Domů     Medicína
8 nejjistějších způsobů, jak si zaručeně zkrátit život
21.stoleti 18.1.2008

Lidé si často myslí, že jejich těla vydrží téměř vše. Sice vědí o tom, že zdravý životní styl může prodloužit zdraví, nicméně to ještě není motivace k tomu, aby se připravili o příjemné chvilky připravené spoustou zlozvyků. Jenže na první pohled neškodné prohřešky opravdu zabíjejí. Světová zdravotnická organice WHO spočítala, že ve vyspělých zemích 40 % všech příčin úmrtí vyplývá ze špatného životního stylu.Lidé si často myslí, že jejich těla vydrží téměř vše. Sice vědí o tom, že zdravý životní styl může prodloužit zdraví, nicméně to ještě není motivace k tomu, aby se připravili o příjemné chvilky připravené spoustou zlozvyků. Jenže na první pohled neškodné prohřešky opravdu zabíjejí. Světová zdravotnická organice WHO spočítala, že ve vyspělých zemích 40 % všech příčin úmrtí vyplývá ze špatného životního stylu.

1. Kouření
Konkrétní rada: Kuřte více než krabičku cigaret denně po dobu minimálně 15 let
Hlavní cíl: rakovina plic, bronchitida a rozedma plic
Míra zkrácení života: 15 let
Šance na úspěch: 85 %

Ve vyspělých zemích světa se následky kouření na celkové úmrtnosti podepisují téměř 20 % (u nás je to kolem 18 000 lidí ročně). Hlavním nepřítelem plic přitom je dehet, který narušuje plicní tkáně a zvyšuje riziko rozvoje rakoviny plic (nejrozšířenějšího typu zhoubného bujení v ČR).
Nejlepší postup pochopitelně je kouřit v co nejvyšší míře a nikdy nepřestat. Ale ani pokud vám například finanční prostředky po 15 letech nedovolí pokračovat, není nic ztraceno. Zcela nedávný výzkum prokázal, že i po ukončení kouření zůstávají některé geny přepnuté na kuřácky režim a nikdy už se nevrátí do své původní funkce. „Geny zodpovědné za dělení buněk, nástup chronické bronchitidy a rozedmy plic zůstávají i po 20 letech po ukončení kouření u změněné funkce,“ píše se v práci fyziologů z kanadské Vancouverské univerzity.
Aby toho nebylo pro kuřáky málo, zvyšují si i šanci na další druhy rakoviny. Dokonce i na takovou lahůdku, jakou je rakovina pankreatu. Tento záludný nádor má tu úžasnou vlastnost, že jej déle než pět let přežijí jen 4 % pacientů. Je tomu přibližně tři roky, kdy američtí vědci prokázali, že kuřáci si urychlují nástup dědičné formy této choroby. „U kuřáků se dědičná forma rakoviny pankreatu objevuje před 50. rokem věku, tedy asi o 15 let dříve než u nekuřáků,“ tvrdí autoři studie.

2. Obžerství
Konkrétní rada: Cpěte se tučnou stravou (zvláště uzeninami a smaženými pokrmy) prakticky celý den a v co největším množství. Důležité je se u toho moc nehýbat.
Hlavní cíl: nadváha minimálně 30 kg, cukrovka, poruchy oběhového systému, rakovina zažívacího a vylučovacího ústrojí
Míra zkrácení života: 20 let
Šance na úspěch: 75 %

Nemoci vyplývající z obezity, tedy cukrovka, poruchy oběhového systému a zažívacího traktu se u nás na úmrtnosti dohromady podílejí více než 10 %. Nadváhou přitom u nás trpí 40 % lidí. Už jen tím, že se zařadíte mezi ně, získáte téměř 30% šanci na podstatné zkrácení života. Těžká obezita (velmi přibližně nad 30 kg nadváhy) spojená s hojnou konzumací nezdravých potravin je téměř jistou vstupenkou do expresního rychlíku s konečnou stanicí Smrt.
Nejčastějšími poruchami, spojenými s obezitou, jsou cukrovka, degenerativní poruchy kloubů a páteře a kornatění tepen, spojené se zvýšeným rizikem mozkové mrtvice nebo infarktu. Méně často zmiňovanými následky jsou různé typy rakoviny, a to nejen zažívacího traktu, ale i vylučovacích a pohlavních orgánů.
Pokud si chcete potíže s obezitou pojistit, doporučujeme i nadměrnou konzumaci alkoholu, která vaše přetěžovaná játra potrápí ještě mnohem více. Metabolické poruchy na sebe nenechají dlouho čekat.


3. Nedostatek spánku
Konkrétní rada: Spěte méně než 6 hodin denně, občas vynechejte postel úplně a hlavně do ní nelezte v pravidelném režimu
Hlavní cíl: psychologické poruchy a oslabení imunitního systému
Míra zkrácení života: 10 let
Šance na úspěch: 55 %

Prakticky všechny studie z poslední doby se shodují ve dvou bodech. Lidé už teď spí méně, než by měli, a tento trend se neustále prohlubuje. Zatímco v 60. letech jsme v posteli trávili přibližně 8 hodin denně, dnes už to je méně než 7 hodin. Nevyspalí lidé se častěji dopouštějí chyb, které mohou mít fatální následky – od mikrospánku v autě, po přehlédnutí varovné kontrolky u jaderného reaktoru. „Kolem 5 % dopravních nehod je důsledkem nevyspalosti řidičů,“ uvádí se v americké studii příčin nehodovosti z roku 2006.
Na první pohled méně závažné následky zanechává nedostatek spánku na naší psychice. Nejsme schopni se soustředit, zhoršuje se nám paměť a jsme náchylnější k depresi. Deprese přitom ve vyspělých zemích světa mají nezanedbatelný podíl na úmrtnosti. Dalším důsledkem je snížená odolnost vůči působení stresu a nedostatečná imunita.

4. Časté řízení automobilu
Konkrétní rada: Najezděte ročně minimálně 40 000 km, nejlépe po D1 a nedodržujte žádné dopravní předpisy.
Hlavní cíl: smrtelná zranění při autonehodě
Míra zkrácení života: široké rozmezí od 5 do 60 let
Šance na úspěch: 75 %
V současnosti se u nás automobilové nehody podílejí na celkové úmrtnosti přibližně jedním procentem. V Čechách řídí každý druhý občan, takže pokud nejezdíte dvakrát více kilometrů než průměrný český řidič, zvýšíte si tuto pravděpodobnost hned o čtyřnásobek. Většina smrtelných nehod je zapříčiněna nedodržením předepsané rychlosti (60 %), a mnohdy tomu napomáhá konzumace alkoholu. Statisticky nejnebezpečnější silnicí je přetěžovaná dálnice D1 spojující Prahu s Brnem. Ke zkrácení života o dlouhou řadu let tedy stačí opravdu málo. Posilnit se alkoholem, sednout do auta a vyrazit na D1. O zbytek se už nemusíte starat a svého cíle dříve či později pravděpodobně dosáhnete. Pokud si tedy nenecháte dříve sebrat řidičský průkaz.

5. Ignorování lékařů
Konkrétní rada: V žádném případě si rady lékařů neberte k srdci a hlavně nedobírejte léky poté, co se vám uleví.
Hlavní cíl: oslabení imunity, selhání jater nebo oběhového systému
Míra zkrácení života: 20 let
Šance na úspěch: 60 %

Mějte vždycky pravdu. Lékaři jsou taky jen lidé a i ty jejich přístroje mívají poruchy. Vaše intuice je spolehlivější diagnostik a hlavně vaše pohodlí má vždy přednost.
Klinické odeznění běžné angíny se může projevit již čtvrtý den po začátku užívání antibiotik. Ne všechny bakterie jsou však po tomto období překonány a mohou se v těle nadále množit. Důležité je, že přežívají ty bakterie, které jsou k antibiotiku nejodolnější. Pokud pacient léky nedobere, nejenže se vystavuje riziku následných zdravotních problémů, ale také připravuje ideální podmínky pro vznik rezistentního kmene bakterií, na které už příště stejně antibiotikum nemusí zabrat. „Příčinu nutnosti dobírání antibiotik zná pouhých 5 % českých pacientů,“ odhaluje nelichotivou statistiku studie České lékařské komory.
Pacienti mají tendenci lehčí onemocnění bagatelizovat a brát si z rad lékaře jen to, co se jim hodí. S chřipkou jsou v posteli pouze do okamžiku, kdy jim teplota klesne pod 38 oC, dietu pro snížení obsahu cholesterolu a snížení nadváhy nedodržuje 70 % pacientů.

6. Návštěva tropů bez očkování
Konkrétní rada: Zajeďte si třeba do Indonésie a vezměte to přes Kambodžu nebo Keňu. V žádném případě nevyhazujte peníze za jakékoli očkování, zejména proti žluté zimnici nebo choleře.
Hlavní cíl: blízké seznámení s bandou agresivních virů a bakterií nebo některých roztomilých tropických 

Míra zkrácení života: 30 let

Šance na úspěch: 90 %



Život v civilizovaných zemích mírného pásma je vcelku nudný. Většinu smrtelných a zároveň snadno přenosných chorob se nám podařilo vymýtit a organizovanější parazité (jako například prvoci) si do našich šířek moc netroufají (zatím). Člověk si tu může uhnat nepříjemnosti leda při mazlení s klíšťaty nakaženými boreliózou nebo encefalitidou, ale vzhledem ke kvalitě lékařské péče jsou i tyto situace při včasné návštěvě nemocnice dobře řešitelné. Pokud však chytnete žlutou zimnici v pralese, kde je k nejbližšímu doktorovi 200 km daleko, je to jiné kafe. Po 3 až 6 dnech se dostaví prudké horečky, nevolnost, bolesti hlavy a zad, v těžších případech dochází ke krvácení do kůže a zažívacího traktu. „V tropické Africe se tato virová infekce podílí na celkové úmrtnosti přibližně 5 %,“ říkají statistiky Světové zdravotnické WHO. Neodolný Evropan má 50% šanci, že řádění viru ve svých tkáních nepřežije. Bakteriální cholera na tom není o moc hůře. Pokud nemocný nedostane včas antibiotika a infuze nahrazující vodu, o kterou přichází urputným průjmem, velmi rychle umírá na dehydrataci organismu.

7. Nezodpovědná promiskuita
Konkrétní rada: Užívejte si sexuálních hrátek s co nejvíce lidmi (nejlépe různého pohlaví a různých etnik), sami nepoužívejte žádnou ochranu a k podobnému přístupu přemlouvejte i své partnery.
Hlavní cíl: nákaza AIDS
Míra zkrácení života: 40 let
Šance na úspěch: 70 %

Nechráněný pohlavní styk sice může svému provozovateli přinést mnoho různých typů mikrobiálních společníků, s nimiž si užije spoustu zábavy. Nicméně většiny těchto návštěvníků jej dokáže současná medicína vcelku účinně zbavit. Z těch opravdu zákeřných mu ponechá jen jednoho – virus HIV. I když v České republice je počet evidovaných pacientů s AIDS poměrně nízký (kolem 1000), nic není ztraceno. Když nepomůže vyhledávání disponovaných skupin společnosti, stačí zavítat do Afriky, kde AIDS zodpovídá za více než 10 % všech úmrtí. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná účinná očkovací látka ani lék, je při nákaze touto chorobou úspěch v podobě mnohaletého zkrácení života téměř zaručen. Šance, že si virus svého hostitele nebude příliš dobírat, a ten se tak stane pouhým přenašečem, je jen několik desetin procenta. V opačném případě se HIV bude tak dlouho prát s bílými krvinkami napadeného organismu, až definitivně odzbrojí imunitní systém, a pro nakaženého se stane jakákoli další infekce velmi nebezpečnou. I když dnes již existují léky, které dokáží nástup choroby oddálit o desítky let, konec v podobě naprostého vyčerpání organismu se stává nevyhnutelným.

8. Nadměrná konzumace kávy
Konkrétní rada: 6 šálků denně je minimum.
Hlavní cíl: poruchy oběhového systému, infarkt
Míra zkrácení života: 10 let
Šance na úspěch: 50 %

V jednom šálku kávy je 115 mg (což odpovídá asi 2 zrnkům písku) kofeinu, alkaloidu, který má povzbudivé účinky na nervovou soustavu – oddaluje únavu, zlepšuje koncentraci, zbystřuje mysl. Proto si také lidé kávu tak často rádi dopřávají. Má také jisté žádoucí fyziologické účinky, jako je uvolnění hladkého svalstva, rozšíření tepen a celková stimulace oběhového a dýchacího systému. Při dlouhodobém nadměrné užívání si však na kofein naše tělo zvykne do té míry, že pozitivní účinky nevnímá. Často se vytváří i závislost. Vyšší dávky také mohou vést až k infarktu a poruše funkce ledvin (kofein je močopudný). Z psychického hlediska vede k předávkování k podrážděnosti, nespavosti a ztrátě energie.. Za smrtelnou dávku kofeinu se považuje 150mg/kg. Dospělého člověka by tedy zabilo 10-15 g čistého kofeinu, což odpovídá přibližně 22 litrům kávy.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz