Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 18.4.2008

Tak jako každý měsíc redakce 21.STOLETÍ zapátrala po zajímavých produktech, které vznikly pod rukama vývojářů a technologů. To nejzajímavější vám nyní přinášíme. Potkáme se s horkými novinkami i s mnohými kuriozitami.

Nejmenší procesor od Intelu: Trpasličí čip

Již v průběhu tohoto roku se na trhu objeví miniaturní procesor od společnosti Intel. Procesory jsou speciálně navrženy pro mobilní internetová zařízení (Mobile Internet Devices – MID) a pro novou kategorii jednoduchých, cenově dostupných přenosných počítačů. Celý čip měří méně než 25 mm2, a je tedy nejmenším čipem, navíc s nejnižší spotřebou energie, jaký doposud společnost Intel vyrobila.
+ Nízká spotřeba, rozměry
– Je otázkou, zda bude možné jej využít ve všech druzích počítačů


Moře do každé domácnosti: Lampa s neuvěřitelnými efekty

Potřebujete odpočinek. A nějaký netradiční? Češi sice nemají moře, ale s lampou s poněkud krkolomným názvem The RelaxStyle Room Palette Effect si jej mohou vytvořit doma a zrelaxovat u něj. Tato lampa totiž dokáže vyvolat opravdu zvláštní světelné efekty, takže člověk má dojem, že se nachází pod hladinou moře třeba kdesi v Karibiku.

+ Neotřelý nápad
– Na český trh se zřejmě ještě dlouho nedostane
Předpokládaná cena: 1 400 Kč


Extrémně tenký notebook: ThinkPad X300

Jen osmnáct a půl milimetru je tlustý či spíše tenký notebooky ThinkPad X300 od společnosti Lenovo. Notebook kombinuje množství nejnovějších technologií jako pevné disky SSD (solid-state drive), LED podsvícení displeje s možností automatické korekce jasu podle okolních podmínek, prodlouženou výdrž baterie a rozšířené možnosti bezdrátového připojení.
+ Rozměry
– Tak lehké přístroje člověk ztratí ani neví jak
Předpokládaná cena: 59 900 Kč


Hobit mezi notebooky: Pro studenty na cestách

A ještě jeden lehoulinký notebook. Asus Eee PC 4G je veliký jako půlka běžného notebooku a jeho váha nepřesahuje jeden kilogram. Je vybaven malým, leč kvalitním displejem, klávesnice je zde malá, což ovšem neznamená, že by ji scházela některá tlačítka. Tento prťavec má rovněž vše, co je potřebné, aby se jeho uživatel mohl napojit na internet

+ Revoluční řešení disku, místo klasického zde najdeme čtyřgigovou paměť SSD.
– Nižší kapacita baterie
Předpokládaná cena: 8 000 Kč


Chytrý klíč: Jak zmást zloděje

Zámek s klíčem Kwickset´s Smartkey se sice na první pohled tváří jako obyčejný, ale proti svým kolegům má jednu výhodu: dokáže se učit. Pokud někdo často ztrácí své klíče, stačí do zámku vložit speciální adaptér a zámek se přizpůsobí novému klíči. Tímto způsobem lze třeba měnit klíč každý týden, čímž se potenciálním zlodějům jejich „práce“ docela ztíží.

+ Větší bezpečnost
– Kdoví, kdy zloději začnou falšovat i adaptéry na učení zámku
Předpokládaná cena: Okolo 1 000 Kč


Klavír budoucnosti: Pro kosmonauty – umělce

Klavír je bezesporu jedním z nejnádhernějších hudebních nástrojů. Dalo by se říci, že už na něm nelze nic vylepšovat. Klasický design Petrof však vůbec není nutností. Při pohledu na Schimmel Pegasus Grand Piano se člověku vybaví možnost klavírního koncertu kdesi v kosmu. Zvuk má ovšem tento nástroj klasický, Beethovenův Klavírní koncert č.5 na něm virtuoz přehraje bez problémů.

+ Zajímavý design
– Na světě je zatím jediný prototyp

Předpokládaná cena: 2 000 000 Kč


Myš ze dřeva: Příjemné ovládání počítače

Že by návrat tradičních materiálů? Proč ne. Dosud byly počítačové myši vyráběny z plastů. Myš zvaná Jupiter je však dřevěná. Vejde se do dlaně a je ovládána sklápějícími tlačítky. Po klasických myších je to poněkud nezvyk, ale myš je do ruky příjemná a ovládání kurzoru na obrazovce počítače je snadné.

+ Dřevo je prostě dřevo
– Těžko odhadnout životnost myši

Předpokládaná cena: 2720 Kč


DVD přehrávače na cesty: Zbraň proti nudě

Přenosné DVD přehrávače získávají stále větší popularitu. Výrobci si jsou toho vědomi a třeba Panasonic na tento trend zareagoval produkty s označením DVD-LS83 a DVD-LS86. Ty jsou osazeny 8,5palcovými displeji a nabízejí nadstandardní výdrž baterie: DVD-LS83 a DVD-LS86 se mohou pochlubit šestihodinovým respektive až třináctihodinovým provozem, což je mezi přehrávači naprostý rekord a činí z tohoto modelu ideálního průvodce pro ty, kdo tráví dlouhé hodiny na cestách.

+ Cesta snadněji uteče
– Pro řidiče naprosto nevhodné

Předpokládaná cena: 6 995 resp. 8 495 Kč

Sekání trávy bez námahy: Béda Trávníček by se divil

Roboti v domácnostech zvládnou leccos. Umyjí nádobí, vyluxují nebo třeba posekají trávník na zahradě. Automatická sekačka od Husquarny poseče na jedno nabití za 40 minut 700 metrů čtverečních trávníku. Žije si naprosto autonomním životem, může být naprogramována třeba na to, že jeden den v týdnu vyjede na zahradu a začne sekat. Více se už o ní její majitel nemusí starat.

+ Konec bolavých zad
– Celkem vysoká cena
Předpokládaná cena: 80 000 Kč

Sprcha kosmického věku: 18 stříkaček ovládaných počítačem

Kdo rád tráví ve sprše svůj volný čas a má dost peněz, může si pořídit vskutku neotřelý sprchový kout. Osmnáct sprchových vývodů, umístěných po stranách, na stropě i na podlaze spolehlivě zaručí, že během sekundy bude člověk umytý až do morku kostí. Vše je ovládáno počítačově, takže se není nutné bát, že z jedné strany poteče voda ledová a ze strany druhé bude stříkat vařící voda.

+ Snadné ovládání
– Klasická sprcha je levnější a svůj účel splní dostatečně
Předpokládaná cena: okolo milionu korun

Projektor pro výuku: Epson EMP-400We
Projektor Epson EMP-400We s ultrakrátkou projekční vzdáleností poskytuje ostrý obraz o úhlopříčce 60 palců ze vzdálenosti pouhých 65 cm od promítací plochy a odstraňuje stínový efekt, který může způsobit osoba nebo předmět stojící před promítací plochou. Proto se ideálně hodí pro použití s interaktivními bílými tabulemi a umožňuje učitelům i žákům psát na tabuli, aniž by blokovali dráhu světla od projektoru k tabuli.

+ Vybaven funkcemi, které zajistí, že jej budou používat pouze oprávněné osoby.
– Pro školy přece jen vyšší cena

Předpokládaná cena: 48 280


Svítící kolo: S úsměvem na silnici

Vidět a být viděn, to je základní pravidlo silničního provozu. Nový bicykl britského designéra Moritze Waldemeyera toto pravidlo naplňuje vrchovatě. Je totiž doslova posetý svítícími LED-diodami a na silnici tudíž nepřehlédnutelné. Možná natolik, že řidiče zaujme natolik, že se na chvíli přestanou věnovat ovládání svého vozu.

+ Nepřehlédnutelnost
– Přece jen, není to příliš extravagantní?

Předpokládaná cena: 80 000 Kč.


Kolo do oblak: Jak si snadno vyčistit okap

Bicykl se nemusí využívat jen ke sportovním účelům. Kolo může dobře posloužit i k výškovým pracím. Samozřejmě, že klasické horské kolo by k takovým účelům vhodné nebylo. Ale kolo Skywalker, které je vysoké téměř čtyři metry, se dá použít k čištění střech, okapů nebo k dalším činnostem, které nemohou probíhat na pevné zemi.

+ Zajímavý nápad
– Na silniční projížďky se poněkud nehodí

Předpokládaná cena: 35 000 Kč

 

Knihovna a křeslo v jednom

Pokud máte malý byt a knihovna se do něj nevejde, designéři nabízejí řešení. Má podobu křesla, které však zároveň slouží i jako knihovna. Pokud však nejste fanoušky literatury a raději si pustíte DVD s filmem, křeslo se dá upravit i jako videotéka.

+ Vhodné do malých prostor
– Není nad klasickou knihovnu

Předpokládaná cena 10 000 Kč

Předchozí článek
Další článek
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz