Domů     Zajímavosti
PANORAMA
21.stoleti 19.2.2007

První klony primátů Podařil se Vietnamcům naklonovat makaky? Před korejským podvodem s klony lidských embryí se mělo za to, že primáty současnými metodami klonovat nelze.

V dubnu 2003 ve své studii americký biolog Gerald Schatten tvrdil, že molekulární zvláštnosti vajíček primátů tomuto procesu brání. Na počátku roku 2004 však s velkou slávou korejský doktor Hwang začal prohlašovat, že dokáže klonovat dokonce i člověka, a tak se na Schattenovu hypotézu zapomnělo. Po odhalení korejských podvodů se z ní ale zase začalo počítat.
Teď vědci z Vietnamského a technologického institutu v Hanoi tvrdí, že se jim podařilo naklonovat hned dva druhy makaků, i když se mláďata nedožila více než 60 dní. Bohužel podrobnější informace zatím chybí, úspěch byl totiž představen jen na vietnamské konferenci a publikace ve vědeckém časopise se ještě nedočkal. Prokázali tedy Vietnamci definitivně, že se Schatten mýlil, nebo se do dvou let dočkáme jiného rozuzlení?

První otočný mrakodrap na světě
Dubaj chystá stavbu neobvyklého domu

Umělá sjezdovka, nejvyšší mrakodrap, umělý ostrov nebo desetikilometrový souvislý pás hotelů, to vše lze najít v nevelkém státě, ve Spojených arabských emirátech. Místním obyvatelům to však, jak se zdá, ještě nestačí. V Dubaji byl nyní představen další pozoruhodný projekt, kterým je otáčivý mrakodrap.
Z Českého Krumlova známe otáčivé hlediště, ale otáčivý dům? Autoři projektu v čele s britským inženýrem Nickem Cooperem to však myslí naprosto vážně. Mrakodrap bude vysoký 30 metrů a kolem své osy se otočí jednou za týden. Mechanismus, který rotaci zajistí, bude přitom poháněn sluneční energií. V domě bude 200 bytů a celá konstrukce bude vážit 80 000 tun. Hotov by měl být v roce 2009.

Starověký počítač?
Po 2000 letech znovu funguje

Tzv. antikytherský mechanismus byl roku 1901 objeven ve vraku lodi u řeckého ostrova Antikythera. Jeho původ se datuje do druhého století před naším letopočtem a jedná se o nejstarší známý stroj využívající komplikovaný systém převodových kol. Překvapivé jsou malé rozměry mechanismu – 33 cm x 17 cm x 9 cm. Funkční část mechanismu je z bronzu a původně asi byla zapuštěna do dřevěného rámu.
I přesto, že zařízení bylo nalezeno ve značně poškozeném stavu (do athénského muzea byl dopraven rozlámaný na 87 kusů), v 70. letech minulého století se vědcům podařilo za pomoci rentgenových snímků a lineární tomografie určit přesnou polohu všech kol a sestrojit částečně funkční repliku. Strojek měl sloužit k výpočtu pohybu vesmírných těles, ale jeho přesnou funkci se nedařilo zcela odhalit.
Tu objevil až nyní britsko-americký tým, který sestrojil téměř kompletní funkční model. Zařízení zvládá jednoduché početní úkony (sčítání, odčítání, dělení a násobení) a dokáže přesně určit, kdy dojde k zatmění Slunce či Měsíce. Historikové nad strojem nevěřícně kroutí hlavou. Jeho 37 převodových kol mu zaručilo rekord v sofistikovanosti na celé tisíciletí. Teprve středověké hodiny v katedrálách se s ním mohly začít rovnat.

Chytrá hůl pro seniory
Nenáročný hlídač zdraví

Pro řadu starších lidí bývá hůl nezbytným doplňkem. Němečtí vědci nyní vymysleli hůl, která v nouzi dovede přivolat i pomoc. Nový vynález nese název i-Stick a jeho autorem jsou inženýři z Fraunhoferova institutu pro vývoj experimentálního softwaru v Kaiserslauternu.
Hůlka funguje tak, že pokud se nějakým způsobem dostane do vodorovné polohy, vyšle signál do centrály. Ta obratem upozorní majitele hole, aby ji sebral. Pokud se tak nestane, je velmi pravděpodobné, že se stalo cosi vážného. Signál tedy buď zavolá záchrannou službu nebo upozorní nějakou příbuznou osobu. Cena hole ještě není stanovena, každopádně její tvůrci již hledají distributora, který ji uvede na trh.

Objev bílého pohoří na Titanu
Tady prší metan!
Americká planetární sonda Cassini objevila na Titanu, největším ze 47 dosud známých měsíců planety Saturn, pohoří s bílými vrcholky. Pás hor je široký 161 kilometrů a dosahuje výšky 1600 metrů. Bílá barva vrcholků hor není způsobena sněhem, nýbrž pravděpodobně metanem.
Vědci odhadují, že toto pohoří vzniklo stejným způsobem, jakým na Zemi probíhá vrásnění dna oceánů. Družice rovněž potvrdila, že na Titanu jsou běžné písečné duny. Sonda Cassini už objevila několik zajímavých věcí. Mimo jiné dva nové Saturnovy měsíce nebo dosud neznámý Saturnův prstenec. Na Titanu pak zjistila, že zde vytrvalé prší právě metan.
Na svou 3,5 miliardy kilometrů dlouhou pouť se vydala v roce 1997 a cestu od Země k Saturnu urazila za sedm let. Využívala přitom gravitace planet a dosáhla rychlosti až 68 000 kilometrů za hodinu. 

Číňané věří Slunci
Největší solární elektrárna na světě

V Číně bude stát jedna z největší solárních elektráren na světě. Měla by stát v provinci Gansu, která se nachází na severozápadě země. Vinou suchého a horkého klimatu patří tato oblast mezi nejchudší části Číny, a tak vedle ideálních klimatických podmínek napomohla výběru místa stavby i skutečnost, že si provincie výrazně vylepší finanční bilanci.
Elektrárna se 100MW kapacitou přijde Číňany v přepočtu přibližně na 20 miliard korun, zabírat bude 31 200 čtverečních metrů a hotova by měla být do pěti let. Největším zařízením podobného typu je zatím elektrárna v jihoněmeckém Arnsteinu, která má kapacitu 12 MW.

Molekulární kondom proti AIDS
Gel nebo kapalina?

Výsledkem výzkumu v rámci celosvětového projektu, jehož cílem je vyvíjet účinné mikrobicidy (tedy látky zabíjející mikroorganismy) a omezit tak šíření pohlavních nemocí, zejména AIDS, je jakýsi „molekulární kondom“.
Ženy si nyní mohou aplikovat denně mikrobicidní hydrogel. Při pokojové teplotě kapalná látka se po zavedení do vaginy, vlivem tělesné teploty a pH 4,2, přemění na gel, který na tkáních vytvoří ochranný povlak. Molekulární kondom mu jeho stvořitelé přezdívají kvůli jeho schopnosti přeměnit se při kontaktu s mužským spermatem znovu na kapalinu a uvolňovat sloučeniny, které zabíjejí virové částice HIV.

Plesiosauří mládě z Antarktidy
Kameny v pravěkém starém žaludku

Na jednom z antarktických ostrovů byla nalezna velmi dobře zachovalá zkamenělá kostra mláděte plesiosaura. Objevitelé kostry z jihodakotského geologického muzea (USA) uvedli, že se jedná o jednu z nejzachovalejších zatím objevených koster tohoto druhu.
Plesiosaurus obýval jižní moře obklopující Antarktidu před 70 miliony let a v dospělosti dosahoval délky kolem 10 m. Na místě žaludku mláděte byly nalezeny i zbytky kostí menších zvířata a několik kamenů, pravděpodobně napomáhajících rozmělňování potravy.

O lunární základně na Měsíci je rozhodnuto!  
Než se vydáme k Marsu…
Americká agentura pro letectví a kosmonautiku NASA na počátku prosince 2006 rozhodla o krocích, kterými chce přivést člověka zpět na Měsíc.
Stavba stálé základny na jediné přirozené oběžnici Země by měla být zahájena po roce 2020. Na programu by se mělo podílet 14 kosmických agentur a mnoho dalších soukromých společností. V první fázi by roboti měli na Měsíci ověřovat technologie potřebné po stavbu lunární základny a v roce 2020 by se měl naplno rozjet program pilotovaných letů k Měsíci.
Základna by měla pravděpodobně stát na jižním měsíčním pólu, zejména proto, že je zde více slunečných dní. Bude mít stálé osazenstvo a mimo jiné poslouží i k přípravě letu s lidskou posádkou, která bude mít za úkol přistát na Marsu.

Největší zdravotní problém v roce 2030
AIDS se dere na první příčku!

Ačkoli na počátku tohoto roku byla Světovou zdravotnickou organizací (WHO) zveřejněna data, ze kterých vyplývalo, že meziroční nárůst pacientů s AIDS se konečně ustálil, nová prognóza nevypadá nijak optimisticky. Představitelé WHO upozorňují, že pokud nenastane v nejvíce ohrožených zemích žádná zásadní změna v systému prevence, za čtvrt století bude AIDS celosvětovým problémem, jakým jsou dnes poruchy oběhové soustavy.
Ještě v roce 1996 WHO předpovídala, že AIDS bude v roce 2020 až na desátém místě žebříčku nebezpečných chorob, ale podle nejnovější předpovědi bude v roce 2030 jednoznačně „kralovat“. Mezi top ten největších hrozeb tehdy patřily i další infekční choroby – malárie, úplavice a tuberkulóza. Ty však své postavení ztratily a jejich místa obsadily zhoubné nádory.

Zmizí z Arktidy led?
Jak bude vypadat severní pól za 40 let?

Nejnovější studie amerických vědců varuje: Pokud lidstvo nesníží produkci skleníkových plynů, nejsevernější oblasti naší planety budou v roce 2040 bez ledu!
Vědecký tým z Washingtonské univerzity nedávno představil počítačový model, který simuluje klimatické změny v Arktidě. Rok 2040 je podle něj zcela kritický, v té době by v Arktidě měly roztát poslední ledovce. Pokud by byla tato předpověď správná, dramaticky by se v této části světa změnil ekosystém. Ohrožení jsou nejen lední medvědi, ale poškození hrozí i celým místním potravním řetězcům. Někteří ekonomové se naopak z tohoto trendu mohou radovat, znamenalo by to totiž snadnější přístup k arktickým nalezištím ropy. Otázkou je, čemu dá lidstvo přednost.

Netopýr s rekordně dlouhým jazykem
Kam ho schovává?
Vzácný jihoamerický druh netopýra Anoura fistulata má jazyk 1,5krát delší než celé tělo, což z něj v této „disciplíně“ činí rekordmana mezi savci. Tento druh netopýrů byl objeven až v roce 2003, dosahuje velikosti myši a jeho jazyk měří 8 cm.
Svůj dlouhý jazyk využívá k tomu, aby se dostal k nektaru v dlouhých trubicovitých květech. Pro vědce bylo dlouho záhadou, kam si jazyk schovává v době, kde jej nepotřebuje. Spekulovalo se o svinování do spirály podobně jako u chamelenonů nebo si jej měl skládat do „nafukovacího“ spodního rtu. Nic takového se ale neděje. Anoura fistulata si totiž svůj jazyk zatahuje až hluboko do hrudníku. Jeho kořen se v klidu nachází mezi srdcem a hrudní kostí.

Posvátná řeka nebo stoka?
Gangu čeká generální úklid
Podle indických vládních úřadů čeká řeku Gangu, která pramení v Himalájích a měří 2 510 kilometrů, radikální generální úklid, který vyjde na jeden a půl miliardy amerických dolarů. Řeka již byla čištěna i v minulých letech, výsledky však nebyly nijak oslňující. Gangu totiž znečišťují především velké průmyslové podniky a kanalizace z okolních měst. Doposud bylo uzavřeno 237 velkých průmyslových objektů, které do řeky nečistoty vypouštěly.
Mnozí vesničané namáčejí do Gangy těla zemřelých lidí v naději, že jejich duše budou putovat do nebe. I přesto v ní hinduisté podstupují rituální koupele, které mají očistit duši i tělo. 

Malé velké zprávy
Ročně se z Indie vyváží 3,6 tun mořských koníků, což odpovídá počtu 1,3 milionů, přičemž na celém světě se ročně prodá kolem 20 milionů. Valná většina konzumentů si je kupuje jako afrodiziakum.
Indičtí vědci se nyní chystají s definitivní platností určit, zda na 2000 let staré pověře o zvyšování potence za pomoci pojídání mořských koníků něco je. Projekt je motivován snahou zastavit drancování indického pobřeží a devastaci populace zvláštních rybek (jsou od roku 2001 chráněné).

Kanaďané zjistili, že u pacientů, kterým byli v rámci léčby transplantovány buňky kostní dřeně, se zvyšuje riziko zhoubného bujení. U sledované skupiny 900 pacientů se většinou vyskytovaly nádory kůže, prsu a plic. Objev nicméně není příliš překvapivý. Lidé podstupující transplantaci kostní dřeně musejí zároveň prodělat i silnou imunosupresivní léčbu, která umožní cizí tkáň přijmout, ale zároveň potlačuje přirozené mechanismy obrany před vznikem nádorů. 

V německém výzkumném centru v Rossendorfu, byl spuštěn nejvýkonnější elektromagnet, jaký kdy lidská ruka stvořila. Dokáže vyvinout magnetické pole 2,5 milionkrát větší než magnetické pole naší planety. Dosavadní rekord výkonu elekromagnetu je 71 tesla, německý supermagnet by měl zvládnout až 100 tesla. Výzkumníci s jeho využitím počítají především v oblastech nanotechnologií, lékařství nebo fyziky polovodičů. Celkové náklady na výstavbu elektromagnetu dosáhly 23 milionů eur.

Klonovaná kočka, kterou na svět v roce 2001 přivedla Texaská A&M univerzita, porodila loni v září a její potomci se těší dobrému zdraví. 3 koťata přišla na svět zcela přirozenou cestou bez pomoci metod umělého oplodnění nebo chirurgického zásahu během porodu. Přesto se nejedná o první koťata klonovaných zvířat. Primát drží klonované africké divoké kočky, které se letos okotily v New Orleans.

Britští a američtí vědci pomocí nejnovějších technologií doplnili k filmům, které byly natočeny v Hitlerově soukromí, zvukovou stopu. Kameru, která führerovo soukromí zachytila, držela v ruce jeho milenka a pozdější manželka Eva Braunová. Většina natočených snímků pochází z Hitlerova horského sídla v Berghofu.

Vědci z Pekingské chemotechnologické univerzity představili v časopise Pest Management Science technologii, která dokáže chránit pesticidy před UV zářením. Proto mohou být vystaveny slunci minimálně dvakrát déle než běžné prostředky na ochranu rostliny. Díky tomu lze snižovat jejich dávky a omezit tak zatěžování životního prostředí jedovatými rezidui.

Vědci z Massachusettského technologického institutu zvýšili toleranci kvasinek k etanolu. Kvasinky běžně z cukrů vyrábějí etanol. Nesmějí jej však vyrobit moc, protože by se jím mohly otrávit. To je také důvod, proč bez destilace nelze vyrábět tvrdé alkoholické nápoje. Zatímco obyčejné kvasinky zvládají maximálně 15% koncentraci, těm geneticky modifikovaným údajně nemá dělat problémy ani koncentrace kolem 40 %. Nového organismu chtějí vědci využít zejména k produkci biologického paliva, ale uplatnění určitě najde i při výrobě alkoholických nápojů.

Na konci loňského roku byla při archeologických vykopávkách v Londýně nalezena bezhlavá kostra. Nález na místě, kde podle dosavadních poznatků měla v době úmrtí nalezeného člověka (na počátku 5. století, což odpovídá římskému osídlení) být pouze síť cest, zcela změnila historické mapy tehdejšího Londýna.

Astronomové nedávno v blízkosti naší sluneční soustavy objevili 20 nových hvězd a rozšířil tak jejich celkový počet v našem okolí na 348. Více než dvě třetiny jsou stejně jako všichni noví členové červení trpaslíci, kteří v mléčné dráze představují velmi početnou skupinu. Podle některých pramenů zastupují až 85 % hvězd naší galaxie.

Na konci loňského roku proběhla studie spánku krys. Vědci zjistili, že zvířata mají obrazové sny shodné s lidskými. Poprvé v historii prokázali, že se během spánku se organizují vzpomínky za pomoci koordinace dvou center – zrakového a paměťového.

Světová organizace pro ochranu přírody WWF uvedla, že od roku 1994 bylo na Borneu objeveno více než 360 nových druhů. Za posledních 10 let došlo k novému objevu na tomto ostrovu každý měsíc. Většinu druhů tvoří hmyz (250), rostlin se nalezlo 50, ryb 30 a zbytek tvoří, s výjimkou několika korýšů, obojživelníci a plazi.

Stalo se
Před 556 lety 9. 3. se narodil italský mořeplavec Amerigo Vespucci, po kterém byla pojmenována Amerika. Zemřel 22. 2. 1512.

Před 223 lety 27. 2. – 29. 2. postihla Prahu silná povodeň, kdy při kulminaci 28. 2. bylo na Staroměstském náměstí kolem 30 cm vody, poškodily se pilíře Karlova mostu a strážnice na jižní straně se zřítila do Vltavy.

Před 207 lety 20. 3. oznámil Alessandro Volta vynález první elektrické baterie.

Před 153 lety 3. 3.  se narodil jeden z nejvýznamnějších matematiků historie – Gregor Cantor, autor teorie množin a nekonečna.

Před 128 lety 14. 3. se narodil jeden ze zakladatelů moderní fyziky, Albert Einstein. Zemřel 18. 4. 1955.

Před 76 lety se narodil sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin, první člověk, který se dostal do vesrmíu. 12. 4. 1961 v kosmické lodi Vostok 1 obletěl Zemi ve výši 175-302 km.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz