Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.10.2007

Lidská fantazie a vynalézavost skutečně nezná hranice. Křeslo, které funguje zároveň jako knihovna? Počítačový monitor ve tvaru newyorského mrakodrapu? Toast, na kterém si lze přečíst vzkaz od manžela? Není to ani legrace, ani výmysl. Všechny tyto věci skutečně existují!

Notebook v kůži

Manageři se mají nač těšit

Společnost Lenovo představila limitovanou řadu notebooků, které jsou „oblečeny“ do jemné kůže. Každý uživatel počítače ThinkPad Reserve má zároveň k dispozici vlastní, speciálně vyškolený tým technické podpory, který je mu k dispozici na stisk jediného tlačítka v kteroukoliv denní i noční hodinu po celý rok. Tento notebook se nebude prodávat ve všech zemích, například v Evropě jej případní zájemci pořídí pouze ve Velké Británii a ve Francii.
+ Vynikající technická podpora
– Poněkud snobská záležitost
Předpokládaná cena: 100 000 Kč

Monitor ve stylu mrakodrapu

Designéři se vyřádili

Některé výstřelky počítačových návrhářů jsou skutečně kuriózní. Omrzel vás váš fádní monitor? Není nic snadnějšího, než ho vyměnit za jiný. Může mít třeba tvar newyorského mrakodrapu. Nese název Decomatic Model 12 a kromě svého neobvyklého zjevu má vše, co správný monitor má mít. Mimochodem, za vzor jeho designu posloužil nejen mrakodrap, ale i stolní hodiny ze třicátých let.
+ vskutku neotřelý design
– podstatně vyšší cena
Předpokládaná cena: okolo 100 000 Kč

Popsané toasty

„Miláčku, vzkaz máš na své snídani“

Toasty jsou pro leckoho běžnou snídání a málokdo má potřebu přemýšlet o takovém přístroji, jakým je toastovač. Nyní se však designéři možná nechali inspirovat seriálem Červený trpaslík, kde toastovač nutí každého, aby ochutnal to, co upeče. Toastovače budoucnosti budou možná fungovat jako vzkazník. Stačí jen zvláštní tužkou, která patří mezi příslušenství přístroje, na speciální folii napsat text a ten se poté „propeče“ na chléb.
+ Originální způsob komunikace
– Pozor na to, aby vzkaz dřív než bude přečten, nebyl už sněden
Cena: neuvedena

Květina v žárovce

Jak si zpestřit vlastní byt

Že by klasickým žárovkám odzvonilo? Co si takhle do žárovky dát kus přírody? Pochopitelně, ne té opravdové, ale spojením LED diod lze učinit téměř zázraky. Autorem tohoto nápadu je britský designér Felix de Pass. Taková žárovka je však přece jen vhodná spíše jako dekorativní předmět, než aby pod jejím světlem člověk pročítal noviny.
+ zajímavý nápad
– někdy může působit jako kýč
Cena: zatím neuvedena

Lampa a la Star Trek

Kosmická loď na stropě

A ještě jednou zvláštní osvětlení. Kultovní seriál Star Trek má po celém světě spoustu fanoušků. Některé z nich inspiroval natolik, že alespoň kousek seriálu chtějí mít u sebe doma. Třeba v podobě lampy, která vypadá jako model kosmické lodi Enterprise. Pro lidi, kteří se vyžívají ve futuristických doplňcích svého bytu, je tato lampa ideální.
+ netradiční design
– na českém trhu se této lampy příznivci seriálu asi nedočkají

Robot pro armádu

Desítky funkcí v jednom

Americká armáda testuje roboty už nějakou dobu. Nyní se zřejmě blíží moment, kdy budou nasazeni do pořádné bojové akce. Pásový robot s názvem SWORDS působí na první pohled jako by byl sestrojen z nějaké stavebnice. Napájen je baterií, má v sobě zabudované kamery (včetně těch pro noční vidění), zaměřovače a asi nepřekvapí, že je vybaven i automatickými zbraněmi. Umí vyhledávat i nášlapné miny a při akci se jim bezpečně vyhne. Mimochodem, podobný robot se objevil i v jedné epizodě z populárního seriálu Simpsnovi. Že by Homer Simpson byl inspirací pro americký vojenskoprůmyslový komplex?
+ mulifunkčnost
– už to, že se jedná o zbraň, si zaslouží minus.
Cena: americká armáda ji neuvedla

Pro milovníky počítačových her

Nepřítel vás již nepřekvapí

Počítačoví hráči to dobře znají. Jsou nasazeni do akce, svou misi mají téměř splněnou a v tom přiletí virtuální kulka odněkud ze zálohy a na monitoru se objeví nápis GAME OVER. S reproduktorovým systémem Logitech® G51 Surround Sound Speaker Systém už však podobné nebezpečí nehrozí. Ten totiž dokáže vytvářet zvukové pole o 360 stupních, takže uživatel počítače dobře slyší i to, co se děje jakoby za ním a při akčních hrách tak pozná, z které strany na něj nepřítel střílí. Reproduktory jsou vybaveny i panelem, který obsahuje konektory pro sluchátka a mikrofon.
+ lepší požitek z počítačových her
– běžný počítačový uživatel takové reproduktory jen těžko využije
Předpokládaná cena: 5 990 Kč

Pojízdné křeslo s knihovnou

Pro literární výlety

Je občas až neuvěřitelné, co jsou lidé všechno schopni vymyslet a sestrojit. Kdo chce mít své oblíbené knihy neustále při ruce a ještě k tomu se projet, může si pořídit „knihovnické“ křeslo. Knihy je možné schovat třeba do opěradel i do prostoru pod samotným křeslem. Netradiční sedátko a vozítko zároveň je vybaveno i lampičkou, aby čtenář mohl vychutnávat literární díla i v příšeří.
+ něco pro excentriky
– do běžného provozu se příliš nehodí 
Cena: neuvedena

Zpět do sedmdesátých let

Na první pohled se jedná o obyčejný bakelitový telefon někdy ze sedmdesátých let 20. století. Ale není tomu tak. Telefon je vybaven všemi funkcemi, které správný supermoderní telefon má mít, včetně podpory třípásmového GSM, systémem bluetooth a akumulátorové baterie. Kritici přístroje však poukazují na jeho přehnanou cenu. Pět minut smíchu za 500 dolarů je prý až příliš. 
+ klasický, oblíbený tvar
– hračička, která po chvíli omrzí
Předpokládaná cena: 10 000 Kč

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz