Domů     Medicína
Soudní patolog odhalí i cvrnknutí do zad!
21.stoleti 18.7.2008

21. STOLETÍ se vydalo na exkurzi po třech významných soudních pracovištích. Našinec je povětšinou zná jen z napínavých detektivních příběhů. Práce forenzního (soudního) patologa navozuje u mnoha lidí mrazení v zádech. Soudnímu patologovi, všetečnému lékaři, jde vždy o to, aby získal na mrtvém těle co nejvíce důkazů, které by nakonec při soudním přelíčení usvědčily zločince z trestného činu.21. STOLETÍ se vydalo na exkurzi po třech významných soudních pracovištích. Našinec je povětšinou zná jen z napínavých detektivních příběhů. Práce forenzního (soudního) patologa navozuje u mnoha lidí mrazení v zádech. Soudnímu patologovi, všetečnému lékaři, jde vždy o to, aby získal na mrtvém těle co nejvíce důkazů, které by nakonec při soudním přelíčení usvědčily zločince z trestného činu.

21. STOLETÍ vás zve na cestu z kanadského Toronta do předměstí amerického Chicaga. Naše pouť za odborníky, kteří dovedou objevit přesvědčující důkazy o zločinu v tisíce let staré mumii i v nedávno zavražděné dívce, skončí u protinožců v australském Sydney.

1. Křehká práce jako s panenkami
Pracoviště: The Office of the Chief Coroner of Ontario
28 Grenville Street
Město: Toronto (Ontario)
Stát: Kanada
Předmět: pitva dvou novorozenců – podezření z násilného trestného činu
Doktorka Bonitin Porterová byla v září 2007 jmenována do funkce hlavního koronera se sídlem v kanadském Torontu s působností pro celé Ontario. Koroner je v oblasti angloamerického práva úředník, jehož povinností je v případě násilné smrti nebo náhlého úmrtí vyšetřit okolnosti skonu a rozhodnout o dalším postupu, zejména zda bude vedeno soudní řízení. Do pravomoci dr. Porterové spadá celé teritorium kanadského Ontaria. Ve svém profesním životě dohlížela na stovky soudních případů, jako je domácí násilí či hrubé zacházení s dětmi. S důsledky podobného případu se nyní setkáme.

Ruch na Grenville Street
Je pátek 4. ledna 2008. Policisté přivážejí z porodnice v Barrie (130 000 obyvatel) dva stříbrné aluminiové boxy s označením jmen V. Schneiderová a Frank Sholdmann. Obě nemluvňata zemřela na noční službě na zatím blíže neurčená poranění hlavy. Trestný čin nebyl vyloučen. Kriminalisté žádali urgentní soudní pitvu. U podobného odborného vyšetření musí být dva soudní patologové, policejní úředník, fotograf, dnes i kameraman. Pitva začíná.

Pohmožděniny žalují
„Otevírám box s dítětem mužského pohlaví. Výška 52 centimetrů, váha… moment… 3892 gramů. Na těle jsou viditelné hematomy (krevní podlitiny), zejména na levé i pravé paži. Též na frontální straně lbi (lebce),“ odříkává ohledávací formule forenzní patolog Joe Smith. Jeho velké černé chlupaté ruce v bílých gumových rukavicích a malé voskově jemné tělíčko chlapce působí nezvykle. Nejprve ale zjišťuje pomocí sady digitálních teploměrů, které vkládá na 12 různých míst těla, přibližnou dobu úmrtí. Digitální stroje zpracovávají poměrně přesný diagram snižování tělesné teploty v čase. Jeho kolega Harry Lansmann začíná otevírat lebku dítěte. Nejdříve použije jemný nezvykle ostrý skalpel ze sloučeniny titanu s vlasovým řezem. Na tužší tkáň sáhne po laserovém přístroji, který rozděluje podkoží pod kšticí a vede k příčnému naříznutí temena od jednoho ušního boltce k druhému. Stahuje škáru (kůži) obličeje a temene hlavy. Ostrými ocelovými škrabkami z vývojového oddělení firmy Solingen obnažuje skelet lebky. Na obou spánkových kostech jsou zhmožděniny o velikosti čtvrťáku, podle všeho způsobené palci dospělé ženské ruky. Krevní sraženina je vidět i na fontanele (vazivové spojení kostí na lbi novorozenců). Nad pitevním stole, který připomíná povrch orbitální stanice, bzučí lehká, zato velmi přesná panoramatická kamera SONY, která snímá celek pitevny. S patology jsou o patro výše  spojeni kvalitním zvukovým zařízením, označeným jako TS 545 LR4, technici, znalci, policisté i medici. Patologův pomocník může kriminalistům přibližovat vybrané detaily a klást jim dotazy. Každý drobný pohyb i uřeknutí je monitorováno.

Sbírají důkazy jako včely pyl
Pokračuje se podle přesně stanoveného scénáře otevřením dutiny hrudní a vyjmutím orgánů od konečníku až po jazyk. Mozková část se otevírá příčným řezem lebky a vybírá se na emitní misku, která odjíždí tiše jdoucím pásovým posunem přes přesný systém mikrovah k dalšímu vyšetření. „Jsou zde vidět posttraumatické (poúrazové) sraženiny krve, související se zhmožděním kůže a kostí,“ dodává Smith a žádá fotografa o přesné zhotovení digitálních záběrů. Po dvou hodinách úmorné často přímo mravenčí práce se pitva blíží ke konci. Musí se odebrat vzorky všech tkání pro další vyšetření. Na řadu přistupuje mrtvé děvčátko. Vše se opakuje s podobnými výsledky. Mění se však celý tým včetně policejního dohledu. Druhá pitva nesmí být ovlivněna výsledky první.

Jak se to mohlo stát?
Stačí letmo nahlédnout do soudního spisu z procesu, konaného za měsíc. Jsou ve videokartotéce, k níž musíte mít příslušné heslo a PIN. Z mikrofišů se vám sestaví celý obrázek zločinu a vy můžete pokládat elektronické dotazy. Zatím utajovaná fakta vám stroj nesdělí. Za smrtí obou novorozenců stojí jediná osoba ošetřovatelka – W. T. (26). Je svobodná a někdy ji křik novorozenců přivádí do stavu nezvladatelné zuřivosti. V několika případech se stalo, že jim začala mačkat hlavu. Poté se uklidnila. Soudní znalci zjistili u ženy zvýšenou tenzi (napětí) v období nástupu menstruace. Své selhání přiznala. Totéž prý provedla i ve zhruba 10 dalších případech. Začala podrobná práce kriminalistů, kteří shromažďovali poznatky o průběhu služeb na oddělení za poslední léta. I forenzní patologové se museli činit. Nemohly jim náhodou některé podrobnosti z protokolu nařízené pitvy novorozence uniknout? Psychiatři zjistili, že vraždící žena trpěla nezvladatelnými návaly vzteku. Byla bezdětná a svou zlost (??) si vybíjela na křičících novorozencích.

2. Plný pokoj krve: Jak z toho ven
Pracoviště: Coroner Ofice, 26 N. Martin Luther King, Jr. Ave
Město: Waukegan (88.000 obyvatel)(u Chicaga) Illinois
Stát: Spojené státy americké
Předmět: pitva šestileté ubodané dívky a vyšetření její matky, pořezané na rukou
Koroner Richard Keller byl znovu zvolen do funkce šéfa kanceláře v roce 2008. Půl roku musel studovat nejmodernější metody kriminální patologie na Illinoiské univerzitě. Denně musí řešit spousty případů, od tragických autonehod až po složité vraždy a záhadné sebevraždy. Má k dispozici 20členný tým zkušených patologů a několik odborně zdatných sekretářek. Jeden z nejčerstvějších případů, který koronerova kancelář řešila, je smrt šestileté Evelyn Vascquesové, která zemřela v apartmá na předměstí Chicaga. Na místo činu byl tým dr. Kellera přivolán v sobotu 5. dubna 2008 v nočních hodinách. Podle policie byla na místě i dívčina matka, která byla kvůli řezným ranám na předloktí a zápěstí odvezena na ošetření do chicagské chirurgické ambulance Swedish Covenant Hospital. Mrtvé tělo dívky bylo převezeno na prosekturu do Waukegan. Byla nařízena soudní pitva. Policie zatím proti matce nevyřkla žádné obvinění.

Chmurné je apartmá, rozzářený pitevní sál
Službu má soudní patoložka Jane Brownová (31) a její o 20 let starší kolega Steve Holman. Forenzní pitvě je přítomna policejní inspektorka z Chicaga Charlotte Terryová. Samotnému zákroku patologů předcházelo šetření na místě smrti. Byla prozkoumána smrtící zbraň – kuchyňský nůž s 14,7 centimetrovou čepelí. Později bylo metodou stěru zbytku krevní plazmy a zrychleným DNA testem potvrzeno, že jde skutečně o zbraň, která zasáhla dívčinu hruď, břicho a stehna. Navíc se zbraň se ocitá v rukou specialistů, kteří skenují a 20násobně zvětší její detaily. Podobný způsob rozliší sebemenší detail zkoumaného předmětu, Důležitou věcí je zajištění daktyloskopických stop. Dnes už se ukládají do centrálního počítače, který během desetin sekund srovná statisíce záznamů a vyhodnotí ty správné. Pomocí fluorescenčního záření, kdy se místnost zcela zatemní, zjistili forenzní patologové množství krve v předpokoji apartmá (3,2 litru) Na pitevním sále měří Jane Brownová v zeleném plášti speciálním přístrojem s laserovými diodami úhly směr bodných ran. Povětšinou byly vedeny v rozmezí 38–50°směrem k nohám oběti. Podle okrajů narušené cutis (kůže) měla útočící osoba značnou sílu. Steve Holman vyslovil domněnku, že mohlo jít spíše o muže než o ženu. Rána do hrudi přeťala aortu (hlavní tepnu v těle). Kontrolní zkouška na elektronickém dynamometru podezření potvrzuje. Aorta má poměrné silné stěny, protože do ní proudí krev vysokým tlakem. Děvče muselo zemřít v době maximálně jedné minuty po smrtící ráně. Krev odtékala jak z těla ven, tak do hrudního koše.

Hodina mezi psem a vlkem
V neděli 6. dubna 2008 ve tři hodiny ráno podepisuje Steve Holman „zrychlený“ pitevní protokol doplněný videozáznamem a fotografiemi. Balík okamžitě putuje ke kriminalistům na ústřednu poblíž chicagského Bedford Parku. Čeká se na speciální patologická vyšetření, jejichž konání je vzhledem k náročné technické zdlouhavější.Tam nad ránem přivážejí matku Evelyn Vascquesové. Podle mínění lékařů je schopna vypovídat. Přesto se žena po několika prvních otázkách nervově zhroutí. Tíha vědecky podložených důkazů proti ní je však nevyvratitelná a čeká ji soud.

3. Oříšek, který vůbec není pro Popelku

Pracoviště: Department soudního lékařství (DOFM), Double Bay, NSW 1360
Město: Sydney (4,3 milionu obyvatel)
Stát: Austrálie
Předmět: případ utýraného mladého muže, u něhož pitva odhalila mnohačetná zranění V kauze se zatím neorientovala ani kriminální policie ze Sydney.
Vstup do pracoviště koronera pro Sydney má dva zvláštní vchody – pro zaměstnance a pro příbuzné, kteří přicházejí identifikovat nebožtíka. Tělo je jim ukázáno na nerezovém vozíku, jehož nosné lůžko lze na kolejnicích zasunout do patřičné přihrádky do jedné zhruba ze stovky přihrádek boxů s izolovanými dvířky. V těch leží na skládacím nerezovém vozíku na kolejnicích, při teplotě nepřevyšující dva stupně pod nulou, tělo před pitvou. Před pitvou nesmí být ještě tělní tekutiny vypuštěny . Po první fázi výkonu se nahrazuji látkami na bázi nemrznoucího Fridexu. Potom se tělo může zchladit až na minus 12° Celsia. Vládne tu ovzduší vládní instituce, až na personál márnice a jejich neobvyklý oděv. Jsou oblečeni ve volných, hráškově zelených oděvech. Na hrudi mají připevněn plastikový respirátor s ampulí, pohlcující nevhodné zápachy. U pasu mají telefon, na čele mikroport a na rameni čip coby minikamerou. Každé mrtvé tělo musí projít příjmem. Odeberou všechny vzorky oděvů a různých ozdob, které se pod určitým kódem uchovávají v suterénu budovy. Instituce zaměstnává tři speciálně vyškolené pracovníky v odbornosti „smutek a deprese“. Ti se starají o blízké příbuzné nebožtíků.

Nehoda, nebo oběť brutální vraždy? Obojí?
Ve čtvrtek 22. dubna 2008 přivážejí ve 23.05 hodin na pitevní sál mrtvolu 30letého muže. Přestože tým forenzních patologů – Linda Janeseová (34), Gerarde Spinia (48) a Henry Lafight (49) – vykonává svou práci, jak nejlépe umí, na hmatatelný důkaz příčiny smrti stále nemohou přijít. „Odzkoušeli jsme tehdy snad všechny metody nejmodernější patologie, nechyběl ani nukleární tubus, ale všechno bylo marné,“ přiznává po měsíci zkušený soudní lékař Gerarde Spinia.
Na pitevním stole z nerezu leží mrtvola muže ve věku zhruba třiceti let. Výška je 176 centimetrů a váha vzhledem k částečnému zetlení necelých 30 kilogramů. Tělo je působením plynů v hermeticky uzavřeném prostoru nedokonale mumifikováné. Linda si bere speciální masku a vypije šumivý nápoj, v němž částice hořčíku a kalcia spolu se stopovými prvky látek k utlumení vztahu mezi čichovými orgány a mozkem.

Vnější prohlídka
Muž byl v čase své smrti v dobrém fyzickém stavu, a to i přes utrpěná zranění. Na hlavě jsou znatelné četné řezné a bodné rány, které pronikají až na lebeční kost. Patrně obdobnými nástroji jsou propíchány i oba ušní boltce. Následkem hlubokého krvácení, způsobeného zmíněnými mnohočetnými ranami, jsou téměř všechny vlasy, které jsou delší, než je zvykem, prosáklé vlhkou, místy již zaschlou krví. Tělo je poseto zvláštními tržnými ranami. Hodně krvácely a jejich původ lze jen stěží vysvětlit. Stav chrupu i kosterní části těla odpovídá uvedenému věku vypočítanému podle starého patologického vzorce (jde o vztah délky stehenní kosti a obvodu lebky).

Odkud přišel?
Tělo bylo nalezeno na Milles Pointu v Darlingově zátoce v Sydney. Je to místo, kde se tu a tam páchají brutální trestné činy. Ale kdo by si dal práci s takovým mučením? Nejspíš šlo o rituální usmrcení nebo o dlouhé důmyslné mučení, končící smrtí, což prozrazuje hluboko vrytá modrofialová rýha po škrticím provazu. Na kolenou a loktech jsou těžké zhmožděny, vzniklé zřejmě pádem těla z větší výšky.

Forenzní pitva u protinožců
„Otevírám dutinu hrudní podélným řezem od krční jamky k řitnímu otvoru. Kůže je na několika místech porušená vpichem – viz podrobná tabulka s nákresem. Poslední jídlo byl hovězí steak s hranolky, okurkou a artyčoky se zelenými olivami. Podle tabulek poločasu rozpadu bylo konzumováno… doplní laborantka… Játra nesou stopy tvrdnutí buněk, patrně po konzumaci nepatřičných látek  – odebírám vzorek pro podrobné vyšetření,“ nese se rázný hlas Lindy Janeseové dobře nasvícenou pitevnou. Všechny vnitřní orgány, včetně mozku, jsou vyjmuty a podrobeny nejmodernějšímu lékařskému zkoumání. Zabarvení spodní části tlustého střeva naznačuje silný zánětlivý proces. Nastupuje makrobiolog Henry Lafight. Podrobně zkoumá vzorky tkání a vyplňuje předepsané kolonky univerzálního soudního protokolu. Venku již svítá a celý tým ještě není s prací ani z poloviny hotov. Navíc mrtvého čeká zdlouhavé skenování tělesné schránky, nekonečné porovnávací testy. Zatím je to jen neznámý z Milles Pointu v Darlingově zátoce v australském Sydney. Zbytek s největší pravděpodobností vyřeší kriminalisté. I když u podobných nálezů je pravděpodobnost určení smrti jedna ku jedné.

Rozdílná pojmenování různých věcí
Význam slov soudní lékařství a patologie je značně rozdílný.

Jsou to dva zcela samostatné medicínské obory. Společným jmenovatelem může být snad někdy jen společné používání pitevny.

Těžištěm patologie je dnes mikroskopická diagnostika nemoci.

Tkáň je vesměs odebrána ze živého pacienta chirurgem. Patolog pracuje s citlivými optickými přístroji s cílem stanovit diagnostiku choroby. Pitvy se účastní jen okrajově.

Patolog provádí pitvy zemřelých ve zdravotnických zařízeních za účelem přesného stanovení diagnózy (ta se obvykle v 50% případu radikálně odlišuje).

Soudní (forenzní) lékař (koroner) zkoumá těla násilně zemřelých – při autonehodách a trestné činnosti či při podezření ze smrti pocházející z trestné činnosti.

Soudní lékař pracuje i v terénu, kde se smrtelný útok odehrál.

Ohledávající lékař může být kterýkoliv lékař s atestací všeobecného lékařství.

Lze vypustit
Přístroje používané při forenzní pitvě
Kromě skalpelu a základních chirurgických nástrojů se používá spousta speciálních zařízení – pitevní váha, přístroje k určení úhlu rány, dále běžné diagnostické nástroje:
rentgen
EKG
EEG
tomograf
přístroj na snímkování ze štítu
přesná detailní videokamera a fotoaparát
sada teploměrů se stopkami
biochemická, krevní a kostní laboratoř
počítačové vybavení

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz