Domů     Zajímavosti
VĚDECKÁ TABU: Je Bermudský trojúhelník jen mýtem?
21.stoleti 18.5.2007

Mrazení v zádech příznivců záhad dlouhodobě vyvolává zmínka o bermudském trojúhelníku! Jak se však na problém dívá věda?Mrazení v zádech příznivců záhad dlouhodobě vyvolává zmínka o bermudském trojúhelníku! Jak se však na problém dívá věda?

Bermudský trojúhelník je pomyslný trojúhelník, spojující jižní cíp Floridy, Bermudské souostroví a moře u západní části ostrova Barbados. Pojmenování mu dal americký novinář E. W. Jones v roce 1950. Hlavním propagátorem údajných nevysvětlitelných jevů se pak stal Američan Charles Berlitz. V knihách přibližoval desítky skutečných případů záhadných zmizení v tomto koutu světa. Trumfem se stalo sdělení, že před náhlými katastrofami bylo na palubách letadel a lodí vše v pořádku, nikdo nevysílal signál SOS.

Tajemné úkazy?
Často se údajně objevuje neobvyklý mrak, který pluje rychle po obloze, dokud nezakryje slunce. V té chvíli je z generátorů vysáta elektřina, což prý mj. 3.4. 1974 postihlo i britský zaoceánský parník Queen Elizabeth 2, který se pak stal bezmocným prámem bez pohonu. Za několik hodin se vše vrátilo do normálu. Vyšetřování však za příčinu určilo havárii tří kotlů.
Výpadek elektrického proudu prý dočasně postihuje i letouny, takže ztrácejí rádiové spojení. Kolem podobných úkazů se vyrojilo mnoho hypotéz. Nechyběly v nich ani vodní obludy (zejména krakatice), které velice snadno stáhnou do hlubin i velkou loď.
U Baham, podle záhadologů, prý číhají v moři „modré díry“, projevující se jako světelné jevy. Někteří tito „badatelé“ přisuzují zvláštní světla mimozemšťanům, kteří odnášejí plavidla, letadla a hlavně lidi z nich, aby je zkoumali. Jindy letadla vletí do „otvoru v obloze“, odkud už není návratu.

Vědci to vidí jinak
O to rozpačitěji záhadologové přijímají vědecká zdůvodnění. Např. že letadlo mohl zasáhnout blesk či ho rozlomit jev, nazývaný turbulence za jasného počasí (Clar-Air Turbulence – CAT).
Loď se zas může stát obětí silné bouře (i zimní), nečekaných velkých vln. V této oblasti se totiž zalíbilo ničivým větrným smrštím, které často řádí v noci. Jsou zde podzemní vulkány, velké vodní víry, dochází k pohybům mohutných zemských desek, vládne nevyzpytatelný Golfský proud…

Není to trojúhelník!
Obávaný „trojúhelník smrti“ neexistuje ani geometricky. Vodní oblast o rozloze přes milion km2 (zhruba rozloha Egypta) se spíš podobá elipse či obrovské kruhové výseči s vrcholem poblíž Bermud. Zahnutá spodní část se rozpíná od oblasti jižní Floridy přes Portoriko, zahýbá na jih a na východ přes velmi slané Sargasové moře a poté se stáčí zpět ke korálovým Bermudám.
PRO
Charles Berlitz,
americký archeolog, potápěč, publicista a spisovatel

Je to okno do neznámé dimenze
Bermudský trojúhelník si získal jméno po zmizení šesti letadel vojenského námořnictva USA a jejich posádek při cvičném letu 5. prosince 1945. Každý den vzlétalo průměrně 167 letadel, která prováděla ve výšce asi 100 metrů nad hladinou podrobný průzkum 984 200 km2 mořské plochy. Vzdušné pátrání trvalo celkem 4100 hodin, ale žádné záchranné čluny, trosky nebo olejové skvrny nebyly objeveny. Po několik týdnů se každodenně kontrolovaly pláže Floridy a Baham, jestli na ně moře nevyvrhlo identifikovatelné trosky ze ztracených letadel, ale vše skončilo neúspěchem…
Když se soustředíme na stovky zmizení v bermudském trojúhelníku, spojuje je jediná slabounká nitka, skutečnost, že lodě a letadla úplně zmizely nebo že byly lodě objeveny bez posádek a cestujících. Zatímco ojedinělé záhady podobného charakteru lze vysvětlit neobvyklými okolnostmi, nepřízní počasí nebo lidskou chybou, mnohé z případů se odehrály za jasného počasí, blízko přístavu, pobřeží nebo přistávací základny a zdají se být vědecky nevysvětlitelné. 
Jednu z mnoha zdejších záhad představují zvláštní světélkující pásy „bílé vody“ v Golfském proudu…Jde o pozoruhodný jev, o kterém se zmínil i sám Kolumbus již před pěti stoletími. Spatřili ho i kosmonauti z vesmíru.
Několik stálých pozorovatelů bermudského trojúhelníku se shoduje na tom, že jestliže se pro zmizení tolika strojů nedá najít žádné pozemské vysvětlení, potom může být vysvětlení mimozemské – odstraňování lodí, letadel a lidí působením UFO. Někteří teoretikové tvrdí, že zdroj návštěv je možná blíže k Zemi, snad dokonce v oceánech samotné Země.
Existuje nicméně rozdíl mezi kteroukoli z tohoto množství záhad, které jistě budou nakonec rozřešeny (a o kterých je mezitím fascinující uvažovat), a tou, kterou nastoluje bermudský trojúhelník a která v sobě skrývá prvek nebezpečí pro cestovatele.
Je zde i záhadný posun prostoru a času, který přenáší oběti do jiných rozměrů…Zdá se tu být skryto jakési okno, které vede do neznámé dimenze a pro nás pozemšťany odtud již není cesty zpět!

PROTI
RNDr. Zdeněk Kukal,
přední český oceánolog, geolog a oceánograf, publicista, spisovatel

Jsou to pohádky pro dospělé!
V bermudském trojúhelníku měly údajně mizet nevysvětlitelným způsobem  lodi i letadla. Máme k dispozici statistiku mezinárodní pojišťovny Lloyd, která vede evidenci ztracených lodí. S překvapením zjistíme, že se tady vůbec neztratí nadprůměrné množství plavidel. Naopak, vzhledem k hustotě dopravních linií v tomto moři je to méně, než bychom očekávali. A s letadly je to podobné. Když pokračujeme v podrobnějším rozboru údajných „nevysvětlitelných zmizení,“ dozvíme se, že existují svědkové ztroskotání, že se nalezl vrak, na hladině zůstaly trosky a naftové skvrny, že se loď později našla, že kormidelník plachetnice zmizel před policií atd. Údajná děsivá hlášení z letadel a volání o pomoc jsou výmyslem, nic takového se v denících na kontrolních věžích letišť nenašlo.
Z geografického hlediska se však moře tzv. bermudského trojúhelníku něčím zvláštním chlubit mohou. Především je to mohutný Golfský proud, ohromná oceánská řeka, která žene teplé vody z Mexického zálivu přes celý Atlantik až k severoevropským břehům. Golfský proud je velmi nestabilní, tvořící víry i protiproudy. Nezkušeným kapitánům způsobil mnohokrát potíže. Ani dno moře v této oblasti není jednoduché, jsou tam rozsáhlé mělčiny Velké bahamské lavice, jsou tam i kilometry hluboké „jazyky oceánu“.
I podnebí je docela rizikové, tropické cyklóny jsou běžným jevem. Dalšími „nevysvětlitelnými a záhadnými jevy“ mají být různé neobvyklé světelné jevy, mlžné stěny, vodní víry, poruchy magnetismu, bílá voda i modré díry. Všechno to jsou jevy většinou zcela běžné, vědecky vysvětlené. Světélkující roje planktonu známe z tropických moří, mlžné stěny se tvoří na styku teplého Golfského a studeného Labradorského proudu.
Bílá voda je skutečně známa jen z okolí Baham a Perského zálivu. Jsou to droboučké krystalky aragonitu, uhličitanu vápenatého, srážené z teplých vod. Záhadou není, že tzv. bermudský trojúhelník leží v pásu, kde je v zákrytu severní geografický pól a severní magnetický pól, je tam tedy nulová magnetická deklinace. Záhadný není ani pás magnetické anomálie na mořském dně, takové protínají všechny oceány.
Vědci netvrdí, že všechno znají, rozlišují však pojmy „nevysvětlitelné“ a „nevysvětlené“. Bermudský trojúhelník je pohádkou pro dospělé. 

Jak to vidí 21. STOLETÍ
Pravdou je, že v oblasti bermudského trojúhelníku se stále něco děje. Za dosud největší neštěstí se považuje ztracení nákladní lodi Cyclops v březnu 1918. Byla dlouhá 108 metrů a cestovalo na ní 309 osob. Její vrak nalezli teprve v listopadu 1968 na dně potápěči. Shodou okolností pátrali po atomové ponorce Scorpion, která se pohřešovala od února 1968, ale dnes už víme, že důvodem havárie byla technická závada.
Dosti „záhad“ se vědcům podařilo rozluštit, mnohé na objasnění ještě čekají. Jasné už je, že bermudský trojúhelník má v různých koutech světa více než desítku příbuzných.
Nejznámější je Dračí trojúhelník u Japonska, v oblasti Filipínského moře, mezi ostrovem Iwo Jima a Marcus. Zde v rozmezí let 1950 – 54 zmizelo několik moderních plavidel s více než stovkou lidí. Podle čínské legendy číhají na dně moře, zvaného Ďáblovo či Dračí, v jeskynních palácích vodní dračí monstra. Japonská vláda sponzorovala mezinárodní průzkum, v jehož čele byla průzkumná loď Kayio –Maru 5. Jejich 22 členů posádky a devět vědců nečekané zahynulo 24. 9. 1953. O život je nepřipravili vodní příšery, ufoni ani jiní podobní pachatelé, ale hrozná vlna, která se náhle vzedmula po explozi podmořského vulkánu Myojin- Sho.
Podle názoru 21. STOLETÍ je většina „záhad“ vědecky vysvětlitelná nejen technicky, ale hlavně silami mocné přírody. Tady je třeba hledat odpovědi na otázky, které vyvolává zdánlivě záhadné dění v bermudském trojúhelníku i jinde.

Více se dozvíte:
Ch. Berlitz, Záhada bermudského trojúhelníku, Baronet, 1996
J. Bílek, Trojúhelník záhad a legend, Svoboda, 1990
Z. Kukal, Záhada bermudského trojúhelníku, Horizont, 1985

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz