Domů     Příroda
Rekordmani světa zvířat hravě překonají člověka!
21.stoleti 20.7.2007

V čem všem zvířata člověka trumfnou?V čem všem zvířata člověka trumfnou?

Střelba na cíl
Chameleón (čeleď Chamaeleonidae)

Jazyk chameleona často přesahuje délku jeho těla. V klidovém stavu je dutý a uložený v hltanu. Jakmile chameleon spatří potravu, jazyk se naplní tekutinou a prudce vystřelí. Kořist nemá šanci, protože jazyk vylučuje lepkavý sekret, na který se hmyz okamžitě přilepí. Chameleon svůj jazyk vystřeluje neuvěřitelnou rychlostí až 21 km/hod. Dnes známe přes 60 druhů chameleonů, přičemž v posledních 20 letech bylo například jen na Madagaskaru popsáno přes deset nových druhů.

Plavání
Plachetník atlantský (Istiophorus platypterus)

Tento 2,5 metrový rekordman z říše ryb hravě dosáhne rychlosti 109 km/hod. V rychlosti si s ním nijak nezadá ani mečoun, který by se svou rychlostí 100 km/hod obsadil 2. místo. Proti těmto rychlíkům nemá člověk se svou rychlostí plavání okolo 8km/hod žádnou šanci.

Běh
Gepard (Acinonyx Jubatus)

Tady je jednoznačným favoritem gepard, který ve sprintu na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost 100 km/hod. Lidští rekordmani ve sprintu mají svou hranici na 40 km/hod.

Vzpírání
Nosorožík kapucínek (Oryctes nasicornis)

Tomuto silákovi z říše hmyzu se hned tak někdo nevyrovná. Dokáže totiž zvednout i předměty 850x těžší, než je on sám. Člověk by v porovnání s ním musel zvednout celý Boeing 737 o hmotnosti 60 tun!

Létání
Sokol stěhovavý (Falco peregrinus)

Vlastní silou člověk zatím neumí a tak se musíme spokojit pouze se zvířecím rekordmanem. Tím je sokol stěhovavý, který je nejrychlejším ptákem na světě. Při střemhlavém útoku z velké výšky má rychlost přes 300 km/h. Jeho aerodynamický tvar těla je dokonale přizpůsoben k rychlému letu.

Skok do výšky
Cikáda (čeleď Cicaidae)

Aby se člověk vyrovnal tomuto skokanovi musel by přeskočit, a to prosím bez rozběhu, Cheopsovu pyramidu v Egyptě na které by ještě stále pražská Petřínská rozhledna, tedy výšku 210 metrů. Půlcentimetrová cikáda totiž vyskočí až do výšky 70 centimetrů! Cikád dnes známe na 2000 druhů.

Potápění
Rypouš sloní (Mirounga leonina)

Soupeřit s tímto mořským savcem může jen vorvaň. I při své hmotnosti až pět tun se totiž rypouš dokáže potopit až do hloubky 2000 metrů. Člověčí rekordmani v potápění toho mají dost už v hloubce 170 metrů.

Skok do dálky
Klokan (čeleď Macropodidae)

Na výkony tohoto rekordmana se může člověk dívat jen se závistí. Jedním skokem dokáže překonat vzdálenost více než 15 metrů, což by mu bohatě stačilo na skok přes dlouhý městský autobus. Světovým rekordmanem je mezi muži Američan Mike Powell s 8,95 metry a mezi ženami Ruska Galina Čisťjakovová s 7,52 metry.

Plivání
Kobra černokrká (Naja nigricollis)
Mezi lidské sportovní discipliny plivání ještě nikdo zatím nezařadil (leda na některých kuriózních závodech), ale příslušníci živočišné říše v tomto sportu podávají často neuvěřitelné výkony. Taková kobra klidně plivne svůj jed do vzdálenosti 2,5 metru (některé prameny udávají dokonce 4 metry) a přitom vás zasáhne přímo do očí.

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz