Domů     Technika
Vzpomínky, které neblednou!
21.stoleti 18.5.2007

Fotografický přístroj je dnes už standardní výbavou téměř každého, kdo se vydá na dovolenou, na prázdniny nebo třeba jen na výlet. 21. STOLETÍ se zajímalo, jaké a novinky nás čekají pro letošní léto.Fotografický přístroj je dnes už standardní výbavou téměř každého, kdo se vydá na dovolenou, na prázdniny nebo třeba jen na výlet. 21. STOLETÍ se zajímalo, jaké a novinky nás čekají pro letošní léto.

Rozpozná 10 lidských tváří
Fujifilm F40

F40 je dalším přírůstkem do rodiny digitálních kompaktních fotoaparátů Fujifilm. Dokáže rozpoznat a zaostřit až na 10 lidských tváří během pouhých 0,05 sekundy. Tato funkce je zároveň propojena s bleskem, takže pak v případě potřeby není problém dodat dostatek světla potřebného k vytvoření kvalitního snímku. V případě potřeby lze využít i funkce stabilizace obrazu.
Velmi praktický je pak čip s obrazovým rozlišením 8,3 MPix a možnost nastavení citlivosti až na 2000 ISO, což dovoluje fotografování i za horších světelných podmínek. Neocenitelným pomocníkem je ovládací menu v českém jazyce, jež je zobrazováno na 2.5“ displeji. Navíc je možné obrázky či video ukládat buď na xD či SD karty.
+ velmi jednoduché ovládání
+ funkce Face Detection
– pouze 3x optický zoom 
Cena: 7 990 Kč

Odolná videokamera
Panasonic SDR-S10

S touto 1CCD videokamerou můžeme snadno natáčet a ve formátech MPEG 2 ukládat vše rovnou na SD kartu. Uživatele potěší optický stabilizátor, desetinásobný optický zoom a 2,7“ širokoúhlý polykrystalický LCD monitor.
Panasonic SDR-S10 lze nastavit i tak, že pouhé odklopení zmíněného LCD jej zapne nebo jej naopak (při zaklapnutí) vypne.
Navíc, pokud kameru náhodou polijeme vodou nebo nám spadne na pláži do písku, nic se jí nestane a bez problému bude zaznamenávat dále.
Pro náročnější uživatele je připravena i možnost nastavit snímání v plně manuálním režimu, pro méně zkušené je naopak vhodnější využívat předvolených funkcí, jako je například barevné noční snímání. 
+ snadné ovládání, české menu, cenová dostupnost
– pouze jeden snímací čip
Cena: do 13 000 Kč  (v době uzávěrky ještě nebyla přesně stanovena)

Když je málo světla…
Fujifilm FinePix S5700

Hledáme-li digitální fotoaparát s velkým zoomem, který navíc umožňuje i natáčet videosekvence, pak je Fujifilm FinePix S5700 přesně to co potřebujeme. Tento krasavec nabízí 10násobný optický zoom a 7megapixelový CCD snímač. Škála citlivost, kterou je možné nastavit, začíná už na 64 ISO a pro focení v šeru lze využít až 1600 ISO. Pokud ani to nepostačí, je možné použít stabilizátoru obrazu Anti-Blur, který pracuje s ultrakrátkým časem. Navíc přispěchá na pomoc inteligentní blesk, který měří velikost a polohu fotografovaného objektu a automaticky pak upraví množství světla a hladinu expozice.
Data se dají ukládat nejen na xD a SD karty, ale i do 27MB interní paměti. Menu je samozřejmě v českém jazyce.
+ jasný LCD displej s filtrem Wide View umožňuje pracovat s fotoaparátem i z ostrých úhlů
+ pomocí funkce Super makro můžete snímat objekty vzdálené pouhý 1 cm
– focení pouze do komprimovaného formátu JPEG (nenabízí RAW či TIFF)
Cena: 7 390 Kč

Výřezy přímo ve fotoaparátu
Nikon D40 a D40x

Pro nadšenější fotografy, je vždy zrcadlovka tou nejlepší volbou. Na letošní léto nabízí Nikon, vedle již dříve veřejnosti představeného modelu D40, i jeho nadstavbu D40x. Obě jednooké zrcadlovky jsou lehké a snadno ovladatelné. K pořízení toho nejlepšího snímku je jen potřeba zvolit ten správný objektiv a nastavit, jak je komu libo, manuální či automatický režim.
Snímač formátu DX se může pochlubit rozlišením 10,2 MPix, které zaručí krásné snímky i po jejich zvětšení. Výřezy lze udělat i přímo ve fotoaparátu.  Další velikou výhodou je prakticky okamžité spuštění (0,18 s), což spolu s možností snímat 3 obrázky za sekundu dovoluje zachytit jakýkoli téměř cokoliv.
+ velmi lehká, snadno ovladatelná, cenově dostupná zrcadlovka
– pouze tříbodové zaostřování
Cena D40x (s objektivem 18-55 AF-S DX): 22 990 Kč

Domů i do kanceláře
Brother DCP-330C
Multifunkční inkoustové zařízení Brother DCP-330C je ideální pro zpracování digitálních fotografií, barevný tisk, skenování a kopírování v domácnostech a malých kancelářích. Digitální fotoaparáty lze k přístroji připojit přes USB port a bez použití počítače přímo tisknout s rozlišením 1 200 x 6000 dpi vybrané fotografie.
Práci nám usnadní i čtečka karet v přední části přístroje. Prohlížení snímků před tiskem umožňuje 2” barevný LCD displej, kterým je Brother DCP-330C standardně vybaven.
+ pro výraznou úsporu nákladů na tisk má tento model navíc samostatné inkoustové patrony
– absence integrované síťové karty
Cena: 3 451 Kč

23 hodin záznamu
Hitachi DZ-HS500E

Nová videokamera Hitachi nám dovolí nahrávat celé hodiny, editovat budeme jen minuty a své snímky zpřístupníme během pár sekund.
Tento hybridní přístroj umožňuje, stejně jako jeho předchůdci, zaznamenávat buď na HDD či na DVD. V případě harddisku se však paměť rozšířila až na 30 GB, což v praxi znamená asi 23 hodin záznamu ve standardní kvalitě.
Není problém snímky sestříhat přímo v kameře a jednoduše pak během chvilky vypálit finální video na DVD. Navíc je zde možnost ukládat soubory na SD kartu.
+ spuštění kamery během 1 sekundy
– vyšší cena

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz