Domů     Příroda
10 světových pláží, kde vás může zbaštit žralok
21.stoleti 20.6.2008

Žralok. Už jen samotný pojem vzbuzuje respekt. Asi málokdo hoří touhou setkat se s tímto predátorem moří tváří v tvář. Ovšem počet útoků žraloků na člověka není nikterak závratný.Žralok. Už jen samotný pojem vzbuzuje respekt. Asi málokdo hoří touhou setkat se s tímto predátorem moří tváří v tvář. Ovšem počet útoků žraloků na člověka není nikterak závratný.

Mnohem častěji končí žralok jako kořist člověka nebo zamotaný a udušený v rybářské síti. Přesto existují místa, kde k nepříjemnému setkání s touto parybou dochází velmi často.

Kosi Bay
Země: Jihoafrická republika
Útočník: žralok bělavý

Obvykle se má za to, že v řece žraloka člověk nepotká. Žralok bělavý tuto pověst vyvrací, jemu totiž sladká voda vůbec nevadí. Často bývá spatřen například v řece Zambezi, Jihoafričané jej proto přezdívají Zambezi Shark. Žralok bělavý se cítí jako doma i v Amazonce, ve sladkovodním jezeře Nicaragua a byl pozorován i ve veletocích v Asii. Nebezpečí číhá i na pláži Kosi Bay, která se nachází na východním pobřeží JAR, nedaleko mosambických hranic.


Gansbaai
Země: Jihoafrická republika
Útočník: žralok bílý

Bílá barva je obvykle symbolem nevinnosti. Jenže žralok bílý je takovým zabijákem, že vedle něj bledne i Chuck Norris. Ze všech žraloků má právě on na svědomí nejvíce útoků na lidi. Je celosvětově rozšířen, turisté se s ním mohou setkat třeba i na chorvatské Istrii. Sedm metrů a tři a půl tuny, to jsou úctyhodné rozměry. Právě on hrál hlavní úlohu ve filmech Čelisti. Gansbaai nebo-li Shark Alley znamená v překladu žraločí pěšina, jedná se totiž o průplav mezi dvěma ostrovy. Žije zde jedna z největších populací žraloka bílého.


Brisbane
Země: Austrálie
Útočník: žralok bílý, žralok bělavý

Austrálie je zemí, odkud zprávy o útoku žraloka na člověka přicházejí nejčastěji. Momentálně zde probíhá vášnivá debata o tom, zda by počet žraloků bílých neměl být regulován. Již deset let je totiž jejich lov přísně zakázán. Žralok bílý je zařazen mezi zranitelné druhy, což je poslední stupeň před kategorií ohrožené druhy. Na východním pobřeží Austrálie se však lze setkat téměř se všemi druhy žraloků. Právě v okolí Brisbane žraloci útočí nejčastěji. Není bez zajímavosti, že co se týče počtu fatálních následků takového útoku, je na tom jižní pobřeží Austrálie ještě hůře.


Bolinas Beach
Země: USA
Útočník: žralok bílý

Pláž, která se nachází severně od San Francisca, je poseta tuleni. A když takový žralok vidí tuleně, okamžitě se mu začnou sbíhat sliny. Takže zatímco koupající se turista obdivuje ploutvonožce, netuší, že zezadu se k němu blíží typická vztyčená hřbetní ploutev. Jejím majitelem bývá obvykle nám už dobře známý zabiják žralok bílý.


New Smyrna Beach
Země: USA
Útočník: žralok černocípý

Světové hlavní město žraločích útoků – tak se přezdívá této floridské pláži. Místní příjemné klima vyhledávají nejen turisté, ale pohříchu i žraloci. Naštěstí žralok černocípý, který se zde vyskytuje ze všech žraloků nejhojněji, není tak nebezpečný. Přesto to není žádný drobeček, dorůstá ke třem metrům a váží dva metráky. I proto je lepší si jej prohlédnout pouze z bezpečné vzdálenosti, turista k snídani totiž může být pro něj příjemným zpestřením jídelníčku.


Umhlanga Rocks
Země: Jihoafrická republika
Útočník: žralok bílý, žralok bělavý

Počty útoků na vodymilovné plavce vedly místní úřady již v 60. letech minulého století k tomu, že pláž je chráněná podvodními sítěmi. Od té doby byly žraločí ataky výrazně zredukovány. Podvodní sítě se však nedají použít všude, protože v nich nalézá smrt řada jiných vodních živočichů, často i těch, kteří jsou na pokraji vyhynutí. Doplácejí na ně především delfíni, želvy a rejnoci. Pláž Umhlanga Rocks se nachází asi 100 kilometrů jižně od nám již známé pláže Kosi Bay.


North Shore, Oahu
Země: Havajské ostrovy
Útočník: žralok tygří, žralok galapážský, žralok hnědý

Okolí Havajských ostrovů je žraločím rájem. Kolem pláže North Shore se to žraloky přímo hemží. Ne všichni z nich jsou nebezpeční, ale takový žralok galapážský, když má náladu, útokem na člověka nepohrdne. Ale přece jen, tento velmi zvědavý žralok dává přednost rybám, olihním, ale i lachtanům. Každopádně se koupání a potápění dále od břehu v této oblasti rovná zahrávání si s ohněm v benzinové cisterně.


Recife
Země: Brazílie
Útočník: žralok bílý

Recife, které se nachází na nejvýchodnějším brazilském výběžku, je místo s nejvyšším počtem žraločích útoků v Jižní Americe. Číhají zde hlavně na rybáře a nepohrdnou ani surfaři, které vlny odnesou dále od břehu. Byly zde popsány i případy, kdy delfíni, jichž je v okolí značný počet, člověka napadeného žralokem zachránili. Ovšem spoléhat se na delfíní pomoc se nemusí vždy vyplatit.


Kahana, West Maui
Země: Havajské ostrovy
Útočník: žralok tygří

Od roku 1882 zaútočil žralok na Havaji asi stokrát, z toho čtyřiatřicetkrát právě na ostrově  Maui. V okolí pláže oceánem pluje na čtyřicet druhů žraloků, nejnebezpečnější je však žralok tygří. Některé cestovní kanceláře zde dokonce nabízejí turistům setkání se žraloky jako atrakci. Ovšemže z bezpečné vzdálenosti z paluby bytelné lodi, pokud možno se šampaňským v ruce.

West End, Grand Bahama Island
Země: Bahamy
Útočník: žralok tygří

Historky o žraločích útocích jsou s Bahamami spojeny stejně jako pověsti o ukrytých pirátských pokladech. I když podle statistik zde od roku 1479 byly zaznamenány jen čtyři útoky, jen pouhých 32 kilometrů od pobřeží se nachází místo s celosvětově nejvyšším výskytem žraloků tygřích. Tento druh je považován za druhý nejnebezpečnější ihned po žraloku bílém. Dorůstá délky až šesti metrů a potrpí si zvláště na surfaře.

Útoky žraloků v Evropě (1580–2007)
země  počet útoků  z toho smrtelných poslední smrtelný útok

Itálie   13   4    1989
Řecko   9   8    1984
Chorvatsko  5   4    1974
Francie  4   1    19??
Španělsko  4   0 
Británie  2   0 
Malta   2   2     1956
EVROPA  39   19    1989


Útoky žraloků ve světě (1580–2007)
USA (bez Havaje) 881   38    2005
Austrálie  345   135    2006
Afrika   276   70    2004
Asie   117   55    2000
Oceánie/Pacifik 131   50    2007
Havajské ostrovy 113   15    2004
Jižní Amerika  100   23    2006
Antily & Bahamy 65   19    1972
Střední Amerika 61   31    1997
Nový Zéland  47   9    1968
Evropa   39   19    1989
Bermudy  4   0
Nespecifikováno 20   6    2007
SVĚT   2199   471    2007

Zdroj: International Shark Attack File


Koho se máme bát?
žralok   délka  hmotnost nebezpečí  výskyt

Žralok velrybí  15 m  34 000 kg  0 tropy
Žralok bělavý  3,5 m  320 kg   3 tropy, vč. sladké vody
Žralok ostrozubý 5 m  500 kg   1 tropy
Žralok citronový 3,4 m  190 kg   2 Atlantik
Žralok modravý 3,8 m  250 kg   2 subtropy
Žralok bílý  7 m  350 kg   3 subtropy, mírné pásmo
Žralok tygří  6 m  800 kg   3 tropy
Žralok galapážský 4 m  350 kg   2 tropy
Žralok hnědý  2,5 m  120 kg   1 tropy až mírné pásmo
Žralok černocípý 2,8 m  200 kg   1 laguny, ústí řek

0 – hodný žralok
1 – málo zlý žralok
2 – středně zlý žralok
3 – velmi zlý žralok

Předchozí článek
Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz