Domů     Příroda
Myslí rostliny? Proč se naštval vraneček obecný?
21.stoleti 19.8.2008

U elektronických mikroskopů v laboratoři chemicko-biologické fakulty Purdue University v americkém státě Indiana sedí Clint Chapple a jeho kolegové. Je konec května 2008. Už třetí měsíc podrobně studují genom (souhrn genetických informací) u výtrusné rostliny – vranečku obecného. U elektronických mikroskopů v laboratoři chemicko-biologické fakulty Purdue University v americkém státě Indiana sedí Clint Chapple a jeho kolegové. Je konec května 2008. Už třetí měsíc podrobně studují genom (souhrn genetických informací) u výtrusné rostliny – vranečku obecného.

„Uah, mám to!“ ozvalo se do tichého vrnění klimatizace. Doktor Jake Sout objevuje podivuhodné seskupení buněk. 21. STOLETÍ nabízí čtenářům krátkou výpravu na hranici mezi flórou a faunou.

Je to keř, nebo zvíře?
Rod vranečku nepatří mezi kapradiny, ale tvoří samostatnou čeleď. Dnešní rostlina se podobá těm, které na Zemi rostly před neuvěřitelnými 350 miliony let. Některé suché mexické druhy vranečku se prodávají jako tzv. růže z Jericha. Po navlhčení se rozvinou a po seschnutí opět schoulí. „Hodně lidí se mylně domnívá, že seschlé vranečky mohou znovu obživnout. U této pozoruhodné rostliny jsme však objevili něco daleko pozoruhodnějšího,“ vysvětlil práci týmu amerických biologů Clin Chapple. Pracovník speciálního projektu Sekret of Selaginella, specialista na vývoj kapradin a plavuní Jake Sout, narazil u jiného druhu vranečku (Selaginella martenzii) na pozoruhodné řešení cévního svazku. Právě tato rostlina pochází z Mexika a roste vzpřímeně. Má možnost „rozhodnout se“, že ze stavu připomínající zánik obživne.

Tenká hranice mezi rostlinami a zvířaty
Současná věda rozlišuje rozhraní mezi flórou a faunou existencí tzv. protistů. Je heterogenní skupina živých objektů zahrnující všechny živé organismy, které nejsou klasifikovány jako živočichové, rostliny ani jako houby. Spojuje je pouze jejich jednobuněčnost. Prvoci (Protozoa) jsou protisté podobní živočichům. Jsou většinou jednobuněční, pohybliví a potravu přijímají fagocytózou (pohlcováním částic), i když je mnoho výjimek. Mají délku jen 0,01–0,5 mm. Jsou všudypřítomní ve vodě a v půdě, nepříznivé podmínky přežívají ve formě cyst. Někteří protisté se mohou řadit mezi řasy i mezi prvoky, jako například krásnoočko (Euglena).

Hádání vody s vodou
„Protože vraneček je pozůstatek starověkého rodokmenu cévnaté rostliny, jeho genetické informace jsou ve srovnání s mladšími rostlinami pozoruhodné,“ vysvětlil Jing-Ke Weng, pracující na uvedeném projektu. Uvedení vědci nastartovali u četných skupin biologů ve Spojených státech znovuotevření problému, který už byl odbornou kritikou několikrát smeten ze stolu. Myslí rostliny, které vznikly tak dávno? Jak se objevily na naší planetě? Bádání v cévních svazcích vranečku nastolilo opět dávnou otázku, má rostlina primitivní nervovou soustavu. „Jsou to fantastové a snílci. Dělají v seriózní vědě zmatek a matou veřejnost,“ prohlásil Johan Vermer, holandský vědec z fakulty botaniky v Amsterdamu. Kolem záhadné rostliny se vytváří skupiny ostře se dohadujících odborníků. Tyto pře, často vedené na ostří nože, se dotýkají samotné podstaty biologie.

P. S.
Otázkou zůstává, jak se na celý problém dívá samotný vraneček. 21. STOLETÍ nechce soudit, domnívá se s trochou nadsázky, že tato rostlinka může být vzhledem ke svému kmetskému věku značně „naštvaná“.

Záhadná zelená řasa
Chlorella je rod jednobuněčných řas. Je známo 10 druhů.
V současnosti se jejich pěstování zkouší ve velkém. Má se stát zdrojem potravy pro člověka, krmivem zvířat nebo technickou surovinou.
Zhruba 60 % řasy tvoří proteiny. Jsou srovnatelné se živočišnými bílkovinami.
Je bohatým zdrojem aminokyselin včetně DNK a RNA.
Vytváří unikátní látku tryptofan. Tvoří se z ní serotonin – lidský hormon radosti a štěstí. U člověka se serotonin večer mění na melatonin – který navozuje účinný spánek.

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz