Domů     Technika
Jak budeme komunikovat v roce 2050?
21.stoleti 17.8.2007

O současném století se s oblibou říkává, že to bude věk převratných změn v komunikačních technologiích. Éra internetu nabízí naší civilizaci zcela netušené možnosti. Pojďme nyní s 21. STOLETÍM vyrazit na malý výlet do budoucnosti. A jaké bude tématické zaměření našeho výletu? Přece budoucnost komunikačních technologií.O současném století se s oblibou říkává, že to bude věk převratných změn v komunikačních technologiích. Éra internetu nabízí naší civilizaci zcela netušené možnosti. Pojďme nyní s 21. STOLETÍM vyrazit na malý výlet do budoucnosti. A jaké bude tématické zaměření našeho výletu? Přece budoucnost komunikačních technologií.

Rok 2015

Proč s sebou tahat spoustu přístrojů, když komunikaci, surfování na internetu, fotografování a spoustu dalších funkcí zvládne jediný? Trendem v nejbližších deseti letech bunde princip tzv. X v jednom, což znamená, že malý komunikační aparát bude vybaven stovkami funkcí z nejrůznějších oblastí.
Vyspělá technologie sledování pohybu osob umožní mobilním telefonům a kapesním počítačům automaticky zjišťovat místo, kde se uživatel nachází. Ale nejen to, tyto technologie poznají jaký typ komunikace uživatel preferuje při dojíždění do práce, v práci nebo při cestování. Technologie, které sledují zda je uživatel online, obsažená v aplikacích pro rychlé posílání zpráv (instant messaging – např. ICQ nebo Skype), již nyní umožňují zjišťovat, kdy se uživatel připojil k síti. Všechny druhy mobilních zařízení budou do roku 2015 schopny průběžně zjišťovat preference a potřeby svých uživatelů a podle nich se mu i přizpůsobí. Váš telefon bude vědět, jestli jste ve škole nebo na schůzce, a automaticky přesměruje příchozí hovory do schránky. Když se vaše oblíbená hospůdka dozví, v jakou noční hodinu se vracíte domů, nabídne vám krátkou textovou zprávou zvláštní cenu za večeři s sebou.
Nový způsob komunikace, který úzce souvisí s internetem, je tzv. blogování. Hodně lidí si na webu zřizuje vlastní blog, který funguje jako internetový deník. Je ovšem otázkou, zda při takovém boomu blogů nedojde k jejich inflaci a zda ještě vůbec najdou své čtenáře. Přežijí zřejmě jen ty nejoriginálnější – na jedné straně kvalitativně nejlepší, na straně druhé třeba i cíleně šokující.

Rok 2025

Už v současnosti se objevují zajímavé technologické novinky, jakými může být třeba walkman zabudovaný v brýlích. Proč by na podobném principu nemohl fungovat i mobilní telefon? Díky rozvíjejícím se nanotechnologiím se většina přístrojů bude postupně nejen zmenšovat, ale i zlevňovat. Mimochodem: Odborníci předpovídají, že v krátké budoucnosti se nanotechnologie budou používat i k filtrování vody. Přispěje to k dalšímu rozvoji ekologie a ochrany životního prostředí a pomůže to vyřešit rostoucí celosvětový nedostatek zdrojů pitné vody.
Ovšem, lidská komunikace má i přirozené překážky. Jednou z nich může být odlišnost jazyků. Ale i to moderní technologie brzy vyřeší. Některé inovace v oblasti řečových technologií již nyní umožňují mediálním společnostem monitorovat v angličtině čínské a arabské televizní zpravodajství na webu, cestovatelům využívat kapesní počítače k překladu menu japonských restaurací nebo americkým lékařům komunikovat s pacienty ve španělštině. Technologie a služby překladu v reálném čase budou zabudovány do mobilních telefonů, kapesních zařízení i do automobilů. Tyto služby proniknou do všech stránek podnikání i společnosti a zboří jazykové překážky v globální ekonomice i sociální interakci. Svět bez jazykových bariér může k sobě přiblížit nejen lidi různých národností, ale i celé kultury.
 
Rok 2035

Z oblíbených online destinací, jako je například Second Life nebo World of Warcraft, se vyvine trojrozměrný internet podobně, jako se z prvotní podoby sítí Darpa, AOL a Prodigy vyvinul současný web. V tomto trojrozměrném online světě bude naprosto přirozené se mezi regály nejrůznějších virtuálních obchodů potkat s odborníky, které při nákupu obvykle nepotkáváte. 3D internet umožní nové způsoby vzdělávání, vzdálené lékařské péče a přístupu ke spotřebiteli a zcela promění způsob naší interakce s přáteli, členy rodiny, lékaři, učiteli nebo oblíbenými obchody.
Jeden z duchovních otců sítě internet Američan Vinton Cerf při své letošní návštěvě Prahy uvedl, že současný 32bitový standard internetu již brzy nebude stačit, protože je koncipován pro „pouhých“ 4,3 miliardy adres. Jenže už nyní po celém světě surfuje po internetu více než miliarda lidí. Proto by měl být přijat nový internetový základ o 128 bitech, který by možnosti nejdynamičtěji se rozvíjejícího média značně rozšířil.
Dnes velmi populární média televize a rozhlas nemohou dlouho vydržet v konkurenčním boji s internetem. Ovšem nevzdají se úplně, jen se prostě přestěhují na internet. Tak jako dnešní děti skoro nevěří, že kdysi existovala černobílá televize, tak dětem v roce 2035 se bude těžko vysvětlovat, že existoval specializovaný televizní přístroj.

Rok 2050

Americká armáda už nyní používá technologii, která obraz ze speciálních brýlí promítá na sítnici. Dá se předpokládat, že do roku 2050 bude tato technologie uvolněna i pro civilní účely. Takže k přístupu na internet budou stačit jen ony speciální brýle a samozřejmě bezdrátové připojení. Takto se k internetu bude moci jakýkoliv člověk připojit vždy a všude, ať se bude nacházet v dopravní zácpě nebo na salaši v divoké přírodě – pokud do té doby ještě nějaká zůstane. Brýle budou sloužit i jako telefon, hlasové vytáčení je pochopitelně již dávno samozřejmostí.
Je možné, že za prudký rozvoj komunikačních technologií zaplatí lidstvo daň v podobě ztráty soukromí. Do jisté míry Orwellovský svět, ve kterém každý o každém může zjistit nejen jeho údaje, ale třeba i to, kde se právě nachází, je do značné míry zneužitelný. Je jen na lidstvu, jak se s dosud nepoznanými problémy, které každá nová technologie přináší, vyrovná.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz