Domů     Příroda
Jak vyzrát na pavoučí kanibaly? Genetickým podrazem!
21.stoleti 18.4.2008

Ač se mnoho lidí pavouků štítí, i tento osminohý hmyz může být v mnoha oblastech užitečný. Například pavoučí vlákno je pevnější nejen než ocel, ba dokonce i než kevlar, což je materiál, ze kterého se vyrábějí neprůstřelné vesty. Jenže, přimět pavouky, aby svůj poklad dobrovolně odevzdávali, je docela složité. 21. STOLETÍ vím prozradí, jak se s tím nyní vědci vypořádali.Ač se mnoho lidí pavouků štítí, i tento osminohý hmyz může být v mnoha oblastech užitečný. Například pavoučí vlákno je pevnější nejen než ocel, ba dokonce i než kevlar, což je materiál, ze kterého se vyrábějí neprůstřelné vesty. Jenže, přimět pavouky, aby svůj poklad dobrovolně odevzdávali, je docela složité. 21. STOLETÍ vím prozradí, jak se s tím nyní vědci vypořádali.

Ač lidstvo vymýšlí stále nové a dokonalejší materiály, přírodě se jen tak nevyrovná. Vždyť pavoučí vlákno, je pětkrát pevnější, než stejně tlusté nebo spíš tenké ocelové lanko. Už několikrát se stalo, že samičky pavouků (samci vlákna neprodukují) byly jako tkadleny vrženy do výrobního procesu. Obvykle neúspěšně.

Pavoučí farmy? Kanibalismus.

Po celá staletí se lidé pokoušeli pavoukům jejich vlákno „ukradnout“. Například již v 18. století Francouz Bon de Saint-Hilaire zřídil svou vlastní pavoučí farmu. Jeho sny, že se stane hedvábným magnátem, však brzy vzaly za své. Pavouci totiž byli uzavřeni v jednom prostoru a postupně se požrali navzájem.
Současní vědci, vědomi si minulých omylů, jdou na věc jinak. Na pomoc jim přicházejí nejmodernější technologie, zejména genetické inženýrství. Před několika lety američtí výzkumníci navrhli hodně netradiční způsob získávání pevného vlákna a to jeho získáváním ze struků koz. Japonští badatelé z naganské univerzity se však nyní vydali jednodušší cestou. Pavoučí geny vpravili do housenky bource morušového, ze kterého získává lidstvo vlákna pro výrobu hedvábí již déle než 5000 let. A výsledky experimentu jsou velmi nadějné. Japonci získali vlákno, které mnohem odolnější a pevnější, ale zároveň i jemnější než obyčejné hedvábí.

O pavoučí tajemství se zajímá i armáda
V praxi vše vypadá tak, že do vajíček bource je vstříknuta genetická informace pocházející z pavoučího druhu Nephila clavata. Zámotky, které poté housenky produkují, obsahují celých deset procent pavoučích proteinů. „Je to teprve jen začátek. Věříme, že se nám tento podíl podaří zvýšit až na padesát procent,“ tvrdí vedoucí výzkumného týmu profesor genetiky hmyzu, Masao Nakagaki.
O takový pevný a zároveň pružný materiál má samozřejmě zájem armáda. Ale mnohé možnosti jeho využití naskýtá i civilní sektor. Pavoučí vlákno by své uplatnění našlo v chirurgii, v optice, ve výrobě tenisových raket nebo rybářských vlasců. Jistě není bez zajímavosti, že některé druhy pavouků dokáží vyrobit až sedm druhů vlákna. Samotné vlákno se skládá ze tří druhů proteinů, které se od sebe zásadním způsobem liší. Jeden protein zajišťuje pružnost, pro pavoučí síť nezbytnou. Letící moucha, která do takové pavučiny narazí má dost energie a právě pružný protein ji pohltí. Další dva proteiny pak síť zpevňují. V podstatě se tedy jedná o kompozitní materiál (mezi kompozity patří například železobeton).
Vývoj v této oblasti napovídá, že pavoučí vlákno bude v praxi využíváno čím dál častěji. Kromě jeho získávání z geneticky pozměněného bource se někteří vědci věnují i jeho umělé výrobě. To už však je jiná kapitola.

Legendy o bourci morušovém
V Číně se traduje legenda o objevu hedvábí císařovnou Xi Ling-Shi. Císařovna údajně popíjela pod stromem čaj a do šálku jí spadl zámotek. Vytahovala jej ven, ale konec vlákna se jí omotal kolem prstu. Když odmotala všechno hedvábí uviděla kuklu a zjistila tak, že zdrojem toho hedvábí byla kukla.
Číňané si žárlivě střežili své znalosti o výrobě hedvábí. Jiná legenda praví, že jedna čínská princezna propašovala vajíčka bource morušového do Japonska, ukrytá ve svých vlasech a od té doby Japonci začali pěstovat bource a používat hedvábí. Jako zajímavost se uvádí, že na výrobu jednoho kimona je potřeba hedvábí z 2100 housenek bource morušového.

Předchozí článek
Související články
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz