Domů     Medicína
Sexualita od A do Ž
21.stoleti 16.11.2007

Sexualita a člověk k sobě patří jako noc a den, což dokazuje nejen Bible. Po tisíciletí dějin všechny lidské osudy doprovázejí i mnohé z následujících pojmů.Sexualita a člověk k sobě patří jako noc a den, což dokazuje nejen Bible. Po tisíciletí dějin všechny lidské osudy doprovázejí i mnohé z následujících pojmů.

Androgeny – společný název pro mužské pohlavní hormony. Začíná je produkovat již plod ve stáří osmi týdnů života. Závisí na nich, zda se u plodu geneticky mužského vytvoří nejen mužské pohlavní orgány, ale zda v dospělosti pro něj budou přitažlivé ženy. V pubertě androgeny ovlivňují proces sexuálního dospívání a po celý život sexuální aktivitu. (Mnohé z androgenů vznikají a mají své specifické poslání i v ženském organismu. Samozřejmě ve výrazně menší míře než u mužů. Samičí pohlavní hormony se nazývají estrogeny).
Bisexualita (z latiny bi= dvojitý, sexus = pohlaví) – dvojpohlavnost. Pro tzv. bisexuálního jedince jsou sexuálně přitažlivé osoby obojího pohlaví. Pod sociálním tlakem většinou vstupuje do běžných heterosexuálních vztahů s partnerem opačného pohlaví. Nemůže však odolat ani přitažlivým homosexuálním aktivitám.
Circumcise (obřízka) – operativní odstranění předkožky (praeputia) na mužském pohlavním údu (přesně na žaludu – membra). V některých náboženských systémech (islám, judaismus) je obřízka podmínkou přijetí novorozence do společnosti.
Deviace sexuální (perverze, parafilie) – stavy kvalitativně změněné sexuální motivace lidí. Podle oblastí, kterých se týkají, odborníci rozeznávají deviace sexuální identifikace (např. transexualismus), sexuální orientace (mj. pedofilie – zaměření na děti, zoofilie- na zvířata), sexuálního chování (exhibicionismus,sadismus, masochismus) a deviace kombinované (sadomasochismus apod.).
Erotogenní (erogenní ) zóny – místa na těle, jejichž stimulace (hlazení, doteky) vyvolává vzrušení a erekci (ztopoření pohlavního údu). Vedle penisu (hlavně žaludu) to jsou rty, brada, krk, ušní lalůčky, kůže pod vlasy, prsní bradavky, vnitřní plocha stehen a podbřišek.
Fertilita – plodnost. (Opakem je infertilita – neplodnost.) Postihuje 10 – 14 % manželských párů, které se marně snaží o oplodnění. Příčiny neplodnosti bývají na straně obou partnerů. Nijak nesouvisí s impotencí (viz) či ženskou frigiditou (sexuální chladnost, nezájem o sex.)
G (Gräfenbergův)- bod – eretogenní zóna (popsaná až v roce 1950) uložená na přední straně vagíny (viz) u vývodu močové trubice. Z tohoto místa dochází k pocitům ženského sexuálního vyvrcholení (orgasmu).
Hymen (panenská blána) – slizniční žláza v pochvě s malým (většinou kruhovým) otvorem, která umožňuje odtok menstruační krve, ovšem nikoli proniknutí mužského pohlavního údu. Až při premiérovém pohlavním styku dochází k jejímu protržení (defloraci), což je obvykle spojeno s krvácením.
Choroby pohlavní – mezi nejzávažnější přenosné patří AIDS (syndrom získané imunitní nedostatečnosti), lues (syfilis; avizují ho vředy a zduření lymfatických žláz), herpes genitalis (opar). Nejčastější je gonorea (kapavka); u žen bývá bezbolestná, ale muže trápí hnisavý výtok z močové trubice (ústí je zarudlé a zduřelé) a potíže při močení.
Impotence (erektilní dysfunkce) – neschopnost muže uskutečnit spojení svého pohlavního orgánu s druhým. Situace, kdy ztopoření penisu není úplné či netrvá dost dlouho, takže pohlavní styk partnery neuspokojí. Příčinou jsou různé choroby (např. cukrovka), psychické aspekty (mj. stres) aj. (Nezáleží na velikosti penisu.)
Jazz – označení pro pohlavní styk v mnoha zemích západní Afriky. Až do 30 let 20. století znamenalo „to jazz“ ve slangu amerických černochů „souložit.“
Klimakterium (menopauza, z latinského mensis = měsíc, pausa= konec ) – časové období v životě ženy (u nás asi kolem 50 let), kdy se zastavuje činnost vaječníků (ovarií). Ustává menstruace (menses, měsíčky) – pravidelné měsíční (v intervalu od 21 do 35 dnů) krvácení pohlavně dospělé ženy. (Pokud nedojde k oplození a zahnízdění vajíčka, odlučuje se při menstruaci svrchní vrstva děložní sliznice.) Období tohoto tzv. přechodu může přinášet různé psychické i fyzické obtíže, sexuální poruchy.
Libido – lidský pohlavní pud či touha. Nelze ho zaměňovat s frigiditou, orgasmem, potencí nebo plodností. Významně závisí na vnějších vlivech (např. pracovní zátěž, nesoulad mezi partnery, zdravotní i materiální problémy apod.).
Monogamie (řecky: monos = sám, jediný; gamos=manželství) – celoživotní sexuální soužití dvou jedinců různého pohlaví, vylučující jakýkoliv pohlavní styk s jiným člověkem. Nemusí však mít nic společného s rodinou a nutně sloužit výchově dětí.-
Nežádoucí otěhotnění – před ním chrání vhodná antikoncepce. V pradávnu jí mj. býval krokodýlí trus vložený do pochvy. Již Bible píše o přerušované souloži; nebývá však zcela spolehlivá- podobně jako metoda neplodných dnů. Přebohatou historii má prezervativ (kondom); původně se vyráběl ze zvířecích střívek, nyní z latexu. Spolehlivost se zvýší lubrikací – vrstvou, která povrch zvlhčuje, čímž usnadňuje imisi (vniknutí penisu do pochvy). Ženy využívají mj. diafragmy (pesaru) – latexovou bariéru tvaru kloboučku, který zabrání průniku spermií do dělohy, nitroděložní tělísko (nevhodné u žen, které nerodily). Jako nejspolehlivější se osvědčuje hormonální antikoncepce.
Onanie (masturbace, autoerotika, ipsace, samohana) – sebeukájení. Od biblických dob až do přelomu 20. století se také u nás onanie považovala za nebezpečnou úchylnou činnost. Dnes se chápe jako normální vývojová forma sexuálního vybití, kdy není organismus vyzrálý pro uskutečnění pohlavního styku. U dospělých se stává fyziologickou náhražkou – zejména při nedostupnosti sexuálního partnera.
Pohlavní orgány (genitálie) – mužské vnější: Dominuje pohlavní úd, jehož délka při ztopoření kolísá mezi 11 až 22 cm. (Velikost nemá žádný vztah k potenci, sexuální kapacitě – tj. síle a výkonnosti pohlavní funkce.) Dále sem patří šourek, ve kterém jsou uloženy párové orgány – varlata, nadvarlata a chámovod. U žen se vnější pohlavní orgány souhrnně označují jako vulva. Patří sem poštěváček (klitoris; má erektivní schopnost podobně jako mužský penis), velké a malé stydké pysky (labia), ústí močové trubice a vchod poševní.
Revirginace – obnovení panenství v zemích, kde je bezpodmínečnou podmínkou při uzavírání sňatku. Způsoby provedení jsou různé – od panenského octa (bylinná směs způsobující stažení poševního vchodu) až po znovuobnovení hymenu díky moderní chirurgii.
Styk pohlavní (koitus, soulož) – má čtyři základní fáze: vzrušení, plateau (pohlavní orgány jsou maximálně prokrveny těsně před spojením), orgasmus, uvolnění (doprovázené příjemnou únavou, pocitem štěstí).
Testosteron – hormon vznikající díky varlatům a kůře nadledvinek (tam i u žen). Ovlivňuje sexuální projevy.
Umělé oplodnění – odborný úkon, kdy je do dělohy ženy zavedeno semeno manžela. Pokud jde však o sperma anonymního dárce, je vše spojeno se složitými právními a etickými problémy. U nás lze umělé oplodnění provést pouze u vdané ženy, navíc s písemným souhlasem manžela.
Vagina (pochva) – ženský kopulační orgán tvaru oploštělé trubice s pružnými stěnami tvořenými hladkou svalovinou. Průměrná délka pochvy je cca 10 cm s možností elastického prodloužení.
Žárlivost (emulace) – zvláštní forma úzkosti vznikající z obav, že milovaný člověk věnuje lásku, nebo dokonce sex, který odpírá nám, nějaké jiné osobě. Někdy se žárlivost označuje za civilizační neurózu;nejprve bývá slovní, poté už i fyzická. Je  obtížně léčitelná.

Více se dozvíte:
V. Caponni, R. Hajnová, T. Novák, Sexuologický slovník, GRADA, 2004
T. Klotz, A. Sengerdorf,. Sex a rozkoš, Avicenum, 1997
E.Botrnemann, Encyklopedie sexuality, Vicroria Publishing, 1990

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz