Domů     Vesmír
Pomůže vědcům chytrý prach?
21.stoleti 18.5.2007

Odborníci už několik let vážně přemýšlejí o vytvoření miniaturních robotů o velikosti zrnka písku. Takový „hvězdný prach“ by mohl účinně přispět k výzkumu planet.Odborníci už několik let vážně přemýšlejí o vytvoření miniaturních robotů o velikosti zrnka písku. Takový „hvězdný prach“ by mohl účinně přispět k výzkumu planet.

V současnosti se miniaturizuje téměř vše. Mobilní telefony, počítače a pochopitelně i součástky, které tyto přístroje obsahují. Proč by tedy stroje pro výzkum vesmíru měly být výjimkou? Vědci z univerzity ve skotském Glasgow, v čele s profesorem Johnem Barkerem, už takový projekt pomalu připravují.

Roj malých robotů
„Chytrý prach“ neboli roj malinkatých robůtků o rozměru jednoho až dvou milimetrů by mohl v krátké budoucnosti zastat mnohé z práce planetárních vozítek, jakým byl například Observer na Marsu. Miniaturní přístroj se navíc dostane i do zákoutí, která jsou větším výzkumným strojům nedostupná a zůstala by tak očím vědců skryta.
Miniaturní přístroje, vzhledem ke své velikosti, nemohou být pochopitelně vybaveny vlastním pohonem. Tuto nevýhodu ale bohatě vyvažuje hromadné nasazení a fakt, že je díky jejich nízké hmotnosti mohou přenášet atmosférické proudy. A těch je na planetách naší sluneční soustavy vždy dostatek. Větry zde bývají neobyčejně silné, takže se takový způsob přepravy se doslova nabízí. Stačí jen dopravit robůtky na zkoumanou planetu!

Elastické zrnko
Malý výzkumník bude vybaven počítačovým čipem, který bude obalen skořápkou z plastu. Ta bude natolik elastická, že chytré zrnko bude schopno pomocí elektrických impulsů měnit svůj tvar. Tato vlastnost by mohla být využita například při pronikání do opravdu těžko přístupných štěrbin.
Jediný robůtek by toho ale příliš nevyzkoumal. Proto vědci počítají s tím, že by tyto miniaturní přístroje měly tvořit skupiny, které by se daly přirovnat k hejnům tažných ptáků. Jednotlivé přístroje ve skupině by pak byly spojeny bezdrátovou sítí. Získané informace poté poputují do sondy, která chytrý prach přivezla, a odtud na Zemi.
Experti nyní zkoumají, zda jednotliví členové hejna budou schopni komunikovat jen se svými nejbližšími sousedy, nebo zda komunikace bude moci probíhat i na delší vzdálenosti. Jaký ovšem, bude ideální počet robotů pro jeden roj, není zatím vědcům jasné.

Kdy se dočkáme?
Malí výzkumníci jsou teprve v projekčních plánech, nicméně teorie jejich fungování je již důkladně rozpracována. Technologie, které jsou pro jejich výrobu potřebné, jsou již na světě. Barker na nedávné konferenci astronomů v anglickém Prestonu představil i matematickou simulaci, která ukázala, jak by měl celý systém fungovat. 
Vyřešen je i způsob jejich dopravy „hvězdného prachu“na některou z planet. Ten by byl klasický, do atmosféry by je rozprášila kosmická sonda. Překážkou ve vývoji nové technologie je spíše současná velikost některých senzorů, například chemických. Nicméně, vědci věří, že během deseti let bude i tento problém vyřešen.
 
Tenisové míčky pro Mars
Robotičtí výzkumníci planet budoucnosti mohou mít různou podobu. Inženýři z americké Massachusetts Institute of Technology (MIT) představili v loňském roce koncept průzkumu Marsu pomocí velkého množství samostatných „sond“ o velikosti tenisového míčku. Měly by vážit méně než 100 gramů a energii by jim měly dodávat vlastní palivové články.

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz