Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 17.8.2007

Redakce 21. století opět našla na domácím i světovém trhu několik čerstvých novinek, které stojí za zmínku, a které svým uživatelům usnadní život. Dnes se jedná o kancelářskou techniku, nebo o pokroky ve zdravotnických vynálezech, ale podíváme se třeba i do přírody, kde se pomocí moderní techniky naučíme rozeznávat různé druhy ptačího zpěvu.

Který pták to vlastně zpívá?
Identifikátor ptačího zpěvu

„Slyšíš, jak ten slavík krásně zpívá?“, ptá se na romantické procházce přírodou muž ženy. Ta však zavrtí hlavou a prohlásí, že to je drozd. Podobným sporům však lze předejít, aniž by člověk musel být studovaným ornitologem. Přístroj Birdsong Identiflyer vám může napovědět, který opeřenec vlastně zrovna pořádá svůj koncert. Má totiž v sobě zabudovány totiž dvě karty s nahrávkou zpěvu těch nejběžnějších ptáků. A podle nich lze malého pěvce již snadno identifikovat.
+ vhodné i pro děti
– neškodilo by více nahrávek ptačího zpěvu
Předpokládaná cena: 800 Kč

Digitální fotografie na nočním stolku
AGFAPHOTO AF5070M

Existence digitálních fotorámečků jistě není pro odborníky v řadách našich čtenářů nic nového, ale doposud to byla výsada movitých uživatelů s velmi diskutabilní kvalitou obrazu. Časy se však mění a AGFAPHOTO nyní přichází na trh se širokou nabídkou kvalitních a cenově dostupných rámečků. Ostré fotografie, živé barvy, intuitivní ovládání a atraktivní design výměnných rámečků je jen zlomek ve výčtu parametrů základního modelu. Pokročilé modely nabízejí i přehrávání MP3 a videa, či bezdrátový přenos fotografií z digitálního fotoaparátu, nebo mobilního telefonu přímo do rámečku.
+ kvalita zobrazení fotografie
– nutno připojení k elektrické síti
Cena: 2590 Kč

Pro ochranu vašich očí
Ochranné brýle nové generace

Zrak je nejdůležitější smyslový orgán, a proto není divu, že ochrana zraku patří mezi základní součást osobních ochranných prostředků.  Nová řada lehkých brýlí od společnosti 3M je vybavena velmi pevnými, polykarbonátovými zorníky, které poskytují spolehlivou ochranu proti nárazům. Zároveň nabízejí uživatelům vysoký stupeň ochrany, samozřejmostí je nedeformované vidění a díky nastavitelné délce postranic umožňují pevné a pohodlné nasazení podle individuálních požadavků.
+  Měkké konce postranic, takže nevznikají otlačeniny
– Společnost 3M do brýlí zatím nevkládá dioptrie
Cena: od 1 890 do 6 000 Kč

Myš pro vášnivé hráče
Precizní laserová myš
Dicota stále drží krok nejen s uživateli notebooků, ale i s hráči. Právě pro ně vyvinula speciální myš Attack, která splňuje jejich nejvyšší nároky. Jednou z nejdůležitějších vlastností je extrémně vysoké rozlišení, které umožňuje rychlé snímání a proto hráči mohou rychle reagovat. Toto lze navíc upravovat, a to dokonce i během hry, pomocí „speed button“ – k dispozici jsou polohy 800, 1600 a 2200 dpi. Další zajímavostí je tlačítko „fire button“, které umožňuje výběr jedné ze tří možností při střelbě, a to od jedné až po čtyři střely na jedno kliknutí.
+ 7 ovládacích tlačítek
+ Attack je vybaven navíjecím kabelem
– vyrábí se pouze v provedení pro praváky
Cena: 772 Kč

Když se minulost skloubí s budoucností
Je to ještě gramofon?

Starým černým deskám již definitivně zřejmě odzvonilo, ale tvar gramofonu je pro designéry natolik přitažlivý, že se ho nehodlají vzdát. Přístroj s názvem Phonofonic II. na první pohled vypadá právě jako bílý gramofon. Ze svých útrob dokáže vyvinout hluk až 55 decibelů (což je hluk srovnatelný s provozem na rušné ulici a nad touto hranicí se už mohou objevit zdravotní obtíže). Žádnou desku si ovšem na takovém přístroji nepřehrajete, stačí však k němu  připojit jen váš iPod a váš domov se promění v koncertní síň.
+ Pro milovníky starých časů
– K dispozici pouze v bílém provedení
Předpokládaná cena: 25 000 Kč

Náhradní nohy
Naděje pro invalidy

Čínské výzkumné a rehabilitační středisko představilo svůj vynález, který dává naději lidem, kteří při nějaké nehodě přišli o dolní končetiny. Bioelektronické nohy člověk ovládá normálně mozkem a ač vypadají křehce, jsou vyrobeny z odolné oceli. První testy již dopadly úspěšně a  někteří lidé si tak splňují svůj sen – učí se znovu chodit.
+  Naděje pro postižené lidi
–  Takový vynález si žádné mínus nezaslouží
Cena: Zatím neuvedena

Domácí síť ze zásuvky
Ethernetový adaptér Panasonic

Moderní domácnost je plná elektroniky a není od věci, když přístroje spolu dokáží komunikovat. K tomu je ovšem nutná vlastní síť. Pro snazší komunikaci vyvinul Panasonic nový ethernetový adaptér BL-PA100. Tento zajišťuje spolehlivý přenos dat po síti ~230 V, který je zároveň i dostatečně rychlý (190 Mbps), takže pro něho není problém šířit objemné soubory, jako je video či hudba. Jednoduše stačí zapojit adaptér označený jako „master“ do elektrické zásuvky a spojit třeba s modemem. Adaptér označený jako „terminál“ zapojíte do zásuvky v jiné místnosti, kde chcete mít přístup k počítačové síti. K ethernetovému portu terminálového adaptéru pak lze připojit počítač nebo jiné síťové „klienty“. Všechna propojená zařízení, pak budou mít přístup k internetu a zároveň budou moci komunikovat mezi sebou.
+ jednoduchá instalace, není potřeba nového rozvodu kabelů
– ačkoli přístroj nemá velký příkon, je vhodné mít kvalitní jističe
Předpokládaná cena: 4 500 Kč za soupravu a 2 500 Kč za každý další adaptér

Pro sportovní hospody i kanceláře…
Promítání bez tmy

Málokterá společnost si v současnosti dokáže představit svou existenci bez prezentací, málokterá hospoda pak bez pouštění sportovních zápasů. K obojí činnosti je nutné mít k dispozici projektor. Projektor MP620c od společnosti BenQ má nezanedbatelnou výhodu, že se dá využít i v málo zatemnělém prostředí. Přístroj také umožňuje optimalizované nastavení jasu, sytosti barev a kontrastu pro nejvyšší kvalitu obrazu v různých aplikacích jako jsou prezentace, filmy nebo hry.
+ Velmi kvalitní obraz a mnoho funkcí
– Pro větší místnosti se úplně nehodí
Předpokládaná cena: 18 790 Kč

Kamera do kapsy
EU3C PartyShot DV320

Pokud patříte mezi příznivce multimediálních zařízení, tak právě EU3C PartyShot je přístroj pro Vás. Jedná se o digitální videokameru, která vše zaznamenává na paměťové SD / MMC karty ve formátu Mpeg 4 XviD, a to až v rozlišení 640 x 480. Tuto kameru, která může také sloužit jako fotoaparát s rozlišením 3 MPix, videopřehrávač či jako záznamník, je možné připojit k televizi a díky jednoduchému softwaru editovat záznam a vypálit DVD.
+ 9 zařízení v jednom
+ optický stabilizátor
– nemá optický zoom
– nízké rozlišení
Cena včetně 2GB SD karty: 3490 Kč

Spolupráce na špičkové úrovni
Logitech a Carl Zeiss

Proslulý výrobce v oblasti optických produktů Carl Zeiss spojil svou vizi s dalším světovým výrobcem – společností Logitech. Kamera Logitech QuickCam Pro for Notebooks je prvním produktem vycházejícím z tohoto nového partnerství. Jedná se o kameru určenou, jak již název napovídá, pro uživatele notebooků, kteří často využívají služby jako Skype a potrpí si na kvalitní obraz (rozlišení 720p, 30 snímků za sekundu). Přístroj navíc využívá rychlé a plynulé zaostření, čímž eliminuje nepohodlí manuálního ostření.
+ perfektní optika Carl Zeiss
– pokud chcete toliko kvalitní webkameru je nutné si připlatit
Předpokládaná cena: 2990 Kč

Další článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz