Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY: Co poslouchat volantem?
21.stoleti 19.2.2007

Nejčastějším společníkem při dlouhých cestách automobilem bývá rádio. 21. STOLETÍ se proto blíže podívalo, jaké technologické novinky výrobci v této oblasti připravili.Nejčastějším společníkem při dlouhých cestách automobilem bývá rádio. 21. STOLETÍ se proto blíže podívalo, jaké technologické novinky výrobci v této oblasti připravili.

Bez rušivých rezonancí
Basový box Dragster

Italský Dragster uvedl na trh basový box, který se konstrukčně vymyká běžným basovým produktům. Pro čelní desku, ve které je osazen subwoofer a pro zadní část basové skříně použila firma zcela nový materiál Draster NCC (Non Coloration Compound). Jedná se o MDF desky, které jsou doplněny směsí křemičitého písku s pojivovou přísadou tlumící rezonance.
Zcela nové jsou triangularní porty (basové otvory ve tvaru trojúhelníků). Takto konstruované porty zcela eliminují stojaté vlnění a nemají tendenci k nepříjemnému „basovému pazvuku“.
Celou basovou kreaci je možné doplnit o 2 komponentní reproduktory nové série DCC. Frekvenční výhybky mají tvar malých zesilovačů. Pouhý pohled na jejich vnitřní uspořádání přesvědčí každého o technické vyspělosti firmy Dragster. Unikátem řady Dragster DCC je jednoduchý update na koaxiální reproduktory.
+ basový box je osazen 30 cm subwooferem o výkonu 300 W / RMS, ve špičce se můžete oddávat výkonu 600 W / MAX
+ výškové reproduktory s AluMylarovým vrchlíkem vynikají neagresivním zvukem
– kvalitní reproduktory vyžadují kvalitní přípravu ozvučnic (např. i vytlumení vnitřního prostoru dveří)
Ceny: Dragster DER 321: 6 810 Kč,
 Dragster DCC 582 (13 cm): 6 430 Kč,
 Dragster DCC 682 (16,5 cm): 6 810 Kč

Autorádio s flash pamětí
Kenwood DNX7200

Se zajímavou kombinací funkčních přístrojů přichází Kenwood. Model DNX7200 kombinuje 2-DIN autorádio, jež je vybaveno 6,95“ dotykovým displejem (16 : 9) a DVD přehrávačem, s flash navigací. Ta je, narozdíl od CD či DVD, rychlejší a navíc s možností jednoduchého upgradu či rozšíření například pomocí SD karty.
K tomuto kompletu je možné navíc snadné připojení například iPod či TV tuneru a pak jednoduše sledovat televizní vysílání, popřípadě filmy z vypálených DVD, a to i ve formátech DivX.
+ 2-cestný Mute, jak pro navigaci, tak pro telefon
– není cenově dostupný pro každého
Cena: 49 990 Kč

Pro srozumitelnější telefonování
Alpine připravený na Bluetooth

Jednotky Alpine CDA mají ke kvalitnímu přehrávání hudby přidruženo mnoho dalších pokročilých funkcí a zejména možnosti dalšího rozšiřování díky firemní sběrnici Ai-NET. K nejvýraznějším patří možnost připojení USB interface pro přímý přístup na přenosné MP3 přehrávače.
Základní funkce telefonování přes Bluetooth zpřístupňuje pro všechny CDA jednotky univerzální interface KCA-200BT. Všechny nové CDA modely jsou „Bluetooth ready“, což se na vzhledu rádií projeví jako samostatný ovládací knoflík PHONE. Kromě běžného zobrazení čísla volajícího a přehledu volaných, zmeškaných a přijatých volání, má i pokročilé zpracování zvuku z mikrofonu a sluchátka pro příjemnější a srozumitelnější volání a umožňuje i spolupráci s iPodem. Podporuje Streaming Audio s Bluetooth – poslech hudby z telefonu přes autorádio, zobrazení informací z přehrávače na displeji i základní ovládání přehrávače z telefonu.
Reprezentanty modelové řady roku 2007 jsou CDA-9883R, CDA-9885R a CDA-9887, všechny s vícebarevným podsvícením. Nejvyšší model CDA-9887R obsahuje i licencovanou techniku Audyssey MultEQ™, která se stará o odstranění zvlnění kmitočtové charateristiky a zkreslení vnitřního prostoru automobilu.
+ Alpine vyznává poněkud jiný koncept připojení Bluetooth ke svým rádiím. Bluetooth není začleněn přímo do hlavních jednotek, ale je k dispozici přes externí interface. Tento koncept má výhodu v lepší kvalitě příjmu v složitém prostředí automobilu, lepším přizpůsobení standardům Bluetooth a více funkcí.
– Bloutooth připojení vyžaduje instalaci dvou „krabiček“ do auta na rozdíl od „jednokrabicového“ řešení
Cena CDA-9887R: odhadujeme do 15 000 Kč

Nová generace mobilní zábavy
Panasonic CQ-VD7005

Panasonic představil novou generaci multimediálních systémů mobilní zábavy. Nejvyšším modelem nové řady je širokoúhlý dotykový LCD monitor CQ-VD7005 se 7“ úhlopříčkou, kombinovaný s DVD přehrávačem. Představuje prostorově úsporné řešení, protože k instalaci celého AV systému stačí pouze klasický 1DIN slot. LCD monitor s vysokým rozlišením je motoricky vysunut a vyklopen z panelu, kde zabírá jen velmi málo místa.
DVD přehrávač podporuje všechny formáty DVD a CD disků včetně formátů MP3 a AAC. Tento model rovněž umožňuje plnou podporu ovládání přehrávače iPod, připojeného pomocí speciálního kabelu, a to přímo na dotykovém displeji.
+ 5.1 kanálový dekodér Dolby Digital a dts Surround, zobrazování ID3 Tagů a CD textu
– na českém trhu až v květnu letošního roku
Cenu odhadujeme do 30 000 Kč

Stačí jeden dotyk
Blaupunkt TravelPilot Lucca 5.2

Ani Blaupunkt nezahálí a snaží se stále inovovat a zdokonalovat své navigace. TravelPilot Lucca 5.2 patří právě mezi takové novinky. Jedná se o multimediální přenosnou navigaci, která na svém 4“ dotykovém displeji (16:9, rozlišení 480 x 272 pixelů) dokáže nejen bezchybně zobrazovat trasu cest ve 41 evropských zemích, ale také promítat filmy, fotografie či hrát hudbu, a to ať v MP3/WMA nebo WMV.
Navíc lze pomocí USB či SD slotu připojit DVD přehrávač, parkovací kameru či jakékoli jiné příslušenství. Samotná jednotka je vybavena interní 2GB pamětí.
+ velmi rychlý procesor z nové generace procesorů Atlas 2 Dual Core
– není vybaven funkcí Bluetooth
Cena: 13 990 Kč

Levný ale spolehlivý společník
Sony CDX-GT610U

K absolutnímu pohodlí při cestování patří bezesporu hudba. Nové autorádio od Sony řady GT zaručí možnost přehrání téměř jakéhokoli běžného hudebního formátu, jako je MP3, WMA či AAC. Hudbu totiž může hrát buď přímo z vypáleného CD, popřípadě z jakéhokoli digitálního hudebního přehrávače vybaveného USB portem. Ten je možné zapojit díky zásuvce na čelním panelu.
Vyklápěcí čelní panel CDX GT610U nyní obsahuje velký 13dílný fluorescenční displej, umožňující čitelné zobrazení názvu disku a stopy, údajů o stanici, ekvalizéru a mnoho dalších informací. K tomu aby zvuk byl co nejpřirozenější slouží 24-bitový D/A převodník a o jeho sílu se stará S-MOSFET zesilovač s výkonem 4x50W.
+ jednotka vybavena DRIVE-S, která zajišťuje jak vylepšený zvuk
+ k dispozici jsou oddělené výstupy předzesilovače pro přední a zadní reproduktory a pro samostatný subwoofer
– není vybaven funkcí Bluetooth
Cena: 5490 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz