Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY: Na profesionální úrovni!
21.stoleti 19.3.2007

Na trhu se opět objevilo několik novinek, které určitě stojí za zmínku, a které svým uživatelům usnadní život. Dnes se podíváme na žhavou novinku je světa fotoaparátů, setkáme se s tiskárnou pro profesionální využití nebo si zahrajeme na filmaře.Na trhu se opět objevilo několik novinek, které určitě stojí za zmínku, a které svým uživatelům usnadní život. Dnes se podíváme na žhavou novinku je světa fotoaparátů, setkáme se s tiskárnou pro profesionální využití nebo si zahrajeme na filmaře.

Pro lepší kompozici fotografie
Panasonic LUMIX L1

Pro všechny příznivce a milovníky focení přináší Panasonic úžasnou novinku, první digitální zrcadlovku této značky s vyměnitelnými objektivy. Lumix L1 se může pochlubit hned několika zajímavostmi. V první řadě je to objektiv Leica D s optickým stabilizátorem obrazu, navrženým speciálně pro digitální zrcadlovky. Dále pak funkce Live View (živý náhled na 2,5“ LCD), která fotografovi nabízí zajímavé možnosti při nastavování kompozice. Zde mimochodem Panasonic využil manuální nastavení rychlosti závěrky společně s clonovým kroužkem na objektivu LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2,8-3,5. To poskytuje uživateli snadnou a intuitivní kontrolu nad expozicí snímku.
Tento kovový elegán je vybaven snímačem Live MOS s rozlišením 7,5 MPix.
+ DMC-L1 je vybaven ultrazvukovým filtrem, který automaticky řeší dlouhodobý problém zrcadlovek, jímž je prach usazující se na snímači.
– při nastavování času závěrky občas zavadíme o ovladač snímacích režimů či volby zaostřovacího pole
Cena těla včetně objektivu Leica 14-50mm: 58 000 Kč

Tisk do nejmenších detailů
Epson StylusPro 4800

Tento model značky Epson je určený především pro profesionální tisk, grafická studia a náročné fotografy. S přehledem si poradí s formáty až do velikosti A2, a to barevně i černobíle, což z něj dělá ideálního partnera pro tisk fotografií, grafických podkladů či jejich náhledů.
Perfektní barevnost zde zajišťuje 8 barevných inkoustů Epson UltraChrome K3, jež zahrnují tři černé inkousty pro zachování nejjemnějších detailů na pomezí světla a stínu. Barvy mají trvanlivost až 75 let (barevný tisk), respektive 100 let (černobílý tisk).
+ rychlý tisk, jednoduché ovládání
+ schopnost pamatovat si informace o 10 vytištěných souborech, včetně spotřeby barvy
– pro běžného uživatele dražší náklady na pořízení
Cena: 65 450 Kč

I střih je jednodušší
Hybridní videokamera
Originální řešení při nahrávání na videokameru představila nedávno společnost Hitachi. Kamera DZ-HS303E s 3,1 Mpx CCD snímačem dokáže zapisovat jak na DVD tak na 8GB harddisk. To značně zlehčuje a urychluje proces výroby konečného videa. Dokonce i střih je jednodušší, a to i bez využití PC, neboť z HDD paměti vymažeme nepotřebné či nepovedené záběry a výsledek rovnou vypálíme na DVD. 8GB přitom odpovídá zhruba šesti hodinám záznamu ve standardním režimu.
Jednoduché je i ovládání či kopírování a vypalování. Speciální tlačítko „Kopírování na jedno kliknutí“ („One Touch Dubbing“) umožňuje vypálit buď celý zaznamenaný obsah nebo jeho jednotlivě vybrané části, uložené na HDD, na nejběžnější typy DVD médií pomocí mechaniky Multiformat+.
Tato hybridní kamera je lehká, stylová a zároveň odolná, neboť je vybavena interními pěnovými tlumiči a čidly, která chrání HDD.
+ nabízí funkci rychlého startu během jedné sekundy „Hitachi One Second Quickstart“
+ funkce „photo capture“ umožňuje jakoukoliv sekvenci videa uložit jako fotku na SD kartu
– poněkud vyšší cena
Cena: 31 000 Kč

Vydrží přehrávat až 10 hodin
iAudio Cowon D2

Další velmi zajímavý přírůstek v rodině přehrávačů iAudio se jmenuje Cowon D2 a je nutno říci, že bude reprezentovat tuto značku přímo skvěle.
Barevný a navíc dotykový 2,5“ LCD displej se 16 miliony barev, pohodlně postačí ke shlédnutí filmu či videoklipů a navíc, díky silné Li-Pol baterii, vydrží přehrávat až 10 hodin (u audio souboru je to 52 hodin).
D2 je k dostání ve verzi s 2 nebo 4GB pamětí, ale je jí možné rozšířit pomocí paměťových karet, protože tento krasavec je vybaven i SD/MMC slotem. Jeho další výhodou je dnes téměř samozřejmá možnost nahrávání z vestavěného FM rádia nebo přes line-in vstup odkudkoli. Za zmínku stojí i možnost naprogramování, funkce sleep či naopak budík.
+ je vybaven TV výstupem
+ výstupní výkon 74mw, podpora BBE
– zatím není dostupný v 8GB verzi
Cena 2 GB: 5 990 Kč
Cena 4 GB: 6 990 Kč

Speciální brašny s doživotní zárukou
Nikon – Crumpler This a That
 
Spojením sil proslulé značky fotoaparátů Nikon a slavného výrobce fotografických brašen Crumpler vznikly dvě nové brašny určené speciálně pro vlastníky digitálních jednookých zrcadlovek. V obchodech je nalezneme pod označením Nikon – Crumpler This a That.
Pro oba modely byl zvolen pro Nikon klasický design, který kombinuje černou, šedou a žlutou barvu. Vysoce odolný materiál, nesocí označení 1000d Chicken Tex Supreme, má ochrannou povrchovou úpravou, takže v kombinaci se speciálním zavíráním odolá vodě i prachu.
A co se do brašny ní vejde? Absolutně přehledně zde uložíme jednookou digitální zrcadlovku s objektivem i druhý objektiv. Do modelu This je možné uložit objektivy dva a externí blesk.
+ doživotní záruka na materiál a provedení
– mohla by být větší, takže pokud chceme s sebou nosit více techniky, je lepší pořídit větší batoh
Cena modelu That: 1 200 Kč 

Digitální systém pro průvodce
Sennheiser TourGuide 2020
Pro usnadnění výkladu průvodců přináší Sennheiser nový digitální průvodcovský systém. Jeho výhodou je naprostý uživatelský komfort. Automaticky se zapne tím, že sluchátka od sebe vzdálíme a nasadíme na uši.
Z dlouholetých zkušeností firmy Sennheiser vyplynulo, že hlavní důraz kladou uživatelé na ovládání hlasitosti. Vyvinula proto velký, snadno ovladatelný otočný ovladač.
Přijímač je vybaven i přepínačem volby až ze šesti kanálů, které slouží při vícenásobném provozu v jedné lokalitě. Na podsvíceném displeji se pak pro kontrolu zobrazí nejen číslo zvoleného kanálu a úroveň hlasitosti, ale i kvalita příjmu, stav akumulátoru a úroveň vstupního signálu.
Výjimečná je možnost volit ze dvou úrovní, jak mikrofonního, tak i linkového. Tato možnost pak nabízí širokou paletu použití, např. provoz z MP3 přehrávače, jenž je jen občas přerušován pro aktuální doplnění průvodcem.
Celý komplet se přepravuje v elegantním aluminiovém kufru kde se nabije za cca 3 hodiny. Doba provozu se pohybuje kolem 8 hodin.
+ gumové náušníky jsou výměnné, čímž je zajištěna maximální hygiena provozu
– provozovatel musí dbát na zvýšenou hygienu a pravidelně měnit náušníky
Ceny: vysílač SK 2020D: 14 200 Kč, náhlavní mikrofon ME 3: 3 025 Kč, přijímač HDE 2020D: 6 450 Kč, transportní a nabíjecí kufr EZL 2020-20L (pro 20 sluchátek): 28 400 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz