Domů     Medicína
Prostata dokáže potrápit
21.stoleti 18.1.2008

Kolem mužů všeho věku obchází strašidlo onemocnění prostaty. Rádo mění podobu – od zánětu, přes nezhoubné bujení až po obávanou rakovinu prostaty. Ta je u nás třetí nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor!Kolem mužů všeho věku obchází strašidlo onemocnění prostaty. Rádo mění podobu – od zánětu, přes nezhoubné bujení až po obávanou rakovinu prostaty. Ta je u nás třetí nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor!

„Chlapec, jenž se dnes narodí, má asi šestnáctiprocentní riziko, že onemocní karcinomem prostaty a asi tříprocentní riziko, že na toto postižení zemře,“ upřesnil pro 21. STOLETÍ prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc., zástupce přednosty urologické kliniky VFN v Praze. Je předsedou České urologické společnosti.

Trápení přichází v mnoha podobách
Zatímco ještě před deseti roky u nás na 100 000 mužů připadalo 23 případů rakoviny prostaty, dnes je to již 88 postižení, která většinou jsou předzvěstí trýznivé smrti.
Té se nemusejí bát lidé mladšího a středního věku, když je v období sexuální aktivity zaskočí zánět prostaty. Prchá díky léčbě antibiotiky.
Všechny muže asi od padesáti výše si za oběť vybírá nezhoubné zbytnění. Mezi padesátníky ho má pětina, kolem šedesátky postihuje asi 60 % mužů, ještě o deset procent víc trápí sedmdesátníky. Naštěstí účinnou léčbu potřebuje pouhá čtvrtina tohoto počtu. U některých vyvolává nepříjemné fyzické a občas i psychické obtíže: Působí problémy s močením, což často doprovázejí narušené sexuální funkce jako je erekce a ejakulace. Také zde se osvědčují léky, v horším případě operace.

Vědci vědí, že karcinom se často dědí
Mnohem tragičtější je rakovina prostaty. Lze ji vyléčit jen když se zjistí včas. Nádor nesmí přestoupit přes hranice prostatické žlázy, jinak přichází trýznivá bolest vrcholící mučivou smrtí. Lékaři spoléhají na radikální operaci nebo ozáření. Bohužel, zákeřný nádor se ve stadiu, kdy ho lze ještě vyléčit, se snaží neprojevit.
„Známe hlavní tři rizikové faktory vzniku karcinomu prostaty – věk, rasu a rodinnou anamnézu“, řekl 21. STOLETÍ prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc., z Urologické kliniky FN Brno, Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Rakovina podstaty s věkem narůstá daleko rychleji než u jiných zhoubných nádorů. Pokud jde o rasu, neslavný primát v riziku mají černoši. Vznik karcinomu souvisí s narušením genetické informace. A jakpak je to s rodinnou anamnézou. Prof. Pacík upřesnil: „Jestliže se karcinom prostaty vyskytne u tří členů rodiny nebo se onemocnění vyskytne ve třech generacích rodiny anebo jestliže u dvou příbuzných vznikl ve věku mladším 55 let, potom riziko karcinomu stoupá z původních šestnácti až na 50 procent!“
V takových rodinách se doporučuje začít se sledováním již ve věku od 40 let.
Ovšem ani jinde není pravidelné důkladné prohlížení vůbec na škodu!Předstojná žláza se představuje
Prostata (předstojná žláza) patří s nadvarlaty, chámovody a semennými
váčky k pohlavním orgánům muže. Je součástí reprodukčního
systému.
Tvoří svalově – žláznatý orgán pod spodinou močového měchýře, obepíná část močové trubice. Skládá se z velkého množství drobných žlázek spojených stovkami vývodů, které vedou jejich sekret až do močové trubice. Tu utlačuje, takže někdy způsobuje problémy s močením.
Prostata roste spolu s věkem .Vytváří asi třetinu množství nosné tekutiny pro spermie na jejich oplozovací misi za ženskými vajíčky. Těsně za prostatou si hoví semenné váčky. Společně s ní produkují ejakulát, který při pohlavním vyvrcholení vychází z těla ven. Ještě předtím se promyšleně spojuje se spermiemi rodícími se ve varlatech. Hlavním posláním prostaty je tedy reprodukce. Někteří vědci se domnívají, že též chrání reprodukční systém před možnou infekcí ze systému močového. (Prostata řecky znamená stojí před či ochránce.)

S vitaminem D to jde!
Vědci nyní znovu potvrdili, že účinnou prevencí proti rakovině prostaty u většiny mužů je vitamin D. Vyskytuje se v rybích játrech (hlavně tresčích), rybím oleji, v mořských rybách (sardinky, sledi, makrely, lososi), dále v mléku a výrobcích z něj, vejcích, ořechách…Mohutným zdrojem je ultrafialové záření; slunění se zas nemůže přehánět, aby nás nepostihl jiný druh rakoviny – kůže!

Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz