Domů     Medicína
Šokující objev: Obezita může být i nakažlivá!
21.stoleti 19.2.2007

Jako blesk z jasného nebe nyní šokovalo vědce zjištění, že obezita možná není jen důsledkem přejídání či nedostatku pohybu. Může prý být nakažlivá – vinou bakterií, dokonce i virů!Jako blesk z jasného nebe nyní šokovalo vědce zjištění, že obezita možná není jen důsledkem přejídání či nedostatku pohybu. Může prý být nakažlivá – vinou bakterií, dokonce i virů!

Svět děsí strašidlo obezity, největší epidemie 21. století. Počet obézních na zeměkouli převýšil množství podvyživených. S tím souvisí i hrozba metabolického syndromu, který si s buldočí vytrvalostí vybírá oběti, od dětí až po seniory.

Tloustne se už i v Číně!
Obezitolog Francesco Branca ze Světové zdravotnické organizace (WHO) koncem minulého roku na mezinárodní konferenci reprezentantů 53 zemí v Istanbulu alarmoval: „V Evropě je obézních 36 % žen a 23 % mužů. Třetina mladých lidí má nadváhu. Pokud se s tím nezačne radikálně něco dělat, bude mít Evropa v roce 2010 na 150 milionů obézních dospělých.“
Ještě katastrofálnější situace trápí USA. Tam se navíc počet lidí s extrémní obezitou (tj. více než 45 kg nad normu) zvyšuje až dvakrát rychleji než počet všech obézních lidí. Monstrózní obezita se zvýšila za 20 let více než čtyřikrát. Každý padesátý Američan se stal masitou sunoucí se koulí, zatímco v roce 1986 to byl pouze každý dvoustý.
Růst životní úrovně se negativně projevuje rovněž v mnoha jiných zemích. Například v Číně bylo počátkem letošního roku obézních už 65 milionů (5 %) obyvatel. Není přehnané tvrzení, že od přelomu století roste výskyt obezity celosvětově raketovým tempem a dnes sužuje už přes tři miliardy lidí!

Každý druhý Čech trpí nadváhou
A jak to vypadá u nás? Podle nejnovějších údajů má v ČR problémy s nadváhou již každý druhý člověk. Metabolický syndrom (MetS) postihuje asi čtvrtinu Čechů v produktivním věku.
Mezi seniory je výskyt až dvojnásobný! Nad postiženými jako Damoklův meč visí hrozba aterosklerózy, a tedy i riziko vzniku ischemické choroby. Nadměrná tělesná hmotnost je druhou nejčastější příčinou předčasného úmrtí. Doprovází ji i cukrovka (dosti často spojená s impotencí a neplodností), srdečně–cévní onemocnění, problémy s dýcháním, vysoký krevní tlak, postižení kloubů  i nádorové bujení.
Nejde však jen o problémy zdravotní, ale mnohdy i sociální a psychické. Mnozí tlouštíci (zvláště ženy) mají z postavy depresi, sníženou sebedůvěru, výjimkou nejsou ani problémy při uplatnění v zaměstnání.

Co je metabolický syndrom?
Metabolický syndrom (Syndrom X, Reavenův syndrom, Metabolický syndrom inzulínové rezistence) představuje soubor různých poruch a onemocnění. V tomto komplexu existují vzájemné složité vztahy, které se zatím odborníkům nepodařilo zcela dešifrovat. Mnohé skutečností nasvědčují, že metabolický syndrom je pravděpodobně podmíněn geneticky.
Zahrnuje hlavně tyto poruchy:
Inzulínová rezistence – Nedostatečná citlivost buněk na inzulín. Toho je sice v těle dostatečné množství, ale buňky na něj nereagují, takže nemůžou využít krevní cukr k tvorbě energie. Bývá většinou předstupněm cukrovky (Diabetes mellitus).
Hypertenze – vysoký krevní tlak
Hypertriglyceridémie – zvýšená hladina triglyceridů, což je tzv. neutrální tuk – lipid, uložený v tukové tkáni
Porucha glukózové tolerance či diabetes
Obezita  

Překvapivé objevy
Pozornost nyní vyvolaly závěry dvou odborných studií, o kterých informoval britský prestižní vědecký časopis Nature. Podle nich jsou mikrobi v útrobách lidí trpících nadváhou při získávání kalorií z potravy výkonnější než bakterie v tělech štíhlých. „Ne všichni, kdo se posadí k misce cereálií, nutně absorbují stejné množství kalorií,“ popsal objev šéf vědeckého týmu, profesor lékařství Washingtonovy univerzity v St. Louis (USA), Jeffrey Gordon.
Vyrovnaná energetická rovnice podle těchto výzkumů nezáleží jen na mozku, tělním tuku a funkcích vnitřních orgánů, jak se dosud uvádělo „Mohou ji ovlivňovat také mikroorganismy žijící v našem těle,“ dodal gastroenterolog Sam Klein.
Studie zkoumaly metabolické pochody v tělech lidí a myší. Vědci přitom zjistili, že obézní myši, stejně jako obézní lidé, mají více bakterií druhu Firmicutes než jedinci hubení. Ti naopak mají více bakterií druhu Bacteroidetes. Myši s převahou Firmicutes tloustly dvakrát rychleji než myši s normální mikroflórou.

Mohou za to bakterie?
Výzkum na myších tak ukázal, že tlustá zvířátka dokázala získat ze stejné potravy více kalorií a uložit je v podobě tělního tuku, než myši s normální váhou.
Zásluhu na tom asi mají bakteriální kolonie v jejich těle. Když totiž vědci přenesli uvedené mikroby z obou vzorků hlodavců na myši chované ve sterilním prostředí, pokusná zvířata s bakteriemi od obézních myší nabrala dvojnásobné množství tělního tuku.
Obézním lidem, kteří ztratí na váze, ve skutečnosti vzroste kolonie mikrobů Bacteriodetes, zatímco skupina bakterií Firmicutes se zmenší. „Objev otevřel nové obzory ve výzkumu nadváhy a obezity, která se vyskytuje u dvou třetin dospělých Američanů“, uvedl profesor Klein.
Triliony bakterií uvnitř našeho organismu jsou obrovskou tajemnou součástí života. Otevírá se možnost výměnou druhu bakterií ve střevech a žaludku nejen čelit obezitě, ale opačně zasáhnout i proti podvýživě. Nikdo ovšem zatím neví, jak by na to mohly reagovat jiné mechanismy lidského těla, které hmotnost regulují.

Jsou pachateli i viry?
Nedávné dlouhodobé pokusy amerických vědců na kuřatech odhalily dost překvapivou skutečnost. Veškerou vinu za tloustnutí nelze svalovat jen na nezdravý životní styl. Původcem obezity nemusí být potrava, ale viry přenosné živočichy. Tyto tzv. adenoviry způsobují tloustnutí kuřat ve výkrmnách.
Nejhorší je, že se údajně bez problémů přenášejí na lidi! Pokusy potvrdily, že pokud se hubené kuřátko přistrčilo ke kuřeti, které bylo vypasené a nakažené skupinou adenovirů, brzy ztloustlo také.
Překvapení vědci proto z tohoto pohledu začali zkoumat obezitu lidí. Podle jejich závěrů se potvrdily předpoklady, že mnozí Američané až nechutně netloustnou jen vinou hamburgerů a přeslazených kolových nápojů.
Pokud by se ukázala jako správná teorie amerických vědců, že adenoviry nestojí jen za infekčními průjmy a virovými zápaly plic, které jsou smrtelné pro těžce nemocné lidi, ale že způsobují i obezitu, znamenalo by to historický převrat.

Kudy z bludného kruhu?
Jak se v odpovědích pro 21. STOLETÍ shodli odborníci, z lékařského pohledu se snaží snížit počet obézních klientů alespoň o 5 – 10 procent. To by totiž minimálně o pět procent snížilo riziko srdečně–cévních onemocnění, bolestí kloubů, nádorových onemocnění či předčasného úmrtí. Snížení hmotnosti však musí být pozvolné, v průměru 0,5 – 1 kg za týden. Pokles hmotnosti o jeden kilogram přitom prodlužuje život nejméně o tři měsíce.
Specialisté z Českého institutu metabolického syndromu označují za velmi důležitou součást prevence před komplikacemi spojenými s MetS, vedle pohybových aktivit, i zdravé stravování. Podle nich by člověk s vysokým krevním tlakem a nadváhou měl snížit množství stravy, protože s menším množstvím jídla přijme i méně soli a sníží hmotnost. Nesmí chybět vitamíny, dostatek vlákniny, málo živočišných tuků a monosacharidů (jednoduchých cukrů), soli. Oproti jiným dietám by u osob trpících MetS měl být kaloricky vyrovnán poměr polysacharidů (ovoce, zeleniny, pečivo, obecně přílohy) a nenasycených tuků (nikoli másla a sádla).
Bez ohledu na to, co ukáže při dalším zkoumání výše zmíněných objevů budoucnost, prověřenou skutečností zůstává, že pro únik z pasti MetS je zásadní změna životního stylu. Zatím není k dispozici univerzální lék proti MetS, který by ovlivňoval inzulínovou rezistenci, a po jehož podávání by se tento syndrom a jeho další komplikace již nerozvinuly.

Cholesterol 21. století
Malá pozornost se, bohužel, věnuje zákeřné aminokyselině homocysteinu (Hcy), který má přídomek „cholesterol 21. století.“ Jeho hrozbu pomáhá odvracet kyselina listová (folát; v zelené listové zelenině, brokolici, luštěninách, pšeničných klíčcích, tmavém chlebu, přiměřené porci jater). Dále je to pyrodixyn (B 6; v libovém mase, drůbeži, rybách, celozrnném chlebu a obilninách, ořechách, banánech, sójových bobech, kvasnicovém výtažku). Důležitý je vitamin B 12 (kyanokobalimin), který nám poskytnou potraviny živočišného původu: maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky a některé druhy obohacených obilnin.
Odborník, Ing. Vladimír Kellner, CSc., 21. STOLETÍ prozradil: „Ke snižování hladiny homocysteinu významně přispívá pivo – díky obsahu kyseliny listové a vitaminu B2, B6 a B12. Mnohá piva obsahují tolik kyseliny listové jako 100 g brokolice nebo půl kilogramu rajčat. Litr piva plzeňského typu pokryje polovinu denní dávky kyseliny listové a navíc obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků.“
Samozřejmě všeho s mírou. Totéž platí o užívání různých přírodních preparátů, které snižují hmotnost. Experti například oceňují doplněk stravy XL to S. Ten obsahuje výtažky z pěti rostlin (pomeranč, zelený čaj, artyčok, grep a petržel), jejichž účinky se vzájemně doplňují.

Více se dozvíte
http://institut.metabolickysyndrom-klub./cz
www.sa,moleceni.cz

Smrtící kvarteto útočí zákeřně
Roku 1988 podal prof. Gerald Reaven ze Stanfordské univerzity v USA první ucelenou koncepci metabolického syndromu. Tomu se stále častěji přezdívá „smrtící kvarteto“.
Od roku  2001 se v klinické praxi užívá zjednodušená definice podle Amerického národního cholesterolového programu. Zdůrazňuje, že metabolickým syndromem nejspíše trpí osoba, která splňuje tři a více z následujících kritérii (rizikových faktorů):
1. Obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm. U nás má takové rizikové míry téměř 50 % obyvatel! Navíc čísla byla od roku 2005 zpřísněna na 94 resp. 80 cm.
2. Nadváha či obezita – Index tělesné hmotnosti BMI vyšší než 25 (BMI = váha v kg dělená výškou v metrech na druhou)  Za nízkou až lehce zvýšenou nadváhu se považuje BMI v hodnotách 25 – 30, obezita má hodnoty 30 – 40 a těžkou obezitu signalizuje BMI vyšší než 40.
3. Nižší hladina HDL (tzv. hodného) – cholesterolu v krvi ( u mužů méně než 1 mmol/l, u žen méně než 1,4 mmol/l
4. Vyšší hladina triglyceridů v krvi – více než 1,7 mmol/l
5. Vyšší hladina cukru v krvi – hyperglykémie více než 6 mmol/l

Necháme tuk v tunelu?
Zprávu ze světa snů připomíná tvrzení britských specialistů. Připravují totiž lékařský přístroj, díky kterému bude přebytečný tuk (nejen na bocích) tát jak jarní sníh.
Unikátní systém je založen na rentgenu, jaký se používá třeba při kontrolách na letištích. Místo zavazadla však projede speciálním tunelem, ozářeným neviditelnými paprsky, obézní pacient a jeho tukové tkáně začnou pomalu mizet. Za pouhých pár dnů „projíždění“ zhubne až o tři kilogramy. Rentgenový odtučňovací proces se bude vždy po dvou týdnech opakovat, až do celkového zeštíhlení. Kupodivu bez jakékoli diety a cvičení.
Dodejme, že přístroj, který odstraňuje tuk okamžitě, aniž by pacient podstoupil bolestivou liposukci, již existuje. Metoda hubnutí pomoci ultrazvuku pomáhá ženám odstranit tukové polštáře v problematických partiích. Je bezbolestný, nezanechává ani sebemenší jizvičku a odpadá i dlouhodobé nošení stahovacích kalhot. Pacient se však na hony musí několik týdnů vyhýbat tučným a hodně kalorickým jídlům. Jeho překvapené tělo totiž musí samo spotřebovat tuk, který se uvolnil díky ultrazvuku.

Pomůže oxid dusnatý?
Rozruch nedávno vyvolal Luis Ignarro, profesor farmakologie na lékařské fakultě Kalifornské univerzity v Los Angeles, jenž roku 1998 získal Nobelovu cenu za objev oxidu dusnatého (NO). Lékaři to přirovnávají k objevení penicilínu či inzulínu.
NO, který si vytváří samo lidské tělo, uvolňuje a rozšiřuje cévy, zabraňuje tvorbě krevních sraženin (příčině srdečního infarktu či mozkové mrtvce), reguluje krevní tlak apod.
Nyní se ukazuje, že NO může být účinným spojencem v boji proti cukrovce, impotenci, vředům, inkontinenci (pomočování), infekcím, roztroušené skleróze, zánětlivým onemocněním a jiným postižením, ba dokonce i rakovině. Velké šance se této malé molekule dávají i pokud jde o metabolický syndrom.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz