Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 20.6.2008

Pozdní jaro je sice stále ještě obdobím lásky, ale inženýři a technologové po celém světa si našli i dost času na všelijaké vynálezy. A řekněme si upřímně, že některé z nich jsou hodně netradiční. Pojďme se nyní společně s 21. STOLETÍM vydat na procházku nezměrnou lidskou fantazií.

Jak se oholit ve tmě
Žiletka, která svítí

Pokud někdo preferuje holení v temných místnostech, z tohoto výrobku může mít radost. Na první pohled se jedná o klasickou žiletku, ovšem je vybavená něčím, co ji od jejích ostrých sestřiček odlišuje: světlem. Ovšem přece jen, když se už někdo rozhodne zbavit přebytečných vousů, obvykle si k tomu v koupelně rozsvítí.
+ žiletka může posloužit i jako baterka
– vhodné leda při poruchách dodávek elektrické energie
Předpokládaná cena: 2400 Kč

Bluetooth headset jako šperk (pro Vláďu – foto dodám velké v hi-resu)
Jabra JX20 Pure

Na trhu mobilních telefonů si stále více prostoru nacházejí designéři světových jmen, kteří přetvářejí ryze účelné přístroje ve skutečné šperky. To se týká i příslušenství, a tak se i na českém trhu objevuje bluetooth headset dokonalých tvarů. Je jím výrobek Jabra JX20 Pure firmy GN Netcom, světové jedničky v unikátních headsetech. Sluchátko vyrobené z odlehčeného titanu, používaného v kosmických technologiích, vyvinulo proslulé projektové studio Jacob Jensen. Headset má nejen promyšlené, ladné tvary, ale vyniká dokonale křišťálovým zvukem a citlivým mikrofonem, který dokáže odstínit nepatřičný hluk v prostoru. Uživateli poskytuje až šest hodin nepřetržitého hovoru a váží necelých 13 gramů.
+ dokonalý design i funkce
– poněkud vyšší cena
Cena v ČR: 3000 Kč

Termoska na sluneční pohon
Teplý nápoj vždy po ruce

Leckdo si pořádný výlet bez termosky nedokáže představit. Po pořádném strmém výšlapu vyžízní i vyhládne. Jenže co dělat, pokud není po ruce žádný ohřívač? Pokud svítí slunce, skvěle poslouží solární termoska. Svrchní plášť termosky se jednoduchým pohybem změní v parabolu, která sluneční paprsky zachytí. Voda v termosce se může ohřát až na 90 stupňů Celsia.
+ praktická záležitost na cesty
– ve tmě a v dešti nepoužitelná
Odhadovaná cena: 2000 Kč

Osobní elektrárna
Radost pro ochránce přírody

Heslem dne, roku i století je šetrnost k životnímu prostředí. Malá osobní elektrárna toto heslo splňuje stoprocentně. Zařízení obsahuje miniaturní větrník a solární baterii, takže energii lze čerpat jak ze slunce, tak z větru. Samozřejmě že tímto způsobem nelze vyrobit elektřinu pro celou domácnost, ale na nabití mobilního telefonu to stačí.
+ mobil ani mp3 přehrávač se jen tak nevybijí
– když je zataženo a bezvětří, elektrárnička je jen pro ozdobu
Předpokládaná cena: nemá přesáhnout 1500 Kč

Fotbalová horečka
Data Traveler Vienna

Fotbalové EURO je v plném proudu a šílenství kolem něj využívají i mnozí výrobci. Společnost Kingston Technology Company, Inc., uvádí na trh USB flash disk Data Traveler Vienna s kapacitou 2 GB, který se dodává s exkluzivním video obsahem. Video zachycuje záznamy z kvalifikace každé ze zemí, které se úspěšně kvalifikovaly pro finálová utkání EURO 2008.
+ slušná cena a 90minutový dokument
– ne každého zajímá fotbal
Předpokládaná cena: 399 Kč

Klimatizováno, zatopeno
Luxus pro psy

Pro domácí zvířata leckterý člověk udělá až neuvěřitelné věci. I vynálezce hi-tech pelíšku musí mít k pejskům a kočičkám kladný vztah. Pelech snad ani není správné slovo, spíše se jedná o luxusní ložnici s možností nastavení teploty i vlhkosti.
+ zajímavý nápad
– otázkou je, zda se chlupáčům v takové boudičce bude vůbec líbit
Předpokládaná cena: 40 000 Kč

Vesta pro Peking
Jak zabránit přehřátí

Přidělení olympijských her čínskému Pekingu je přinejmenším sporné. A nejde jen o politickou situaci v Číně, ale i o tamější klima. Smog a vedro dají sportovcům pěkně zabrat. I proto společnost Nike vyvinula ochlazovací vestu. Zejména atletům tato vesta poslouží v horkých pekingských dnech. Vnější vrstva vesty odráží sluneční záření, vrstva vnitřní pak obsahuje zmraženou vodu.
+ ochrana namáhaného organismu
– určena pouze účastníkům olympijských her
Odhadovaná cena: 50 000 Kč

Hi-tech myš
Logitech V450 Nano pro notebooky

Zajímavý výrobek vzešel z laboratoří společnosti Logitech. Bezdrátová laserová myš pro notebooky Logitech® V450 Nano by podle svého výrobce měla poskytnout větší pohodlí počítačovým uživatelům. Myš V450 Nano je vybavena přijímačem v „nano“ velikosti a její baterie vydrží po celý rok.
+ příjemná do ruky
– dostupná až od července
Předpokládaná cena: 1300 Kč

Síť na zloděje
Bezpečná zbraň

Policista přistihne při krádeži pobertu, který se dá okamžitě na útěk. Strážce zákona však nesáhne po pistoli, nýbrž vytáhne nepříliš velkou trubičku. Zmáčkne spoušť a lapku zasáhne síť. Do té se zloděj spolehlivě zamotá a policista si může v klidu třeba zapálit cigaretu. Tato síť čínské výroby má dostřel až 15 metrů a může se stát zajímavým doplňkem v boji proti zločinnosti. Vystřelovací mechanismus funguje na principu vzduchové pistole.
+ dobrý nápad
– nemusí vždy fungovat spolehlivě
Předpokládaná cena: 1000 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz