu Arizonské národní univerzity v USA vyvinuli speciální simulační program, který přesně dokáže předvídat chování davu v nebezpečných situacích. Davová panika, při níž se zástupy lidí chovají coby obrovská smečka s jediným cílem – přežít, jsou postrachem velkých shromáždění ve velkoměstech. Vědci prováděli svá cvičení na počítači, neboť pracovat s tak velkým počtem lidí by bylo nákladné a hlavně nebezpečné. Počítačové postavičky se tak vrhají do jediné úzké ústupové uličky, kde hledají záchranu. Zde však hyne jeden po druhém. Počítač hledá možnosti, jak takové situaci zabránit. Na 3D modelu se vytvoří vzory lidí, kterým se přiřknou rozmanité vlastnosti, jako je vůdcovství, hysterie či smysl pro logiku. Do cesty se jim postaví překážky: auta, domy a zátarasy. Spustí se poplach. Programátoři sledují, jak se dav složený z tisíců lidí s různými charakterovými vlastnostmi začne chovat. Model, který vytvořili arizonští vědci, může sloužit k pochopení, jak ovládat dav, aby při panice nedošlo k újmě na zdraví či k úmrtím.

Malé velké informace

V létě došlo ve Spojených státech k neobvyklé dražbě. Soukromá biotechnologická společnost BioArts nabídla v aukci pět míst v pořadníku na klonování psů. „Vyvolávací cena se odhaduje na 100 000 až 180 000 dolarů. Kam se vyšplhá, si nedovedu představit.“ prohlásil Lou Hawthorne, ředitel společnosti zabývající se klonováním zvířat. „Jsme proti plánům firma BioArts. V jejím případě nejde o vědu, ale o dolování peněz z bohatých lidí,“ tvrdí skeptičtí biotechnologové z americké Louisiany.

„Strava lidí v civilizovaných zemích je bohatá na bílkoviny, obiloviny a další kyselinotvorné potraviny. Podobný způsob stravování vede k vytvoření většího množství kyseliny , s níž se při stoupajícím věku organismus hůře vyrovnává,“ tvrdí americká lékařka Bess-Dawson-Hughesová. Podle tabulek získaných na americkém ministerstvu zemědělství jsou lidé kolem 70 let ohroženi řídnutím kosti vzniklým z nadbytečné kyselosti trávicí části organismu nejvíce. Doporučuje se proto konzumovat méně „kyselého“ ovoce a vsadit spíš na „sladké“ plody.

Na začátku června se světová veřejnost dozvídá pozoruhodnou zprávu o zvláštní operaci amerického (bělohlavého) orla (Haliaeetus leucocephalus). Při střelbě mu byl pytláky poničen zobák, a tak nezbylo, než sedmikilovému dravci vyrobit implantát. 21. STOLETÍ prozrazuje, že na konstrukci zobáku bylo použito zlato i titan. Z těchto kovů byly zhotoveny součástky ke spojení pahýlu horního zobáku s protézou. Výzkumu vhodného materiálu se zúčastnila i firma Boeing.

Spánek a psychiku dospívajících dětí silně narušuje používání mobilních telefonických přístrojů. „Jsou na nich fyzicky závislé, stejně jako pijáci na alkoholu či kuřáci na nikotinu,“ tvrdí dr. Badre ze švédského klinického pracoviště, zabývajícího se psychikou dětí, v Göteborgu. Ke svým výsledkům došel v pokusu se skupinami dospívajících dětí. Proti názoru doktora Badreho se však zvedly hlasy odporu. Děti potřebují mobilní telefony, aby mohly být v dnešním nebezpečném světě v kontaktu s rodiči.

Vědci z berlínského Leibnizova zoologického ústavu se před časem vypravili do Amazonského deštného pralesa. Došli k pozoruhodným poznatkům. Zjistili například, že živočichové žijící v pralese se dovedou dokonce chránit před živočišnými jedy. Němečtí odborníci se zajímali o zvláštní chování amazonských netopýrů, kteří se obvykle živí ovocnou potravou. Aby zlikvidovali v ní obsažené jedovaté látky, zhltnou každou noc velkou porci hlíny. Při chemickém rozboru se potvrdilo, že se netopýři tímto způsobem zbavují jedů.

STALO SE
Před 1929 lety

Jednou z největších erupcí sopky na evropské pevnině  – Vesuvu (italsky Monte Vesuvio) – byl výbuch 24. srpna roku 79. Nebe se po ránu setmělo. Byla zničena města Pompeje, Herkulaneum a Stabie. Žhavý oblak zahubil tisíce lidí. Vesuv se vypíná ve výšce 1279 metrů nad Neapolským zálivem.

Před 189 lety
Ve čtvrtek 19. srpna 1819 umírá skotský vynálezce a fyzik James Watt (narozen 1736). Byl samouk a na svůj účet si mimo jiné připsal dvojčinný parní stroj, zavedení jednotky koňská síla (později pojmenována na jeho počest watt). Též zhotovil například setrvačník parního stroje.

Před 135 lety
Na severním pólu mrzlo, až praštělo. V sobotu 30. srpna před polednem roku 1873 několik mužů z rakousko-uherské výpravy vedené Juliem von Payerem a Carlem Weyprechtem objevilo pozoruhodné souostroví. Dostalo název Země Františka Josefa. Leží v Severním ledovém oceánu na severním okraji Barentsova moře. Protože šlo o soukromou expedici, území nakonec připadlo Rusku.

Před 61 lety
Je čtvrtek 21. srpna 1947. Ctitelé legendárních automobilů značky Bugatti mají slzy v očích. Ve večerních hodinách umírá jejich tvůrce, Ettore Arco Isidoro Bugatti (narozený 15. září v italském Milánu). Svou první „bugatku“ navrhl ve svých 20 letech a dostal za ni ocenění na milánském obchodním veletrhu.

Před 48 lety
Nad tehdejším Sovětským svazem burácejí motory rakety Vostok. Je pátek 19. srpna 1960. V kokpitu Sputniku 5 vrčí dva psi: Strelka a Bělka. Za necelý rok bude na jejich místě sedět člověk, Jurij Gagarin.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz