Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.2.2008

Co všechno je člověk vymyslet, nad tím někdy zůstává rozum stát. To, že se neustále vyvíjejí a zlepšují existující technologie, to asi málokoho překvapí. Ale spojení lampy a počítače? Kočka, která s vámi vede rozhovor? Stolní fotbal proti robotovi? Na všechny tyto záležitosti se v naší pravidelné rubrice podíváme podrobněji.

Laserová televize
Japonská společnost Mitshubishi představila televizi, která možná bude časem určovat vývoj v tomto odvětví. Laserová televize poskytuje lepší kvalitu obrazu a 1,8x větší rozsah barev, než jaké může nabídnout LCD či obrazovky z tekutých krystalů vůbec. A nejen to, tento druh televizoru by měl lepší obraz a barvy, než jaké může nabídnout plazma.

+ lepší obraz než kdykoliv předtím
– vyšší cena a každý revoluční typ jakéhokoliv výrobku má ze začátku své mouchy
Předpokládaná cena: 120 000 Kč

Monitor z jiné planety
Obrazovka do zahnutá oblouku, která hráče počítačových her doslova „vcucne“. Na první pohled vypadá tento monitor jakoby z jiného světa. Zatím se jedná bohužel pouze o prototyp, takže milovníci počítačových her si na ni budou ještě muset nějakou dobu počkat

+ neopakovatelný herní zážitek
– od prototypu k sériové výrobě uplyne dlouhá doba
Cena: neuvedena

Vůz pro Batmana
Když Gotham City bylo ohroženo nějakým padouchem, Batman nasedl do svého vozu a město zachránil. Batmanovo auto však nebylo obyčejné, mělo spoustu neskutečných funkcí. Na detroiském autosalonu byl představen vůz, který svým designem nemá k Batmanově autu daleko. Mazda Furai je sportovní, přesto ekologický vůz, jehož název lze přeložit jako „šumění větru“. Vůz pohání 450 koňový rotační motor, jemuž jako palivo slouží ethanol.

+ šetrný k životnímu prostředí
– určen pouze na americký trh
Cena: Zatím neuvedena

Počítač s muší váhou
V miniaturizaci jsou Japonci bezesporu mistři. Společnost Toshiba představila notebook s označením Portégé R500, jehož tloušťka je 19,5 milimetru a váha 779 gramů. Miniaturních rozměrů bylo docíleno zmenšením základní desky, která zabírá pouze 25 % plochy notebooku a váží 20 gramů. Celý systém stojí na technologii Intel® Centrino™ Duo a procesoru Intel® Core™ 2 Duo U7600.

+ Můžete ho vzít všude sebou
– Můžete ho také snadněji ztratit
Předpokládaná cena: 64 000 Kč

Fotbal proti robotovi
Hrajete rádi stolní fotbal a nemáte po ruce protihráče? Brzy by to už nemusel být problém. Můžete si zahrát proti robotovi. Na jedné straně klasickým způsobem ovládáte táhly svůj tým. Na straně druhé je na táhla napojen počítač. Celý princip vznikl na koleji jedné z amerických univerzit a zatím existuje jen prototyp. Je ovšem otázkou času, kdy se výroby ujme nějaká prosperující japonská společnost.

+ K fotbálku již není nutný protihráč
– Hrát s člověkem je přece jen větší zábava
Cena: U protypu zatím neuvedena

Fotoaparát pro špiony
Fotografovat a nebýt nápadný? Pokud máte svůj přístroj zabudovaný v pásku u kalhot, není nic jednoduššího. Aparát může nejen fotit, ale natáčet i videa nebo nahrávat zvuk. Výrobcem přístroje je společnost Ajoka a ocení ho nejen špioni, ale třeba i investigativní žurnalisté.
+ Nenápadnost
– Těžší zaměřování
Předpokládaná cena: 4 000 Kč

Křeslo nebo tank?
Pod pojmem aktivní odpočinek si asi každý představuje něco jiného. Americká společnost Tankchair má o tomto termínu představy zcela specifické. Vyvinula křeslo, které je vybaveno pásy, takže se může pohybovat téměř jako tank. Zda toto zvláštní sedátko bude v budoucnosti třeba i opancéřováno, o tom se výrobce zatím nezmiňuje.

+ Využití i pro handicapované
– Do domácnosti se takové křeslo asi příliš nehodí
Předpokládaná cena: 40 000 Kč

Multifunkční lampa
Čínský designér Seungchan Lee navrhl lampu, která nejen že svítí tak, jak by se u slušně vychované lampy dalo předpokládat, ale i umí i spoustu dalších věcí. Funguje i jako počítač, je vybavena čtyřmi OLED obrazovkami. Ty mohou zobrazovat obrázky, videa, ukazovat stav vlhkosti a teploty v bytě. „Turning lamp“ je ovládána dotykovou klávesnicí.

+ Zajímavý nápad,
– který se však zřejmě neujme
Cena: Neuvedena

Kočka – robot
Kočka, která s člověkem komunikuje? Ano, ale musí pocházet od japonské společnosti Sega toys. Mňoukající i mluvící robot skutečně vypadá jak kočka, ale na rozdíl od živých koček se sama od sebe lísá se, vyžaduje drbání a hlazení. Jako hračka pro děti by se však asi nehodila, protože hlas kočky namluvila jedna japonská pornoherečka.

+ Věrná podoba
– Živé zvíře nic nenahradí
Předpokládaná cena: 25 000

8 giga do kapsy
Nový USB disk DT400 od společnosti Kingston je k dispozici s kapacitou až 8 GB a dokáže pracovat na více systémech. Kromě standardní synchronizace souborů je zde tzv. Universal Mail Format1, jenž uživatelům umožňuje mít na hostitelském PC po ruce své e-maily, a to i v případě, že takový počítač nepodporuje primárního poštovního klienta uživatele – pracuje s formáty Windows Mail, Outlook, Outlook Express nebo Lotus Notes.

+ Kompatibilní s více systémy
Předpokládaná cena: 2000 Kč

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz