Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 16.11.2007

Tak jako každý měsíc redakce 21.STOLETÍ zapátrala po zajímavých produktech, které vznikly pod rukama vývojářů a technologů. To nejzajímavější vám nyní přinášíme. Potkáme se s horkými novinkami i s mnohými kuriozitami.

Supermoderní kamera
Hitachi BD7HE, BD70E

Systém Blu-ray pomalu dobývá svět a nelze se tedy divit, že přední světoví výrobci se soustředí na produkci příslušenství k němu. Společnost Hitachi představila jako první na světě s videokamerami, které mají vypalovací mechaniky pro Blu-ray disky. Filmový materiál snímá tato videokamera v úplném vysokém rozlišení 1920×1080 (Full HD) 
+ Vysoké rozlišení, nejmodernější technologie
– Systému Blu-ray bude přece jen ještě chvíli trvat, než se rozšíří masově.
Předpokládaná cena hybridní videokamery s Blu-ray a harddiskem: 44 900 Kč
Předpokládaná cena videokamery s Blu-ray disky: 38 990 Kč

Monstrózní projektor
Epson TW2000

Číslo jedna v sekci prodaných projektorů na trhu zaujímá bezesporu značka Epson, která vyrobí 3500 projektorů za jediný den. Její novou vlajkovou lodí je EMP-TW200, což je Full HD projektor (rozlišení 1080p), který je vybaven novou technologií společnosti (3LCD), panelem Dream Seven s nativním rozlišením 1920 x 1080 pixelů a poměrem stran obrazu 16:9. Filmové nadšence určitě potěší i neuvěřitelný kontrastní poměr 50 000:1 díky technologii DeepBlack a jas 1600 ANSI lumenů.
+ 3 roky záruka na lampu i na tělo projektoru
– vzhledem k ceně je určen především opravdovým filmovým nadšencům
Cena: 115 000 Kč

Telefon ve tvaru kosmické lodi
Enterprise v novém balení

Seriál Star Trek nepatří mezi ty nejnovější, ale je stále populární a řada lidí jej považuje za kultovní. Proto asi nepřekvapí, že některým předmětům běžné denní spotřeby jsou propůjčovány tvary, které s tímto seriálem nějakým způsobem souvisí. Poslední zajímavostí tohoto druhu je telefon Enterprise. Takže, až budete na návštěvě a hostiteli začne zvonit vystavený model kosmické lodi, už víte, na čem jste.
+ Fanoušci seriálu Star Trek zajásají
– Hůře skladný telefon
Předpokládaná cena: 3 000 Kč

Elektronická masáž
Sandály pro zdravější nohy

Řada lidí má problémy s klenbou svých chodidel. Pokud někomu nevadí řekněme trochu zvláštní tvar sandálů A Haiku, může svým chodidlům trochu pomoci. Sandály jsou vybaveny elektronickým systémem, který lze ovládat na přezkách. Lze zde nastavit jemnou dlouhotrvajíci masáž, i masáž k rychlému prokrvení nohou.
+ Nohy si odpočinou
– Vypadají dost příšerně
Předpokládaná cena: 1 500 Kč

Šetří váš čas i peníze
Kyocera FC-C5015N

Síťová laserová tiskárna Kyocera FC-C5015N je určena pro středně velké pracovní skupiny (cca 6 lidí). Mimo jiné nabízí opravdu rychlí tisk, a to až 16 stran formátu A4 za minutu (s max. rozlišením tisku 600 x 600). Mezi její další přednosti patří komunikace na čelním LCD panelu v češtině a hlavně zásobník až na 500 listů papíru. Tato Kyocera nabízí i vestavěný USB 2.0 port, nabízí podporu vysokorychlostního Fast Ethernetu a disponuje 128 MB paměti RAM, které lze v případě nutnosti rozšířit až na 600 MB.  
+ přímý tisk PDF souborů
+ nízké náklady na kvalitní tisk
– nelze využívat oboustranný tisk (nutnost dokoupit duplexní jednotku)
Cena: 19 290 Kč

Přenosný generátor
Jak naložit se solární a větrnou energií

Využití větrné energie je nejvíce spojováno s Nizozemskem, využití solární energie pak s Kalifornií. Proč však oboje nespojit dohromady a výsledný produkt si nestrčit do kapsy? Generátor, který se vejde do dlaně se jmenuje HY Mini. Spolehlivě zachytí energii, kterou je pak možné využít třeba k dobití mobilního telefonu
+ Ekologicky šetrný přístroj
– Přece jen, nižší kapacita
Předpokládaná cena: 20 000 Kč

Speciálně pro dámy
MP3 přehrávač a rtěnka v jednom

Poslouchat svou oblíbenou hudbu a zároveň se moci upravit pomocí jediného přístroje? Proč ne? Přístroj BRATZ v sobě spojuje zdánlivě nespojitelné: rtěnku a přehrávač pro dnes tolik populární „empétrojky“. Že by nastávala éra, kdy v jednom zařízení nalezneme navigační systém, topinkovač a lajnovačku na kurty?
+ Originální nápad
– Nižší kapacita (512 MB)
Cena: neuvedena

Netradiční žárovka
Pro zpestření večírků

Žárovka má natolik klasický tvar, že málokdo řeší, jak jej vylepšit. Ale ouha, i takový vynálezce se muže najít a žárovka se díky jeho kreativitě promění ve spirálu. V USA jsou tyto žárovky údajně velmi populární, zvláště během svátku Halloween. Uvidíme, zda se podobné oblíbenosti dočkají i ve střední Evropě.
+ Zajímavá myšlenka
– Slabý výkon, jen 13 W
Předpokládaná cena: 200 Kč

Luxusní elektronické piano
Kdybyste měli zbytečný milion….

Japonská společnost Yamaha nevyrábí jen motocykly. Velký důraz klade i na produkci syntezátorů a elektronických klavírů. Disklavier 2.0 je posledním z řady těchto hudebních nástrojů, které v laboratořích Yamahy spatřily světlo světa. Kvalitní zvuk je zde samozřejmostí. Disklavier lze napojit i na internet a vaše milá si tak může přes svůj počítač poslechnout třeba Debussyho klavírní preludium Ohňostroj, které jí právě hrajete.
+ Skvělý zvuk
– Vzhledem k ceně asi ne příliš velká dostupnost
Předpokládaná cena: 1 600 000 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz