Domů     Medicína
Počítače útočí na naše tělo!
21.stoleti 20.5.2008

Mor, černý kašel, pravé neštovice. Nemoci, se kterými se člověk ve vyspělém světě už téměř nepotká. Že by lidé byli zdravější? Ani příliš ne, objevily se totiž jiné choroby, obvykle se jim říká civilizační. I taková běžná činnost, jako je práce s počítačem, se může podepsat na lidském zdraví.Mor, černý kašel, pravé neštovice. Nemoci, se kterými se člověk ve vyspělém světě už téměř nepotká. Že by lidé byli zdravější? Ani příliš ne, objevily se totiž jiné choroby, obvykle se jim říká civilizační. I taková běžná činnost, jako je práce s počítačem, se může podepsat na lidském zdraví.

Počítačový boom nastal v západním světě na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Od té doby se stal počítač běžnou výbavou většiny pracovišť a mnoha domácností. Někteří lidé před ním stráví i více než deset hodin denně. Takový styl života se potom nutně musí projevit na jejich zdravotním stavu.

Co je pravda a co je mýtus?
Vliv počítačů na zdraví člověka se leckdy přehání. Čas od času se objeví studie, která se snaží veřejnost přesvědčit, že záření z computerů zabíjí mozkové buňky, poškozuje spermie či dokonce způsobuje nádorové bujení. „Všechna tato tvrzení jsou neopodstatněná, neexistuje věrohodný výzkum, který by je mohl podložit,“ prohlašuje lékař Jiří Vrána ze střešovické nemocnice. „To ovšem neznamená, že by práce s počítačem na zdravotní stav lidského organismu neměl vliv. Nejvíce trpí cévy, svaly a pochopitelně oči.“
Ani páteř si nijak nepochvaluje, pokud je hodiny ve zkroucené poloze. Po nějakém čase může připomínat pověstný paragraf. Podle některých statistik trpí bolestmi páteře až 70 procent lidí, kteří sedí před počítačem více než čtyři hodiny denně. Pokud člověk opisuje data z papíru, obvykle je má položená vedle monitoru. „Tím, jak neustále kroutí hlavou na jednu stranu, velmi trpí krční páteř,“ podotýká Jiří Vrána. Důsledky namáhání krční páteře mohou být hlubší než jen její bolest. Postižený trpí závratěmi a bolestmi hlavy. Mimochodem, stejné potíže byly rozpoznány i u mnoha pokladních ze samoobsluh. Jejich krční páteř je totiž namáhána stejným způsobem.

Mrkání nám prospívá
Zní to zvláštně, ale tzv. tenisový loket nemusí vzniknout jen z náruživého provozování bílého sportu. Takový loket si lze snadno pořídit i před obrazovkou svého počítače. Při dlouhodobé práci se špatně umístěnou klávesnicí a především při práci s myší je nadměrně namáhán loketní kloub. Proto i počítačový expert, který viděl tenisový dvorec jen na playstationu, může mít stejné potíže jako třeba Roger Federer.
Je pochopitelné, že dlouhá doba strávená před počítačem extrémně namáhá i zrakové orgány. Oči pálí, protože člověk sedící před obrazovkou méně mrká a oko tak vysychá. Někteří lidé jsou i náchylnější k zánětům spojivek. Lidské oko není zvyklé na to, že dlouhodobě ostří jen na jediný bod. Konkrétní studie vlivu dlouhodobé práce s počítačem na lidský zrak však zatím neexistuje. Zejména proto, že vznik vad zraku je velmi individuální a těžko je proto zobecňovat.

Závislost jako na heroinu
Kdo tráví u počítače většinu svého volného času, nemusí trpět jen fyzickými problémy. Lidská psychika je velmi křehká záležitost a jejímu nahlodání může snadno přispět i svítící monitor. Řada mladých „pařmenů“, kteří se po většinu svého času pohybují ve virtuálním světě, má velké problémy s tím, jak vyřešit situace, které přináší reálný život. Omezuje se u nich schopnost komunikace, ztenčuje se slovní zásoba a člověk může mít problém i navazovat kontakty a vztahy.
Psychické problémy vztahující se k počítačům se však nutně nemusí týkat jen mladé generace. I starší lidé mohou po dlouhých večerech strávených nikoliv se svým milým či se svou milou, ale u blikající obrazovky trpět depresemi nebo nespavostí.
Velkým nebezpečím je pak závislost na počítačích, zejména na počítačových hrách. Ta může být srovnatelná se závislostmi na alkoholu nebo na drogách. Podle loňské německo-britské studie přes deset procent lidí hrajících pravidelně počítačové hry jeví známky této závislosti. Tito lidé jsou schopni „pařit“ až 40 hodin týdně. Tato závislost je nejvíce rozšířená ve východní Asii, kde už byly zaznamenány případy úmrtí způsobené naprostým vyčerpáním po mnohahodinové virtuální střílečce. Ovšem ani Evropané nezahálejí a Asii pomalu dohánějí. Například ve Francii šedesát procent hráčů přiznalo, že už nejméně jednou hráli deset hodin bez přestávky.

Jak problémům předcházet?
Počítače se staly již neodmyslitelnou součástí našich životů a těžko se jim lze vyhnout. Možná zdravotní rizika přitom lze snadno minimalizovat. Zapomeňte na to, že nos má být doslova přilepený na monitoru. Optimální vzdálenost mezi obrazovkou a okem by měla být minimálně půl metru. Horní okraj obrazovky by se měl nacházet ve výšce očí. Od věci není ani investice do moderních LCD monitorů, které oči tolik nedráždí.
Lékaři doporučují časté přestávky v práci – pokud možno ne na „cigáro“, protože to také zdravotnímu stavu zrovna dvakrát neprospívá. Prevencí proti počítačovým nemocem může být cvičení, i když v práci se vystavujete riziku, že vaši kolegové budou na vás koukat jako na zjevení, až vás přistihnou, jak pod stolem děláte kliky.
Důležité rovněž je, aby myš byla umístěna ve stejné rovině jako klávesnice. Pokud se totiž nachází v nějaké nevhodné poloze, uživatel musí nepřirozeně ohýbat klouby a vytáčet lokty. A jak zabránit psychickým problémům, kterými dlouhodobá práce s počítačem hrozí? Především tím, že se člověk naučí počítač vypnout, odhodí pokud možno stresy a svůj volný čas nebude trávit před monitorem. V příjemné hospůdce mezi svými přáteli bývá přece jenom lépe. (TO JE TEDY ZDRAVOTNÍ DOPORUČENÍ !!)

Závislost na internetu je i čínský problém
Pryč jsou ty doby, kdy Říše středu byla obklopena Velkou čínskou zdí a její ilegální překročení se trestalo smrtí. Dnes se Čína otevírá světu a zvláště mladí lidé chtějí žít podobně jako jejich vrstevníci v USA a v Evropě. Ač je čínský internet často tvrdě cenzurován, Číňané před ním tráví stále více volného času.
Až 20 milionů mladých Číňanů celý den sedí u svého monitoru, kde chatují nebo hrají nejrůznější hry. A tak Čína poznává nový fenomén – závislost na internetu. V Pekingu byla již v roce 2005 otevřena první klinika, kde se lidé trpící touto závislostí léčí. Ta je součástí střediska pro odvykání „klasických“ závislosti, ať už na drogách nebo na alkoholu. Samotná léčba trvá dva týdny a mladí muži, kteří tvoří většinu internetově závislých, v ní podstoupí psychologickou terapii, kromě ní berou léky a cvičí. Je ovšem otázkou, zda tak krátký pobyt v léčebně dokáže mladé lidi trvale tohoto návyku zbavit.

Hrou proti obezitě
Pokud se počítačová hra využije dobrým způsobem, může zdraví i prospět. Američtí výzkumníci vymysleli hru, která má omezit sklon ke gamblerství, ale i k obezitě – v USA je údajně až 20 % dětí obézních. Funguje docela jednoduše, hra s názvem Neuvěřitelná dobrodružství potravinového detektiva se totiž po dvaceti minutách sama vypne a začne fungovat až po hodině, takže děti nemůžou před počítačem dlouho vysedávat. Otázkou ovšem je, zda si během té doby milé dítko raději nezapne nějakou tu střílečku, která žádné sebevypínací tendence nemá.  

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz