Domů     Zajímavosti
Přichází revoluce v zimních sportech?
21.stoleti 19.12.2007

Jakmile vypukne zimní olympiáda, český národ zasedne k obrazovkám a fandí. Našinec obvykle nejraději sleduje lední hokej a lyžování. A právě pro oba tyto sporty se připravují významné technologické novinky: brusle s vyhřívanými noži a lyže, která si sama dokáže regulovat své mazání.Jakmile vypukne zimní olympiáda, český národ zasedne k obrazovkám a fandí. Našinec obvykle nejraději sleduje lední hokej a lyžování. A právě pro oba tyto sporty se připravují významné technologické novinky: brusle s vyhřívanými noži a lyže, která si sama dokáže regulovat své mazání.

Pro obyvatele Kanady je hokej náboženstvím. Vrcholí-li boje o Stanleyův pohár, téměř žádného Kanaďana nezajímá nic jiného. Však také Kanaďané se smíchem říkají, že každá vláda musí na přelomu května a června počítat s tím, že prudce klesá hrubý národní produkt. Proto asi nepřekvapí, že právě kanadské laboratoře pracují na zkvalitnění výbavy pro hokejisty.

Brusle na baterky
Doslova žhavou novinkou, která vyšla z jejich útrob, jsou vyhřívané brusle. Přesněji řečeno brusle, jejichž nože si udrží stálou teplotu okolo pěti stupňů Celsia. O ledním hokeji se říká, že je to nejrychlejší kolektivní hra na světě a tyto brusle by jej měly zrychlit ještě více. Hokejistu totiž nebude tolik brzdit tření a odpor. Údajně i televizní kameramani budou mít dost práce, aby jim hokejista neujel ze záběru.
Brusle má v sobě zabudovaný malý lithiový akumulátor, který systém v noži napájí. Hráč jej může aktivovat tlačítkem, které je zabudováno v patě brusle. Bude docela zajímavé sledovat, zda během zápasu se některý hokejista nebude snažit svému soupeři brusli „vypnout“. Ale aby hokejista neustále nemusel myslet na to, zda má vyhřívání nože zapnuté, speciální senzor systém aktivuje i automaticky při doteku s ledem. A při odpočinku na střídačce se systém zas samočinně vypne.

Gretzky: Zahrál bych si v nich
Novinku přivítala i legenda kanadského hokeje a zřejmě nejlepší hráč všech dob dnes šestačtyřicetiletý Wayne Gretzky. Ten sice již před osmi lety svou aktivní kariéru ukončil a nyní trénuje klub NHL Phoenix Coyotes, ale s lehkou nadsázkou říká: „Na takových bruslích bych si ještě docela rád hokej zahrál,“ a vážnějším hlasem dodává: „Právě probíhá hokejová revoluce. Třicet let trvalo, než došlo v tomto směru k tak významnému pokroku.“  Gretzky novým bruslím věří, což dokazuje i fakt, že zakoupil část akcií ve společnosti, která tyto brusle bude vyrábět. Ostatně, předpokládaná cena bruslí s vyhřívanými noži se pohybuje těsně pod osmi tisíci korunami. Což není nikterak závratná cena, některé „obyčejné“ profesionální hokejové brusle stojí až dvacet tisíc korun.
Nejen Wayne Gretzky je pln očekávání, co nové brusle s hokejem způsobí. Mnoho hráčů kanadsko-americké NHL už o nový typ bruslí projevilo zájem. Zatím je testuje deset vybraných hokejistů. Brusle byly oficiálně představeny v místě pro kanadský hokej nejsvatějším: v hokejové síni slávy v Torontu.

Mazané lyže
Zatímco Kanaďané lední hokej zbožňují, Britům zimní sporty nic moc neříkají. Přesto i v jejich laboratořích vznikají zajímavé záležitosti, které se zimními radovánkami přímo souvisejí. Vědci v Sheffieldu zkonstruovali zvláštní lyže, které si samy od sebe dokáží regulovat mazání. Lyžař, který se na takových lyžích řítí sjezdovkou, může dosáhnout až osmiprocentního nárůstu rychlosti.
Celý princip fungování těchto lyží vypadá jednoduše. V místech okolo vázání je připraven vosk. Když se lyžař spustí z kopce dolů, je tento vosk malinkatými trubičkami postupně do skluznice vstřikován. Množství vosku, které do lyže vniká, závisí na váze samotného lyžaře.
Vedoucí vědeckého týmu Andy Harland je přesvědčen, že jeho supermoderní lyže mezinárodní lyžařská federace schválí, a že závodníci je budou moci využít i na olympijských hrách nebo na mistrovství světa. Lyže už testovali nejlepší britští sjezdaři a jejich průměrná rychlost bylo o jeden kilometr za hodinu vyšší než u normálních lyží. Je tedy otázkou, zda na závodních sjezdovkách v budoucnosti bude rozhodovat spíše umění lyžařů, či jejich technologické vybavení.
Lední hokej v roce 2037
Pamatujete si, jak vypadal hokej v roce 1977, tedy před třiceti lety? Hokej byl poněkud pomalejší, techničtější, hráči vypadali hubenější a všechny obvykle převálcovala sovětská mašina, i když zrovna v roce 1977 titul mistrů světa vybojovalo Československo. Dnešní hokejista vypadá vedle takového Vladimíra Martince nebo Ivana Hlinky v dobách jejich největší slávy trochu jako mastodont. To je dáno především tím, že současní hokejisté mají na sobě více chráničů, které jsou zároveň i kvalitnější. 
Za třicet let budou hokejové dresy aerodynamičtější, struktura tkaniny umožní rychlejší pohyb. Koneckonců, takové elastické dresy vyzkoušel už kanadský tým na loňské zimní olympiádě v Turíně. Za třicet let budou tyto dresy běžnou výbavou i třeba žákovských družstev. Podobně jako fotbalový míč, i hokejový puk bude vybaven čipy, které okamžitě vyšlou signál, jakmile kotouč překročí brankovou čáru.
Lední hokej je do značné míry limitován tím, že k jeho provozování je nutný led, jak ostatně praví jeho název. Tento handicap by se dal odstranit zdokonalením umělých ploch, na kterých se dá bruslit. Podobné plochy byly již testovány, ale hráči si stěžovali, že jsou příliš pomalé. Příkladem může být umělý led SUPERICE , na kterém lze provozovat hokej, krasobruslení, nebo curling. Právě tento systém se nyní zdokonaluje a možná poznají tyto zimní sporty zanedlouho i v rovníkové Africe.

Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz